Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szombat az almádiak napja volt

2023. február 20. 16:38
Második alkalommal szervezték meg az Almádiak Napját Balatonalmádiban szombaton, amit nem is lehetett volna jobban időzíteni, az első olyan hétvégén, ami már a tavaszt idézte meg.

Az Almádiak Napjára akár úgy is lehetne tekinteni, mint a balatoni város egyik közösségi programjára sok közül, ami 2023-ban vár a település lakóira. Ennél viszont mélyebb tartalma volt, amire Fabó Péter, Balatonalmádi polgármestere utalt is szombaton, a II. Almádiak Napja rendezvényen.

Ő úgy fogalmazott, Balatonalmádi lakosságának - mivel a város több, egymástól elkülönülő városrészből áll – mindenhol megvannak a saját szokásaik, a saját identitásuk. Ugyanakkor fontos olykor azt is kiemelni, mi az, ami összetartja az almádiak közösségét, ezért szervezték meg ismét az Almádiak Napját.

Szombaton a vörösberényi Kerényi Imre Kult-Magtárban és annak udvarán gyűltek össze a helyi civil egyesületek, baráti közösségek, hogy különböző tematikák mentén aktívan együtt töltsék a napot. Mindezt egyébként a VEB 2023 Európa Kulturális Fővárosa program is támogatta a közösségépítő céljait kiemelve.

Szombaton közel 20 helyi civil szervezet mutatkozott be, ebben voltak művészeti csoportok, énekkarok, gyerekfoglalkoztatók, de sakkegyesület és kertbarát kör is.

A Kult-Magtár két színpadján pedig egész nap koncertek és színpadi előadások váltották egymást, többek közt felléptek a Veszprémi Petőfi Színház színművészei, az Alma Együttes, Pribojszki Mátyás Duó, vagy éppen Gájer Bálint, utóbbi koncertjébe bekapcsolódott a helyi dalkör is, különleges produkciót alkotva a színpadon.

A balatonalmádi közösségi események viszont nem nélkülözhetik a gasztronómiát sem, hogy miért állítjuk ezt, arra a Megfőzzük Almádit Egyesület a válasz. Ezt a társulást a helyi vendéglátósok hívták életre, akik a konkurálás helyett inkább a közös fellépésben hisznek, így pedig rendszeresen jelennek meg együtt a térség fesztiváljain, erősítve a saját brandjüket és Balatonalmádi hírnevét is öregbítik, nem lehetett ez másképpen a saját közösségük napján sem.

Szintén a gasztronómiai vonalon maradva egy főzőversenyt is szerveztek az Almádiak Napján, ennek keretében a város egytálételének elkészítésére lehetett nevezni. Itt végül a győztes egy édesburgonyából készéült tócsival tálalt szarvaspörkölt lett.

Galéria
Szombat az almádiak napja volt
Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
A Balaton mellett kell keresni a színes lépcsők városát Balatonalmádi A Balaton mellett kell keresni a színes lépcsők városát Nem egy, nem kettő, hanem rögtön kilenc lépcső kapott olyan egyedi dizájnt Balatonalmádiban, ami után a város már joggal mondhatja magáról, hogy ő a„színes lépcsők városa.” 2023. szeptember 8. 22:25 Vízen és víz felett a napenergia segítségével Vízen és víz felett a napenergia segítségével Hétvégén rendezték meg Balatonalmádiban a Solar Boat Challenge napelemes hajóversenyt. Fotósunk ott volt a viadalon, cikkünkben pedig megmutatjuk, hogyan siklottak a vízen és nem egyszer a víz felett ezek a nem hétköznapi járművek, köztük a Pannon Egyetem saját fejlesztésű hajója. 2023. augusztus 28. 14:30 Vízen repülni márpedig lehetséges! Solar Boat Challenge Vízen repülni márpedig lehetséges! Ezt már az első nap bebizonyították Balatonalmádiban, ahol cütörtökön rajtolt el a CoreComm Balaton Solar Boat Challenge verseny. A nevező tíz csapat közt ott van a Pannon Egyetem napelemes hajója is, a felsőoktatási intézmény pedig a házigazdája is versenynek. Annak a technikai sporteseménynek, amit ezelőtt Monaco kikötőjében tartottak.   2023. augusztus 24. 23:48 Innováció és fenntarthatóság a BLOKK-ban Hybridart Innováció és fenntarthatóság a BLOKK-ban A Hybridart Management megálmodott egy helyszínt a Balaton északi partján, ahol a közösségi élmény, a művészet és az alkotás találkozhat. Így született meg a BLOKK, amely kiállításokkal, koncertekkel, workshopokkal és design bolttal várja hétfőtől-vasárnapig a látogatókat, melyek fókuszában a fenntarthatóság áll. 2023. augusztus 18. 15:38

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.