2023. június 5.
//
Fatime névnap

Bagolycsalád költözött a hotelbe

Péntek délelőtt hat erdei fülesbagoly tűnt fel a belvárosi hotel falán. Mindez a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) együttműködésének köszönhető, amiben azt a célt tűzték ki, hogy az eddig kihasználatlan területeket élettel töltsék meg. A belvárosban ezzel sikerült egy rejtélyes erdei hangulatot megidézni, ami áprilistól még misztikusabb hatást kelt majd.

Az EKF és a MOME együttműködése már több évre nyúlik vissza, közösen indították el a „City of Light” névre keresztelt kurzust is, aminek keretében az egyetem hallgatói tervezhettek fényre, fényfestésre épülő látványelemeket Veszprémbe. Ennek az eredménye lett a péntek délelőtt felavatott falfestmény a belvárosi hotel keleti tűzfalán, ami élénk és kontrasztos színvilágával már önmagában is odavonzza a tekintetet, de hamarosan még izgalmasabb hatást kelt majd, amikor lenyugszik a Nap és a természetben is felélednek a baglyok.

Erről Mészáros Zoltán, az EKF programfejlesztési főtanácsadója beszélt a leleplezés előtt, aki hozzátette, hogy a MOME hallgatói számos izgalmas tervvel rukkoltak elő, végül Perecz Annabella koncepciója lett a befutó.

Az alkotást hosszas tervezés után alig egy hét alatt festették fel a falra, a kitalálója pedig elmondta, a festmény grafikai stílusát az 50-es évek illusztrációs világa, az aprólékos kidolgozás és a limitált színhasználat ihlette. „Apró, fehér különálló vonalkák által rajzolódnak ki a baglyok tollai a fekete alapon, erős kontrasztot alkotva. Mindez az éjszakai erdők világát felidéző kék-sárga színkombináció egészíti ki” – mondta el Perecz Annabella.

Az átadón elhangzott, hogy az alkotófolyamot nehezítette a hideg időjárás is, valamint a falfelület egyenlőtlensége is, de így is sikerült négyzetcentiméter pontosan azt a verziót elkészíteni, amit megálmodtak.

A leleplezésen Mészáros Zoltán még elmondta, áprilistól egy újabb izgalmas részlettel egészül ki az alkotás, ugyanis a baglyok szemeiben hamarosan elhelyezett lámpák világítani fognak miután lenyugszik a Nap, ezzel azt sugallva, mintha éjszaka is figyelnék és vigyáznának a belvárosra.

Az egyébként a természetben sem rendkívüli, ha egy város parkjában erdei fülesbaglyokkal találkozik valaki, ugyanis ezek az őshonos madarak sokszor a téli hónapokat ilyen helyeken vészelik át.

Ezt már Török László a Veszprémi Állatkert igazgatója mondta a helyszínen, aki hozzátette, 2020-ban az év madara is ez az állat volt, a jellegzetes fülük mellett pedig világító, sötétnarancssárgás szemükről is fel lehet ismerni őket.

Legutóbb Veszprémben a Cholnoky-városrészben egy óvoda udvarán lehetett észrevenni őket, itt több bagoly is megtalálta a téli odúját, mielőtt visszatértek volna az erdőkbe tavasszal.

Hogy a veszprémiek tetszését mennyire nyeri el az alkotás, arra a napokban fény derül, de elképzelhető, hogy a Kossuth utcai óra hamarosan vetélytársat kap, mint tradicionális találkozási pont, hiszen már a leleplezéskor is elhangzott egy ilyen mondat az utca emberétől: „Találkozzunk 9-kor a baglyok alatt!”

A leleplezés pillanatai alábbi videónkban:

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Gatyából nem lesz szalonmű?
Gatyából nem lesz szalonmű?
Akár a művészettel (vagy annak valamely “alkalmazott” változatával, például grafikusként vagy fotósként) keresi a kenyerét valaki, akár csak hobbiként, pusztán az élvezet kedvéért ír, rajzol vagy zenél, az alkotás mindenképpen új ablakot nyit a világra, segít másként látni, hallani, érezni, egyszóval megtapasztalni a környezetünket.
Így szólt a Kézfogás Veszprémből az egész Kárpát-medencébe
Így szólt a Kézfogás Veszprémből az egész Kárpát-medencébe
Megmutatjuk, milyen volt, amikor több száz veszprémi óvodás és kisiskolás énekelte a Kézfogás című dalt pénteken a Zöld városban.
A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A nagyszabású, négynapos rendezvény szombati napján három órától az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ szabadtéri színpadán megkezdődött a gála, ahol több mint hatvan kórus, közel ezerháromszáz énekes gyűlt össze.
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
Péntek délután hivatalosan is átadták az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program által támogatott, felújított Dózsavárosi Könyvtárat a nagyközönség számára. A régóta várt beruházásnak köszönhetően végre méltó színteret kaptak a városrész civil szervezetei.
Az égig felért a veszprémi gyerekek éneke
Az égig felért a veszprémi gyerekek éneke
Péntek délelőtt a Zöld városban több száz veszprémi óvodás és kisiskolás énekelte Szarka Tamással, a Ghymes együttes énekesével a Kézfogás című dalt, ami a magyarság összetartozásáról szól. Ez volt az országos és határon túli kezdeményezés központi eseménye idén.