Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Majdnem Szűz – Bacsó Péter filmje a gyenge ember kiszolgáltatottságáról / A Kamera Hungária Televíziós Műsorfesztivál keretein belül mutatták be Veszprémben Bacsó Péter Kossuth-díjas rendező új filmjét

2008. április 6. 3:00
A film alapötletéül egy újsághirdetés szolgált, melyben prostituáltak „átképzését” vállalták menedzserré. A két foglalkozás közti mérhetetlen szakadék beindította Bacsó Péter fantáziáját, így ezt a kontrasztot összekötötte egy régóta a fejében motoszkáló fiatal lány történetével, aki lázad a sorsa ellen, és tehetségénél fogva ki tud törni a mai szélsőséges társadalom legmélyebb útvesztőiből. Ennek az eredménye lett előbb egy forgatókönyv, majd a március 20.-ai országos premierrel bemutatott Majdnem Szűz című film, amellyel saját elmondása alapján a prostituáltakkal szembeni előítéletekkel igyekszik szembeszállni.

A film története kiszámíthatónak mondható, bemutatja egy intézetből kikerült lány, Árva Boróka kiszolgáltatottságát, aki pár napos értelmetlen pénzherdálás után mindenben rá van utalva szerelmére, aki kihasználja hiszékenységét és szeretetéhségét. Magatehetetlensége miatt napokon belül az országút szélén találja magát, ahol – a film mélypontjaként – első munkanapján török kamionosok kedvük szerint használják testét pénzért cserébe. Természetesen hamarosan érkezik a pozitív férfi szereplő, aki igyekszik egy modernebb állást találni a lánynak a legősibb foglalkozás helyett, így derül ki egy menedzserképző tanfolyamon, hogy Borókának jó érzéke van a marketinghez. Ekkor már valószínűsíthető volt, hogy a happy-end sem fog elmaradni, a lány hamis érettségije és friss diplomája mellé megkapja az őt szárnyai alá vevő fiú szerelmét is.

Árva Boróka szerepét Ubrankovics Júlia játssza nagyon életszerűen. Bár a film bővelkedik hazai sztárokkal, elég ha megemlítjük Cserhalmi György, Újlaki Dénes, Tóth Attila, Hujber Ferenc vagy Kaszás Gergő nevét, mindezen kíváló színész alakítása ellenére a főhősnő roppant hiteles játéka nélkül a történet elveszne egyszerűségében. A Színművészeti Egyetemet a tavalyi évben befejező ifjú színésznő mimikája már beszéd nélkül is visszaadja a szívében rejlő fájdalmat, szánalmat, utálatot vagy éppen a gondtalanságot. Bacsó Péter elmondása szerint abban teljesítette színészi feladatát Juli a filmben, hogy elérte, hogy a nézők a film teljes egészében szurkoljanak neki, gondolatban kiálljanak mellette. Nem csak akkor, amikor sajnálatraméltó, hanem akkor is, amikor gyenge, vagy éppen gyarló.”

Voltak jelenetek, amikor a főhősnő szembeszállt a rendezővel, mert mesterkéltnek vélte a szájába adott szöveget. Bacsó Péter megértette a kritikát, így kicsit szabadabb kezet adott szereplőinek pár dialógusban. „Mondtam neki, persze hogy mesterkélt, mert én hatvan évvel idősebb vagyok nálad. Ti fiatalok máshogy beszéltek, játsszátok el a saját szavaitokkal az adott szituációt. Így kerülhettek be nyomdafestéket nem tűrő dialógusok is a filmbe, ami még a közönséget nem riassza el, de ezek által sokkal hitelesebbek lettek a jelenetek. Ilyen például a film elején lévő veszekedés a hirtelen meggazdagodó lány és az őt később kihasználó fiú között. Annak a jelenetnek minden szava improvizáció.”


A kassai születésű rendező idén töltötte be 80. életévét, és elmondása szerint egészségi állapotának romlása miatt ezzel a filmmel fejezte be életművét. Az elmúlt 45 évben a filmrendezésben elvégzett munkásságáért a magyar kultúra napján, január 22.-én megkapta Pro Renovanda Cultura Hungariae fődíját.

Bitera Roland
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.