Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 9. Natália
Veszprém
-5°C
2023. december 9. Natália
Veszprém
-5°C

Szálinger Balázs: Kétféle Petőfi van

2023. február 18. 12:05
Az idei évben nem csupán az Európa Kulturális Fővárosa címet ünnepeljük, de Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját is. Ennek apropóján a Pannon Várszínház meghívásos drámapályázatot hirdetett Petőfi Karaffa-drámatöredékének befejezésére. A sok nagynevű író közül Szálinger Balázs története nyert, szombat este pedig bemutatják a várva várt darabot. Ennek kapcsán kérdeztük az írót.

Szálinger megkeresésünkre elmondta, nem volt kérdés, jelentkezik-e a pályázatra, hiszen egyrészt rendkívül közel áll hozzá Petőfi, ezen kívül pedig izgalmas feladatnak gondolta, hogy egy elkezdett művet kell befejezni. Szálinger épp huszonhatévesen lett Petőfi rajongója, amikor egy munka kapcsán mélyen beleásta magát a soraiba.

Amikor a József Attila-díjas költő először olvasta a töredékdrámát, nem érezte, hogy rögtön be tudja fejezni, ugyanakkor azt sem, hogy nem. Tudta, ha Petőfinek lett volna lehetősége végigírni a drámát, akkor nem lenne tisztázatlan a szöveg. Szálinger Petőfi szövegéhez nem nyúlt hozzá, a saját részénél pedig nem törekedett arra, hogy kifejezetten Petőfis legyen, de azt érzi, olyan vígjátékot írt belőle, amilyet Petőfi nem csinált volna.

Szálinger kifejtette, Petőfiről kevesen tudják, hogy rendkívüli humorérzéke volt, de a tizenkilencedik századi költőről még számos dolog máshogyan él a köztudatban, mint ahogy az a valóságban volt.

Elmondása szerint kétféle Petőfi van. Az egyik – ami már nemzeti kultúránkba belevésődött – arról a forradalmárról szól, aki minden körülmények között hős volt.

Ez a kialakult kép olykor téves adatokra épül. Ahogy Szálinger fogalmaz, ha valakit mélyebben érdekel Petőfi valódi arca, jobb, ha beleássa magát.

A Pannon Várszínház tehát szombat este mutatja be a Karaffát, Vándorfi László rendezésében. A vígjáték címszerepében Koscsisák Andrást láthatjuk. Szálinger izgatottan várja a bemutatót, s elárulta, egyáltalán nem szólt bele a rendezésbe, hiszen neki a szöveggel volt dolga, de úgy látja, jó kezekbe került a történet.

Az előadásról bővebben itt olvashat.

Szabó Eszter
további cikkek
"Az operett műfaját ellenünk fordították, ideje látni, milyen jó is az!" "Az operett műfaját ellenünk fordították, ideje látni, milyen jó is az!" A Veszprémi Petőfi Színház december nyolcadikán mutatja be Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjét. A rendező Mészáros Árpád Zsolt színművész, akinek ez élete első rendezése. Részletesen beszámolt arról, hogyan látta megvalósíthatónak a színpadra állítást, és kiemelte a Veszprémi Petőfi Színház egész társulatát a műszakkal együtt, véleménye szerint az ország teátrumai példát vehetnének a csapatról... 2023. december 7. 22:20 Festőnők a szabadban címmel nyílt kiállítás kultúra Festőnők a szabadban címmel nyílt kiállítás Péntek délután a Veszprémi Petőfi Színház előcsarnokában nyílt kiállítás, Festőnők a szabadban címmel, Bottyán Marianna festőművész és az Art Natura Csoport veszprémi tagjainak közreműködésével. A közös bemutatkozó tárlat december nyolcig látogatható. 2023. december 1. 23:28 Igazi karácsonyi hangolódást ígér a Kabóca Bábszínház Igazi karácsonyi hangolódást ígér a Kabóca Bábszínház Csütörtök reggel a Kabóca Bábszínház már az új épületében tartott sajtótájékoztatót, vagyis a vár alatt található Deák Ferenc utcai rendezvényközpontban. A társulat bejelentette az előttük álló időszak legfontosabb programjait, előadásait, tudnivalóit. 2023. november 30. 14:51 Hipp-hopp, színházba megy Vuk Hipp-hopp, színházba megy Vuk Fürge róka lábak, surranó kis árnyak tűnnek fel november 26-tól a Veszprémi Petőfi Színházban: Fekete István közkedvelt meséjét viszik színpadra a teátrumban, ami nemcsak a gyerekeknek lehet izgalmas, de a felnőtteknek is tanulságos mondanivalóval bír a felelősségről és a (pót)szülői létről. 2023. november 24. 22:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.