Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Navracsics Tibor: 2023 második felétől már érezhető lesz a javulás a gazdaságban

2023. március 4. 15:09
Még egy olyan kisebb településen, mint Herend, előfordul, hogy a helyben tevékenykedő vállalkozók egymás előtt ismeretlenek, így pedig sokszor a nehézségekben is egyedül maradnak. Többek közt ebből a célból szervezte meg az önkormányzat és a helyi művelődési ház péntek este a herendi vállalkozók estjét, ahol a vállalkozók nem csak egymással, hanem szakmai képviselőkkel, valamint országos döntéshozókkal is találkozhattak. Többek közt Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszterrel, aki rendkívül átfogó és egyértelmű képet festett le Magyarország gazdaságának kihívásairól és jövőképéről, ami koránt sem annyira borús, mint sokan látják.

A szervezők igyekeztek a száraz, nyakkendős üzleti fórum tematikájánál színesebb rendezvényt tető alá hozni a herendi művelődési házban, ezért rögtön a megnyitó után Süle Zsolt, zenész adta elő a Zöld a május, valamint a Befúj című dalát, mindkettővel A Dal versenyében lépett fel az ismert helyi előadó.

Süle ZsoltSüle Zsolt

A találkozóra egyébként körülbelül 70 helyi vállalkozó volt hivatalos, a település nagyobb cégei – mint a Herendi Porcelánmanufaktúra, vagy éppen a Csatári Plast – mellett kis- és középvállalkozók is.

Őket elsőként Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte, aki kiemelte, hogy egy régió sikerei mögött mindig a helyben tevékenykedő vállalkozók állnak, akik a háttérből biztosítják a hajtóerőt a fejlődéshez. Hozzátette, hogy bár kihívásokkal teli év elé nézünk, együtt könnyebb lesz megtalálni a kiutat a nehézségekből.

A képviselő után Jánszky László, polgármester osztotta meg gondolatait, aki rávilágított arra, hogy az emberek ébrenlétük felét a munkahelyeiken töltik, ezért fontos, hogy a vállalkozók biztosítsák a termeléshez szükséges jó körülményeket a kollégáiknak. Ugyanakkor az önkormányzat szerepe is fontos, hiszen nekik a munkahelyen kívüli élet minőségének javítása a feladatuk: igényes kikapcsolódási lehetőségek, szociális rendszer biztosítása, családok védelme. Ez a kettő tényező, a munkakörülmények és a szabadidő pedig hat egymásra, és csak együtt lehetnek hatékonyak, zárta a polgármester.

Az üzleti est vendégei közt ott volt Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter is, aki a mikrofon mögött a teljes hazai, valamint kitekintve az Európai Unió jelenlegi kihívásairól is beszélt a jelenlévőknek.

Hogy milyen gazdasági kihívásokkal kell szembenézni az „öreg kontinensen” azt három csoportba rendezte a miniszter.

Egyrészről itt vannak még mindig a koronavírus-járvány utóhatásai, amit Navracsics Tibor szerint ugyan Magyarország más államokhoz képest jól vészelt át, hála a 2010 óta tartó gazdaságpolitikának, mégis számos vállalkozást hozott nehéz helyzetbe, főleg a turizmus és a gasztronómia területén.

A másik kihívást az ukrán háború miatti energiaárak elszabadulása jelenti, ami egyik pillanatról a másikra emelkedett meg drasztikusan. Ezen a ponton kitért az infláció problémájára is, ami jelenleg Magyarországon a legmagasabb az EU-n belül. Ennek az okát Navracsics Tibor azzal magyarázta, hogy mivel a magyar export 80%-a az EU-ba irányul, a más országokban szintén tapasztalható infláció hazánkban hatványozottan érvényesül.

Harmadik pontként pedig az EU-s támogatásokat hozta fel. Itt felvázolta, hogy a különböző pályázati konstrukciókon keresztül az agrárszektorba és az iparba is több ezer milliárd forint támogatás érkezik majd. Utóbbinál a támogatások közel fele energetikai beruházásokra, kifejezetten a zöld-energiát támogató fejlesztésekre költhető majd, de jelentősek lesznek a digitális átállást támogató pályázatok is.

Navracsics Tibor beszélt a politikailag a tavalyi év végét tematizáló vitáról is, amit a magyar kormány folytatott az Európai Bizottsággal a hazánknak járó, de visszatartott uniós támogatások folyósításának érdekében. Kiemelte, hogy hosszú egyeztetések után sikerült elérni, hogy ne legyen forrásveszteségünk, azaz a helyreállítási alap 70%-a ne vesszen el, ahogy az korábban felmerült még a viták elején.

Jelenleg ugyan még folyik a jogállamisági eljárás, így a pénzek egy része fel van függesztve, viszont májusra az EU kiértékeli a Kormány intézkedéseit, amit a megegyezés érdekében tett, ezek után pedig jó eséllyel minden pénzforrás a magyar gazdaság rendelkezésére áll majd.

Ami a jövőbeni lehetőségeket illeti, Navracsics Tibor szerint 2023 második felére már érezhetően csökken az infláció és ismét egy számjegyű lesz ez az érték, 2024-ben és 2025-ben pedig már egy sokkal kényelmesebb, kiszámíthatóbb gazdasági környezettel számolnak a Kormányon belül is.

Az est további részében még Markovszky György, a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke tartott előadást a helyi vállalkozások helyzetéről, ezt követően pedig kötetlen légkörben folytatódott az este.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09 Az emberek lelke éberkómába esett véleménycikk Az emberek lelke éberkómába esett A magyar közélet minőségét nem azzal tette tönkre leginkább a politika, hogy szomszédok már nem beszélnek egymással, vagy hogy családi ebédek torkolnak üvöltöző veszekedésbe. Sokkal nagyobb baj, hogy az emberek lelke éberkómába esett. Ennek pedig jó példája, hogy tízezrek tapsolnak egy minden jel szerint nárcisztikus, abuzáló embernek a színpadon. Véleménycikk arról, amikor az érzelmi intelligenciát takaréklángra csavarja a politikai erekció. ma 9:54 A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A húsvéti időszakban számos család gondolja úgy, hogy élő nyúllal lepi meg a gyermekeket, ugyanakkor fontos mérlegelni, hogy állatot tartani hosszú távú elköteleződést jelent. tegnap 10:36 Támogatási programot hirdet a kormány a civil állatvédő szervezeteknek Támogatási programot hirdet a kormány a civil állatvédő szervezeteknek A kormányzatnak kiemelten fontos terület az állatvédelem, ezért idén is meghirdeti támogatási programját a civil állatvédő szervezetek számára - mondta az állatvédelemért felelős kormánybiztos kedden Nyíregyházán. 2024. március 26. 15:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.