2023. március 23.
//
Emőke névnap

Ismét Veszprém felett őrködik a királyi házaspár

Rövid időre eltűntek, de már ismét az eredeti helyükön állnak Szent István és Boldog Gizella szobrai a veszprémi Vár végében. Hamarosan bárki meglátogathatja őket, ráadásul apró, de lényeges változásokat is ki lehet majd szúrni a szobrokon.

A veszprémi várfokon 95 éve áll az első magyar királyi pár, Szent István király és felesége, Boldog Gizella szobra. A műremek Ispánky József szobrászművész első köztéri alkotása, 1938-ban helyezték ki a Vár utca végén található mellvédhez, ahonnan csodás kilátás nyílik a Benedek-hegyre és a Viaduktra. Azóta a szoborpár Veszprém szimbólumává vált.

A várnegyed megújítása során az alkotásról sem feledkeztek meg a szakemberek. A művet leemelték a helyéről, így a restaurátoroknak lehetősége nyílt a gyors állagromlásnak indult talapzatot megerősíteni. Erre azért volt szükség, mert korábban téglából építették meg, aminek a minősége a fagyás miatt megromlott, így szükségszerűvé vált a felújítása.

Mindezt Lelkes Márk, képzőművész mondta a Veszprémi Érsekség által indított Facebook-oldalon közzétett videóban. Ezen a közösségi oldalon egyébként naprakészen lehet végig követni a várnegyed felújítási munkálatait, nem csak a kulisszák mögötti képeken keresztül, hanem több esetben látványos videókon is.

Visszatérve a királyi házaspárra, a szobrokat megtisztították, kijavították a II. világháborúban szerzett lövésnyomokat, restaurálták mindkét tagot tetőtől talpig, valamint a hiányzó és sérült attribútumokat pótolták, javították.

Érdekesség, hogy az országalma keresztje hiányzott, archív fotók alapján rekonstruálták és pótolták, míg a korona keresztje törött, repedt volt, ezt is javították.

A munka végeztével a királyi pár visszakerült eredeti helyére, hogy újra Veszprém fölött őrködjenek.

vehir.hu

További cikkek

Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Jóval több mindenben ott van a blues, mint sokan gondolják, hiszen a könnyűzene nagy része ebből a műfajból gyökerezik. Április 13. és 16. között a Veszprém Blues Fesztiválon ezt bárki megtapasztalhatja, hiszen több mint 50 koncerten a nemzetközi blues élő legendái és feltörekvő csillagai, valamint a hazai blues-roots szcéna kiemelkedő zenészei lépnek színpadra. Közülük Roberto Luti gitáros, a világhírű Playing For Change sorozat alapító tagja, Kid Andersen, a Nyugati-part legfoglalkoztatottabb gitárosa, a Downbeat által többször az év orgonistájának választott Raphael Wressnig, valamint a világsztárok dobosa, D’MAR, aki többek között 17 évig volt Little Richard zenekarának a tagja, workshopon avatnak be műhelytitkaikba. Brian Kramer pedig nemcsak koncerted ad, hanem blues zenészeket bemutató illusztrációiból kiállítás is nyílik a fesztiválon, ahol beszélgetések, éjszakai örömzenélések és ingyenes koncertek is várják az érdeklődőket.
Programsorozat indul 13 Balatonhoz közeli településen
Programsorozat indul 13 Balatonhoz közeli településen
Kulturális programsorozat indul a Balaton északi partjához közel eső településeken: az áprilistól októberig tartó rendezvénysorozat a víz fontosságára hívja fel a figyelmet - közölte szerdán az MTI-vel a program főszervezője.
Majkával és Azahriah-val érkezik a harmincadik VEN
Majkával és Azahriah-val érkezik a harmincadik VEN
Nyilvánossá vált az idei Veszprémi Egyetemi Napok utolsó fellépője is, így már teljes a lista, hogy kik érkeznek április végén a jubiláló fesztiválra. A koncertszervők mellett viszont pedig az egyetemisták is javában készülnek, akik a hagyományoknak megfelelően idén is négy csapatba szerveződtek, négy különböző tematika mentén.
Veszprémi honvéd volt Petőfi Sándor öccse
Veszprémi honvéd volt Petőfi Sándor öccse
Azt minden bizonnyal sokan tudják, hogy Petőfi Sándor 1848 márciusában, néhány nappal a forradalom kitörése előtt Veszprémben tartózkodott – látogatása emlékét dombormű őrzi a Mackó cukrászda falán – arról azonban talán kevesebben tudnak, hogy látogatása oka István öccse volt, aki a környéken élt, és a szabadságharcban is a veszprémi honvéd zászlóaljban vett részt.
A lakótelepről kitaszított magaskultúra
A lakótelepről kitaszított magaskultúra
Arra, hogy egyéni szinten mit jelent a kultúra, nehéz választ találni, és hogy vajon a társadalmunk minden szintjébe bele van-e kódolva, az sem biztosan egyszerű eldöntendő kérdés. A kreatív törekvéseket nagyon könnyű csírájában elfojtani, ha az nem a megfelelő közönséget célozza meg. Mindenkivel jót tenni persze lehetetlen, de az átgondolatlanság egyértelműen elégedetlenséget szül, ahogy az pár éve a Haszkovón is történt. Szerencsére mára ide is megtalálta az EKF a helyes ajtó kulcsát.