Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
13°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
13°C

Otthonra leltek a veszprémi zenészek és képzőművészek az EKF-nek köszönhetően

2023. február 21. 15:45
Az egykori városi művelődési központ – vagy ahogy sokan ismerik, a Dimitrov – egyik szárnyát alakították át úgy, hogy az otthont adjon a helyi zenészeknek és képzőművészeknek, hogy itt kibontakoztathassák kreativitásukat. Többen már el is kezdték az alkotást új otthonukban, mindez pedig az EKF programnak köszönhető.

A világhíres Cure zenekarról terjeng egy legenda, miszerint anno egy brit kocsmatulajdonostól bérelték a próbatermüket, cserébe annyit kért a főbérlő az akkor még ismeretlen bandától, hogy lépjenek fel havonta egyszer a kocsmájában. Tízéves szerződést írtak alá erről, de a Cure alig négy év alatt befutott és immáron az európai turnézás közepette jártak vissza a kis kocsmába fellépni. Igazi sikersztori, főleg a kocsmatulajdonos szemszögéből, hasonló pedig akár Veszprémben is megtörténhet a következő években, igaz némileg más módon.

Kocsma helyett ugyanis az egykori Dimitrov épületébe költözhetnek be a zenészek és mellettük a város képzőművészei is, kötelező fellépések helyett pedig annyi az elvárás, hogy itt bontakoztassák ki kreativitásukat, alkotószenvedélyüket, alkotásaikkal pedig öregbítsék Veszprém hírnevét.

Hogy pontosan milyen beruházásról is van szó a Dimitrovban, azt kedden délután mutatták be egy sajtóbejárás keretében az illetékesek, Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Lehotay Judit, a VEB2023 EKF kulturális projektmenedzsere.

A Veszprém-Balaton 2023 EKF programnak köszönhetően összesen 1100 négyzetméteren újult meg az egykori városi művelődési központ egyik szárnya, vagy ahogy mindenki ismeri, a Dimitrov. A felújított termekből pedig olyan speciális szobákat hoztak létre, ahol helyi alkotók, zenészek, festők, képzőművészek próbálhatnak és alkothatnak, tehát egyfajta kulturális bázisa lesz a veszprémi művészeknek ez az épület.

A bejárás elején Porga Gyula emlékeztetett arra, hogy az EKF programban szerettek volna reagálni az eddigi hiányosságokra is, ez pedig a helyi művészek felkarolásában tökéletesen tetten érhető. Most az ő számukra kinyitották ezt az épületet és nagyon hamar meg is találták a bérlők, akik közül többen már elkezdték a kreatív munkát a falak között.

A felújítási munkák négy hónapon át tartottak, eközben 1100 négyzetméteren újult meg 26 terem, amelyek közt zenei próbatermek, stúdió, képzőművészek számára alkotótermek is vannak, valamint felújították a vizesblokkokat és a lépcsőházat is. A munkák összköltsége nettó 138 millió forint volt, amit a VEB2023 EKF program biztosított, a műszaki tartalomért pedig a Veszprém 2030 Kft. felelt.

Mindezt már Lehotay Judit, kulturális projektmenedzser mondta el az újságírók előtt, aki ezután körbevezetést tartott az épületben, ahol már több művésszel is lehetett találkozni.

Többek közt itt fog alkotni a jövőben Debreczeny Zoltán, festő, de Ozsváth Gergő „Mentha”, a Hősök zenekar frontembere is ide költözött, aki most nem a zenében, vagy a mural-festészetben mélyed el, hanem egy újszerű fonalművészetben teljesedik ki az épület falain belül.

Ugyancsak a felújított Dimitrov ad otthont a komplex zenei képzéseket nyújtó Hangtár Könnyűzenei Központnak is, amely idén már a harmadik féléves kurzusát kezdte el 11 tanárral és 115 növendékkel. A Hangtár részéről Ladányiné Cz. Nagy Zsófia fogadta az újságírókat, aki elmondta, énekre, gitárra, dobra, billentyűs hangszerekre, valamint egzotikus ütős hangszerekre is oktatják a növendékeket, akik között a 8-9 éves gyermekektől kezdve a 60 évesig is jelen vannak a zenekedvelők.

Az ő jelenlétük, valamint az akusztikailag megfelelően kialakított termek is azt a célt szolgálják, ami szintén elhangzott a bejáráson, miszerint Veszprém 2030-ra legyen az a város, ahol arányaiban a legtöbben zenélnek valamilyen formában.

A bejáráson elhangzott az is, az új kulturális központban minden adott, hogy a különböző művészeti ágak képviselői akár egymással kooperálhassanak is, hiszen egymás szomszédságában fognak alkotni, így még könnyebben felmerülhetnek új kreatív ötletek, ezzel egyfajta művészeti körforgást elindítva Veszprémben.

Mindenesetre a polgármester a bejárás végén aláhúzta, a központot azért hozták létre, hogy 2023 után is fennmaradjon, hiszen egy hosszabb távú stratégiának a része, abban pedig biztos Porga Gyula is, hogy még sokat fogunk hallani azokról a művészekről, akik ide most beköltöztek.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. 2024. május 16. 22:15 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. 2024. május 16. 14:40 Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Milyen nyomokból tudnak egy-egy várostrom menetére, vagy egyáltalán megtörténtére következtetni a régészek? Nagy Szabolcs Balázs régész erről tartott előadást a Laczkó Dezső Múzeum szabadegyetemi sorozatának részeként kedden. tegnap 21:41 2027-ben Veszprém rendezi meg a tájfutó világbajnokságot tájfutás 2027-ben Veszprém rendezi meg a tájfutó világbajnokságot Veszprém töretlenül halad a cél felé, hogy ne csak a kulturális térképre kerüljön fel nemzetközi szinten is, hanem 2026-ban az európai sportfőváros címre is nagy eséllyel pályázhat. Áprilisban Veszprémben rajtolt a rali Európa-bajnokság, szerda délelőtt pedig négyoldalú együttműködési megállapodást kötött az önkormányzat, a VHSE, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség és a Pannon Egyetem a 2027-es tájfutó vb szervezésére.   2024. május 15. 15:38

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.