2022. augusztus 13.
//
Ipoly névnap

Majdnem Szűz – Bacsó Péter filmje a gyenge ember kiszolgáltatottságáról / A Kamera Hungária Televíziós Műsorfesztivál keretein belül mutatták be Veszprémben Bacsó Péter Kossuth-díjas rendező új filmjét

2008. április 6. 3:00
A film alapötletéül egy újsághirdetés szolgált, melyben prostituáltak „átképzését” vállalták menedzserré. A két foglalkozás közti mérhetetlen szakadék beindította Bacsó Péter fantáziáját, így ezt a kontrasztot összekötötte egy régóta a fejében motoszkáló fiatal lány történetével, aki lázad a sorsa ellen, és tehetségénél fogva ki tud törni a mai szélsőséges társadalom legmélyebb útvesztőiből. Ennek az eredménye lett előbb egy forgatókönyv, majd a március 20.-ai országos premierrel bemutatott Majdnem Szűz című film, amellyel saját elmondása alapján a prostituáltakkal szembeni előítéletekkel igyekszik szembeszállni.

A film története kiszámíthatónak mondható, bemutatja egy intézetből kikerült lány, Árva Boróka kiszolgáltatottságát, aki pár napos értelmetlen pénzherdálás után mindenben rá van utalva szerelmére, aki kihasználja hiszékenységét és szeretetéhségét. Magatehetetlensége miatt napokon belül az országút szélén találja magát, ahol – a film mélypontjaként – első munkanapján török kamionosok kedvük szerint használják testét pénzért cserébe. Természetesen hamarosan érkezik a pozitív férfi szereplő, aki igyekszik egy modernebb állást találni a lánynak a legősibb foglalkozás helyett, így derül ki egy menedzserképző tanfolyamon, hogy Borókának jó érzéke van a marketinghez. Ekkor már valószínűsíthető volt, hogy a happy-end sem fog elmaradni, a lány hamis érettségije és friss diplomája mellé megkapja az őt szárnyai alá vevő fiú szerelmét is.

Árva Boróka szerepét Ubrankovics Júlia játssza nagyon életszerűen. Bár a film bővelkedik hazai sztárokkal, elég ha megemlítjük Cserhalmi György, Újlaki Dénes, Tóth Attila, Hujber Ferenc vagy Kaszás Gergő nevét, mindezen kíváló színész alakítása ellenére a főhősnő roppant hiteles játéka nélkül a történet elveszne egyszerűségében. A Színművészeti Egyetemet a tavalyi évben befejező ifjú színésznő mimikája már beszéd nélkül is visszaadja a szívében rejlő fájdalmat, szánalmat, utálatot vagy éppen a gondtalanságot. Bacsó Péter elmondása szerint abban teljesítette színészi feladatát Juli a filmben, hogy elérte, hogy a nézők a film teljes egészében szurkoljanak neki, gondolatban kiálljanak mellette. Nem csak akkor, amikor sajnálatraméltó, hanem akkor is, amikor gyenge, vagy éppen gyarló.”

Voltak jelenetek, amikor a főhősnő szembeszállt a rendezővel, mert mesterkéltnek vélte a szájába adott szöveget. Bacsó Péter megértette a kritikát, így kicsit szabadabb kezet adott szereplőinek pár dialógusban. „Mondtam neki, persze hogy mesterkélt, mert én hatvan évvel idősebb vagyok nálad. Ti fiatalok máshogy beszéltek, játsszátok el a saját szavaitokkal az adott szituációt. Így kerülhettek be nyomdafestéket nem tűrő dialógusok is a filmbe, ami még a közönséget nem riassza el, de ezek által sokkal hitelesebbek lettek a jelenetek. Ilyen például a film elején lévő veszekedés a hirtelen meggazdagodó lány és az őt később kihasználó fiú között. Annak a jelenetnek minden szava improvizáció.”


A kassai születésű rendező idén töltötte be 80. életévét, és elmondása szerint egészségi állapotának romlása miatt ezzel a filmmel fejezte be életművét. Az elmúlt 45 évben a filmrendezésben elvégzett munkásságáért a magyar kultúra napján, január 22.-én megkapta Pro Renovanda Cultura Hungariae fődíját.

Bitera Roland

További cikkek

A hattyú álma
A hattyú álma
Tütübe és balett cipőbe bújt kislány táncol a Rózsa iskola jubileumán, mestere a takarásban figyeli őt. A kislány egyike annak a több mint nyolcvan tanítványnak, akik egyre biztosabban lépdelhetnek álmaik felé, miszerint a tánc, a balett az életük részévé válik, hobbi vagy akár profi szinten. Mert a tehetség egy dolog, kell azonban hely is, ahol ki tud bontakozni. Viktoria Podolskaya balettmester szenvedéllyel végzett munkájának köszönhetően Veszprém egyre inkább felkerül a balett térképére.
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
2022. augusztus 11-13. között második alkalommal várja a látogatókat Zala megye egyik legapróbb településén a régió legszínesebb kulturális fesztiválja, a Margófeszt: a Balatontól negyedórára, az alig 300 lakosú Szentgyörgyvár Kultúrházában, templomkertjében és nagyszínpadain irodalmi és színházi programokkal, koncertekkel, slam poetryvel, kiállításokkal, és filmvetítésekkel várják az érdeklődőket.
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Augusztus 13-án hatodik alkalommal tárják ki kapuikat a kertkávézók a Jeruzsálemhegyen, ezúttal zenei, irodalmi és spirituális programokat is kínálva.
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Szombat délután zajlott a IV. Budapesti Fotósviadal díjátadója a Pannon Egyetem N épületében. Az eseményen kihirdették a 2023-as év programjait is.
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
Dübörög a nyolcvanas évek iránti nosztalgia, ami így nyáron mintha még inkább szembetűnő lenne. Visszavágyjuk a régi idők szabadságát, éppen ezért a Fortepan archívumának segítségével megnéztük, milyenek is voltak a nyarak cirka negyven évvel ezelőtt.