Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Van alkotói és befogadói szabadság is

2023. március 12. 15:03
Nem az ukrán háború, de nem is a svéd lakberendezési áruház színvilága inspirálta a pénteken átadott belvárosi falfestményt, amelyen hat erdei fülesbagoly néz le az utcára, hamarosan még látványosabb formában. A kezdeti értetlenség kapcsán a közösségi médiában megszólalt Mészáros Zoltán is, az EKF főtanácsadója, aki több éve menedzselte ezt a projektet is.

"Van alkotói és befogadói szabadság is" - kezdte gondolatait Mészáros Zoltán, aki leírta, hogy mindenki azt láthat bele az alkotásba, amit szeretne, de azt fontos kihangsúlyozni, hogy a grafika már három éve elkészült, tehát politikai üzenetek nem is lehetettek és most sincsenek mögötte.

A hat bagoly azonban még nem teljes, folytatta gondolatait Mészáros Zoltán. Az EKF a MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) diákjaival bonyolított le egy kurzust, „City of light” címen, ahol a tervező, grafikus, animátor szakos hallgatók fényre épülő kreatív ötleteket terveztek Veszprém különböző pontjainak színesítése szándékával. Volt, aki a húszemeletesre tervezett egy tetrisz játékot, volt, aki a lakótelepi tízemeletesek fugáiba illesztett programozható led-csíkokat, vagy a Vár utca kockakövei közé éjjel világító fehér köveket random szétszórva, felvezetve a sétálókat a várba. Ebből a sorozatból születtek a baglyok is, Annabella Perecz munkájaként, ami minden szavazáson toronymagas nyertesként szerepelt.

A korábbi látványtervekA korábbi látványtervek

A hat bagoly azért nem teljes, mert annak éjszakai üzemmódja, amikor a szemei is világítani fognak, még nem készült el, ez április végére várható majd.

A leleplezésről alábbi cikkünkben írtunk.

Kapcsolódó cikk
Bagolycsalád költözött a hotelbe
Péntek délelőtt hat erdei fülesbagoly tűnt fel a belvárosi hotel falán. Mindez a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) együttműködésének köszönhető, amiben azt a célt tűzték ki, hogy az eddig kihasználatlan területeket élettel töltsék meg. A belvárosban ezzel sikerült egy rejtélyes erdei hangulatot megidézni, ami áprilistól még misztikusabb hatást kelt majd.
vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.