2023. június 5.
//
Fatime névnap

Feltárják a lerabolt zsidó temetőt

A Szél utcai izraelita temetőben – amelyben közel ötszáz veszprémi zsidót helyeztek végső nyugalomra – az elmúlt hetekben megkezdődtek a feltárások. Dr. Wittmann Zsuzsannától, a helyi Zsidó Hitközség vezetőjétől megtudhattuk, rég várt rekonstrukció valósulhat meg az EKF jóvoltából.

A veszprémi zsidóság tragédiája napjainkig fájó pont az emlékezetünkben, hiszen az említettek anno nagyban hozzájárultak Veszprém felemelkedéséhez. Örök nyugalmukat a hosszú évek során viszont megzavarták: a Szél utcai izraelita temetőt többen is fosztogatták.

Dr. Wittmann Zsuzsanna, a Veszprémi Zsidó Hitközség elnöke felemás emlékeket idézett fel megkeresésünkre. Elmondása szerint a környéken több olyan ház is van, amelynek alapjaiba is kerültek a sírkövekből és a kerítésből, nem beszélve a rongálásokról, az emlékek meggyalázásáról.

Az említett nyughelyen 1730 és 1882 között zajlottak temetései szertartások. Rendhagyó módon, mivel a talaj sziklás adottságai nem engedtek a szokásoknak, melyek szerint például a gyermekeket, hölgyeket, férfiakat, vallási vezetőket elkülönítve kell végső nyugalomra helyezni. A feljegyzések szerint körülbelül 450 halottunk pihen a területen, a sírkövekből ugyanakkor mára mindössze 25-28 maradt fenn. Ezekből is többnek csak a darabjai találhatók a fosztogatások, rongálások miatt.

Dr. Wittmann Zsuzsanna: Nagy öröm, hogy a közeljövőben már mindenki méltó körülmények között nyugodhat majd! Dr. Wittmann Zsuzsanna: Nagy öröm, hogy a közeljövőben már mindenki méltó körülmények között nyugodhat majd!

A helyzettel a város vezetősége is tisztában volt, ezért az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program támogatásával a zsidó temetőt emlékhellyé nyilvánította. Olyan területté, amely a mindennapokban a megemlékezés meghitt szentélyévé válhat.

A városvezetőség lehetőségei szerint mindig is támogatta a múltunk megőrzését. Néhány évvel ezelőtt a büntetés-végrehajtási intézet közreműködésével egy jóvátételi programban maguk a fogvatartottak tisztították meg a területet, amelyet már akkor is benőtt a gaz. Sok család első generációja is ezen a területen nyugszik, ügyvédek, orvosok, kereskedők, rabbik és tanítók. Nagy öröm számunkra, hogy az új projektnek köszönhetően immár mindenki méltó körülmények között nyugodhat majd

– zárta dr. Wittmann Zsuzsanna.

Látogatásunkkor a temetőben már javában zajlottak a feltárások. Az emlékhely a tervek szerint a késő tavaszi, kora nyári időszakban az érdeklődők, a múltat tisztelők előtt is megnyitja majd kapuit.

Képek
Simon Dani
Domján Attila

További cikkek

Megkapták az új parkjukat a veszprémiek
Megkapták az új parkjukat a veszprémiek
Hétfő délelőtt ünnepélyes keretek közt megnyitották a kordonokat az Erzsébet-liget bejáratánál, a veszprémiek pedig birtokba vehetik a Zöld várost. A zeneiskola és múzeum előtti téren, valamint a közeli Szent Miklós-szegen sétaút, játszótér és kávézó is épült, miközben a projekt nevéhez hűen megmaradtak a több méter magas fák is.
Gyerekbarát és modern – az utolsó simítások zajlanak a ,,Zöld Városon”
Gyerekbarát és modern – az utolsó simítások zajlanak a ,,Zöld Városon”
A város egyik legnagyobb beruházása érkezett célvonalhoz, és végre megnyílik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program szív-projektjeként elhíresült „Zöld Város” közösségi tér a nagyközönség előtt.
Méltó lett a múzeum épülete névadójához és tervezőjéhez
Méltó lett a múzeum épülete névadójához és tervezőjéhez
Laczkó Dezső és Medgyaszay István neve is egyaránt több szálon kötődik Veszprémhez, egy lapon mégis csak a városi múzeum kapcsán lehet őket emlegetni. A régész nevét viselő intézmény épületét még a híres tervező vetette papírra, idén pedig úgy újult meg kívül és belül is a szecessziós ház, hogy az mindkettejük előtt méltó tisztelgése a városnak. Portálunknak az utolsó simítások közben volt lehetősége bejutni a Lackó Dezső Múzeumba.
Zöldebb, és élhetőbb lesz az Egyetem és Csikász utcai közterület
Zöldebb, és élhetőbb lesz az Egyetem és Csikász utcai közterület
Csik Richárd, a 9. választókerület képviselőjének indítványára megújul az Egyetem utca és Csikász utca találkozásánál található közterület.
Módosító indítvány az MSZP-től a helyi útfejlesztési projektekért
Módosító indítvány az MSZP-től a helyi útfejlesztési projektekért
Több veszprémi útfejlesztési projekt kapcsán arra kérte Hartmann Ferenc, helyi szocialista önkormányzati képviselő az Országgyűlés MSZP-frakcióját, hogy nyújtsanak be módosító indítványt az ország 2023-as költségvetéséhez. Mindezt annak érdekében, hogy megvalósulhassanak ezek a beruházások, amelyeknek a tervei készen vannak, de a forrás jelenleg nem áll rendelkezésre.