2023. június 3.
//
Klotild névnap

Hosszú távú tervekkel igazolt Spanyolországba Tóth Rajmond

2023. március 9. 17:42
MTI
Hosszú távú tervekkel igazolt a spanyol élvonalba a kézilabdázó Tóth Rajmond, aki két góllal mutatkozott be a Frigoríficos Morrazo csapatában.

A 21 éves irányító csütörtökön az MTI érdeklődésére elmondta, hogy két és fél hete szerződött Cangasba, és csupán egy héttel a kiköltözése előtt került szóba először, hogy a spanyol bajnokság jelenlegi 12. helyezettjénél folytathatja pályafutását.

December óta gondolkoztam a váltáson, mert az előző klubomnál, Budakalászon nem szerepeltem a vezetőedző elképzeléseiben. Voltam egy madeirai csapatnál is próbajátékon, ott is szerettek volna megtartani, de megtalált ez a spanyol klub, és hosszú távú ajánlatot adott, ami kedvező számomra, ezért úgy döntöttem, itt szeretnék játszani

- magyarázta Tóth, akinek a szerződése 2025 nyaráig szól.

Hozzátette, régóta tervezgette, hogy egyszer külföldre igazol, hiszen gyerekkorában már élt Spanyolországban, amikor édesapja, a 21-szeres válogatott, KEK-ezüstérmes Tóth Edmond hat és fél éven keresztül ott játszott.

Fotó: Facebook/Budakalász Kézilabda Zrt.Fotó: Facebook/Budakalász Kézilabda Zrt.

Úgy gondolom, egy fejlődési lehetőség, ha külföldön is meg tudom mutatni magamat. Tavaly az egri szezonom után is körvonalazódott bennem, hogy ki kellene kerülni, de harmadéves vagyok a Budapesti Gazdasági Egyetemen, ezért úgy döntöttem, még egy évet Budapesten maradok, hogy befejezzem a tanulmányaimat. Sajnos ez nem jött össze, de nagyon örülök, hogy itt kint megkaptam a lehetőséget. Remélem, élni tudok vele

- folytatta Tóth Rajmond.    

Hozzáfűzte, az iskolában segítőkészek voltak, így online folytathatja a tanulmányait, és júniusban a vizsgaidőszakra már haza tud menni.    

A fiatal irányító - aki az őszi szezonban 12 mérkőzésen 13 gólt lőtt az NB I-ben kalászi színekben - spanyolul, angolul és németül is folyékonyan beszél, ez sokat segít neki a beilleszkedésben és a mindennapi életben is.    

Az Atlético Valladolid ellen 27-26-ra megnyert meccsen két találattal mutatkozott be. Meglátása szerint nagyon pozitív, hogy már a legelső mérkőzésen, hazai pályán lehetőséget kapott, ha nem is sokat, de abban az időszakban hozzá tudott tenni a csapat teljesítményéhez, és az edzők is pozitívan értékelték a játékát.    

Azt mondták, legyek türelmes, mert nőni fog a játékidő, amit kapok. Még keveset töltöttem a csapattal, de most van egy hosszabb időszak bajnoki mérkőzések nélkül. Úgy gondolom, ebben a hónapban még inkább be tudok illeszkedni, és az utolsó tíz bajnokin akár komolyabb szerepet is vállalhatok a csapat életében.    

Tóth elmondása szerint korábban voltak olyan idények, amikor a Frigoríficos Morrazo a legjobb hat között végzett, most viszont sérülések miatt a tabella második felében tanyáznak, ám szeretnének előre lépni.    

A legfontosabb dolog a bennmaradás, amit szerintem el tudunk érni, mert jó a sorsolásunk és már sok pontunk van, tehát úgy vélem, ezzel nem lesz problémánk

- vélekedett az irányító, aki 2018-tól tavaly nyárig egri színekben 105 élvonalbeli mérkőzésen 234 gólt lőtt.

Véleménye szerint a német és a francia után a spanyol a világ harmadik legerősebb bajnoksága, hozzá pedig a spanyol stílus áll a legközelebb.

Nagyon sok játékost visznek el innen. Aki itt megmutatja magát, és egy-két jó szezont tud teljesíteni egymás után, az előtt megnyílik az út a francia élvonalba vagy a Bundesligába 

- magyarázta. A saját céljai kapcsán megjegyezte, később szeretne majd előbbre lépni a spanyol ligában, vagy akár bekerülni a Bundesligába.

vehir.hu