Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bajban a kultúra?

2023. február 7. 11:51
Éppen összeomlik vagy újjáépül a kultúra? A szakemberek sem értettek egyet ebben a Papírkutyában hétfő este megrendezett beszélgetésen.

Más környezetből jöttek, másféle kihívásokkal kellett megküzdeniük, mégis mindannyian közösségeket építenek a kultúra eszközével – ez köti össze a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar hétfő esti beszélgetésének vendégeit. Cserép László kulturális menedzser évtizedekig dolgozott a balatonfüredi polgármesteri hivatalban, a város mai kulturális kínálata az ő keze munkájának köszönhetően lett olyan, amilyen. Mészáros Zoltán az Oliva étterem tulajdonosa, az egykori Radio Jam alapítója és a VeszprémFest létrehozója a piaci szférában teremtett kulturális értékeket. Sümeginé Hegyi Ilona, pedig egy nagyon más közegben és léptékben, egy kis bakonyi falu, Lókút polgármestereként dolgozik. 

A Fábián Gyöngyi neveléstudós vezetésével kerekedő beszélgetésből kiderült: a három szakember sokszor nagyon másként látja a kultúra fogalmát, szerepét, állapotát és jövőjét. 

Cserép LászlóCserép László

Hogy mi a sikeres kultúraszervezők titka? Cserép László bevallása szerint ő jókor volt jó helyen, a rendszerváltás után az önkormányzat éppen csak kezdte keresni az arcát, és ő sugallta, hogy váljék Balatonfüred a kultúra városává. Persze ezt nem a semmiből kellett felépíteni: a település a reformkorig visszanyúló nagy hagyományokkal rendelkezik; de így is harminc évbe telt, mire a ma ismert pezsgő életet megteremtették. László úgy gondolja, hogy a művelődés alapja az olvasás, a világot a kultúrán keresztül olvassuk, ez pedig erősen hanyatlik. Szerinte nagy a baj, eltűnik a műveltség, eltűnnek a kis közösségek; és miközben megjelennek azok, akiknek nem jelent problémát több százezer forintot elkölteni egy luxus rendezvényre, addig a színvonalas irodalmi, művészeti programokon csak lézengenek az emberek. 

Úgy tűnik, egy kultúrkocsmát mégiscsak meg lehet tölteni kultúraszerető emberekkelÚgy tűnik, egy kultúrkocsmát mégiscsak meg lehet tölteni kultúraszerető emberekkel

Ilona egy sokszínű faluközösséget vezet, ahol a tős-gyökeres lókútiak mellé egyre többen költöznek be az ország – sőt, a világ – más tájairól is. A polgármester ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a település megőrizze tradícióit, építsen a történelmi hagyományaira. Sokkal optimistábban látja a helyzetet, mint Cserép László: szerinte igenis léteznek közösségi emberek. A faluban kórus szerveződik, pajtaszínházi társulat alakult helyi lakosokból, akik közösséggé kovácsolódtak a próbafolyamatok során, és szívvel-lélekkel tárták játékukat a közönség elé. Ilona szerint nem nagy dobásokra van szükség, hanem fenntartható, folyamatos programokat kell teremteni. Ilyen a szomszédolás is, amivel minden korosztályt megszólítanak, a gyerekeket foglalkozásokkal kötik le, a konyhában régi receptek alapján főznek, hogy aztán az asztalt körülülve együtt fogyasszák el az ebédet és mindenki hozzátehesse a magáét a beszélgetéshez. A közösségek élnek, közösségi emberek léteznek, és bár az idősebb korosztály talán tényleg úgy érzékeli, hogy összeomlik az általuk ismert világ, a mai huszonévesek viszont éppen ebben a közegben mozognak otthonosan és teremtenek értéket. 

Mészáros Zoltán és Sümeginé Hegyi IlonaMészáros Zoltán és Sümeginé Hegyi Ilona

Zoltán úgy látja, hogy az elmúlt harminc évben óriásit változott a világ, a kultúrafogyasztási szokások – talán ekkora átalakulás ilyen rövid idő alatt még soha nem következett be a történelemben. Az internet megjelenése alapjaiban írta át az újabb korosztályok szokásait, és ez például az ételekkel kapcsolatos elvárásokban, az italfogyasztásban is tetten érhető az étteremben. Mészáros rámutatott: érdekes tapasztalata, hogy a falvakból eltűntek a kocsmák, holott ezek korábban nemcsak az italozás, hanem a közösségépítés színterei is voltak. Mára a közösségépítés egyre inkább online zajlik, a fizikai találkozás terévé pedig a fesztiválok váltak, ezekre egyre nagyobb igény mutatkozik. Veszprémben például az Utcazene, a Rozé Rizling Jazz Napok azok az események, ahová hazajönnek az elszármazottak is, mert itt lehet találkozni a gimnáziumi osztálytársakkal. Ilonához csatlakozva ő is úgy látja: nem tűntek el a közösségi emberek, Veszprémben is itt vannak közöttünk, még ha a mikroközösségekben jobban tetten is érhetjük őket, mint akár városrészi léptékben. Mészáros Zoltán szerint azonban ebben sem kell pesszimistának lennünk. 
 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.