Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Közgyűlés: V-Busz két keréken

2023. február 23. 10:57
Csütörtökön tartotta rendes közgyűlését a képviselő-testület. Döntöttek a klubkönyvtárak újranyitásáról, az elektromos közbringa rendszer üzemeltetéséről és egy ukrán gyermekotthon támogatásáról is.

Napirend előtt: Hajmáskéri utca, külső körgyűrű, élhető város

Polgármester úr lát-e lehetőséget arra, hogy a közeljövőben Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata kezdeményezze a Gyulafirátóton nagy forgalmat lebonyolító Hajmáskéri utca önkormányzati kezelésbe vételét? – kérdezte napirend előtt Katanics Sándor frakcióvezető (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek), aki szerint a rossz állapotú útszakasz felújítását az önkormányzatnak saját kezébe kellene vennie. Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) kijelentette: a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a településeket összekötő utakat átvegye az önkormányzat, annak karbantartása a Magyar Közút felelőssége.

Hartmann FerencHartmann Ferenc

Mikor készül el a 8-as főút nyugati elkerülő szakasza és csomópontjai? – kérdezte Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-Párbeszéd), aki a füredi és a csatári csomópontok közötti szakasz gyenge minőségét is kritizálta. A polgármester megjegyezte: a nyolcas főút fejlesztése a magyar állam feladata, a NIF Zrt. elkészítette a kiviteli terveket az említett szakaszhoz, minden adott a kivitelezéshez, csak a forrásnak kell rendelkezésre állnia. Porga Gyula hozzátette: felhívták a Magyar Közút figyelmét a rossz minőségű útfelület kijavítására. 

A közelmúltban megjelent kiadványokat ajánlott az érdeklődők figyelmébe felszólalásában Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP). Az alpolgármester a Séd-könyvek sorozatában megjelent Régi magyar kertek című kötetre hívta fel a figyelmet, ami az 1999-ben, még a Vár Ucca Tizenhét sorozat keretében azonos címmel megjelent gyűjtemény aktualizált, bővített kiadása, és fellelhető forrásokon keresztül ismerteti meg a kötet az olvasót az ezeréves magyar kertkultúrával. Szerda este mutatták be a Veszprém város építészeti topográfiája című kötetet, mely Veszprém települési múltját, városképi és műemléki értékeit a fellelhető dokumentumok alapján, szakszerűen ismerteti, magas tudományos igényű, mégis olvasmányos munka. 

Brányi MáriaBrányi Mária

A hazai megyei jogú városok gazdasági és környezeti fenntarthatóságának mérése 2020-2021 című, Sikos T. Tamás és Szendi Dóra által összeállított tanulmány eredményeiről is beszélt napirend előtt Brányi Mária. A dolgozat szerint az ország  2 legdinamikusabb és legélhetőbb megyei jogú városa Győr és Veszprém; míg Győrnek a munkalehetőségekben és az innovációban, addig Veszprémnek az élhetőségben és a fenntarthatóságban erősebb a pozíciója. A tanulmányt hamarosan részletesebben is kivonatoljuk.

Napirenden: újranyitás, közbringa rendszer, Epipen  

A város 2023-as költségvetésének elfogadása volt a közgyűlés legfajsúlyosabb témája.  Az idei büdzsét 11 igen szavazattal, 3 nem ellenében, 4 tartózkodás mellett fogadták el. A vitáról külön cikkben tudósítunk.

A V-Busz üzemelteti majd a nyár elejére elinduló elektromos közbringra-rendszert. Tíz helyszínen alakítanak ki dokkoló állomásokat és száz elektromos rásegítéssel működő kerékpárt tesznek kölcsönözhetővé – ám mint arra Brányi Mária alpolgármester felhívta a figyelmet, már most jók a kilátások a rendszer bővítésére is. Hozzátette: Veszprém lesz az egyetlen magyar város, ahol a teljes flottát elektromos rásegítésű kerékpárok alkotják. 

A rendszert a V-Busz fogja üzemeltetni. A közbringa rendszer igénybevétele regisztrációhoz kötött. Az igénybevétel első megkezdett 30 perce térítésmentes, a 31. perctől szükséges a rövid utazásokat preferáló, progresszív díjszabást kialakítani. A rendszeres felhasználók bérletet is válthatnak majd. 

A V-Bike rendszer dokkoló állomásai a következő helyszíneken lesznek:

• Balaton pláza

• Rózsa u. 48.
• Állatkert alsó parkoló
• Cholnoky Penny
• Barátság park
• Kálvin János park
• Kiskuti csárda
• Erzsébet sétány
• Úrkút u.
• Kossuth u. Spar

 

Idén is biztosítanak Epipen injektciókat a köznevelési intézményeknek. Tavaly összesen 82 darab Epipen injekciót helyeztek ki olyan intézményekbe, ahol gyerekek is gyakran tartózkodnak, ezek szavatossági ideje idén lejár, így szükséges a cseréjük. Az önkormányzat erre a célra egymillió forintot különített el a költségvetésben. 

A Dnipro Országos Ukrán Kulturális Egyesület kért segítséget az önkormányzattól az ukrajnai, szolonkai Szent József Bencés Kolostorban élő háborús övezetből kimenekített árvák ellátásának támogatására. Az önkormányzat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közvetítésével 500 ezer forinttal járul hozzá főző-sütő elektronikai eszközök, higiéniai termékek és tartós élelmiszerek beszerzéséhez. 

Kinyithatnak az energiaválság miatt ideiglenesen korlátozott kulturális intézmények – például a klubkönyvtárak. Az Energetikai Tanács javaslata alapján az önkormányzat lehetővé teszi a kulturális és közművelődési intézmények részére, hogy március 1-től kinyissanak. Az intézményvezetők a tényleges időpontokról az intézmények lehetőségeihez kapcsolódóan dönthetnek. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Napirend előtt: reptér, újságterjesztés, Veszprém-kártya Napirend előtt: reptér, újságterjesztés, Veszprém-kártya A májusi, rövidre szabott közgyűlésen sem maradtak el a napirend előtti interpellációk, kérdések és felszólalások csütörtökön. 2024. május 23. 20:16 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06 Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.