Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
20°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
20°C

Katonáink erényeit a civil életben is viselnünk kell

2023. március 14. 15:15
Ünnepi állománygyűléssel emlékezett az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ kedd délelőtt az Agórában.

Az állománygyűlésen Ovádi Péter parlamenti képviselő mondott ünnepi beszédet. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szabadságharcot nem csak a történelemkönyvekből jól ismert nevek vívták, hanem egy egész ország ragadott fegyvert, hogy kivívja a szabadságát. Katonák voltak, és nem számított, hogy a szántóföldekről vagy városi bérházakból érkeztek, mert  amikor kardot ragadtak, hitet tettek a katonalét magasabb morális értékei – a becsület, a bátorság, a bajtársiasság – mellett. 

Ovádi arra intett, hogy ma sem feledkezhetünk meg katonáinkról, akik készek életüket áldozni az értékeinkért. Veszprém tradicionális katonaváros, az alakulatok nemcsak itt állomásoznak, hanem szerves részei is a hétköznapi életünknek. Az általuk képviselt erényeket, a hazaszeretetet, a becsületet civilként is viselnünk kell, mert erős nemzet csak tiszta elvek mentén jöhet létre, és tiszta normák alapján maradhat fenn. 

Napjainkban nehéz időket élünk; a szomszédunkban háború dúl, és nem látjuk tisztán, mit hoz a jövő. Az azonban biztos, hogy Magyarország a béke pártján áll – húzta alá a képviselő. A béke megőrzéséhez azonban nem ülhetünk tétlenül, az ország valódi védelmét az erős honvédség biztosítja. A kormány ezért igyekszik fejleszteni a haderőt és elismerni, meghálálni katonáinknak, hogy készen állnak megvédeni a hazát. 

Az állománygyűlésen a parlamenti képviselő beszédét követően ünnepi parancsokat ismertettek, majd a Gerence Hagyományőrző Néptáncegyüttes adott műsort.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
A nemzetiségek is küzdöttek a magyar szabadságért 1848 A nemzetiségek is küzdöttek a magyar szabadságért Az 1848-as szabadságharc győzelméért bőven harcoltak olyanok is, akiknek vérében nem csak magyar vér csörgedezett. Közülük az örmények főleg kitűntek, nem véletlen, hogy az aradi vértanúk közül kettő tábornok is ilyen nemzetiségű volt. Az ő leszármazottjaik, a ma Veszprémben élő örmény nemzetiségűek kiegészülve a lengyel társaikkal szerveztek péntek délután ünnepi megemlékezést a Török Ignác utcai emlékműhöz. 2024. március 16. 10:56 Orbán Viktor: háború vagy béke? 1848 Orbán Viktor: háború vagy béke? Háború vagy béke, brüsszeli járszalag vagy a magyar szabadság között kell dönteni a június 9-i európai  választáson - jelentette ki a miniszterelnök pénteken, az 1848/49-as forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából rendezett állami díszünnepségen a Múzeumkertben. A kormányfő ünnepi beszédében azt mondta: Petőfiék óta minden magyar nemzedék és minden magyar fiatal számára eljön az idő, amikor dönteni kell. 2024. március 15. 13:11 Porga Gyula: túlélésünk záloga, hogy szeressük önmagunkat! 1848 Porga Gyula: túlélésünk záloga, hogy szeressük önmagunkat! Megtartották a hagyományos március 15-ei ünnepséget Veszprémben is a Dózsa György téren, ahol Porga Gyula polgármester arról is beszélt, hogy elődeinknek a szabadság még vágyálom volt, amiért az életüket is képesek voltak feláldozni, nekünk viszont azt a kérdést kell feltenni, hogy jól élünk-e ezzel a magadatott szabadsággal? Személyesen és közösségben egyaránt. 2024. március 15. 16:15 Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából rendezték meg az állománygyűlést, melynek helyszínéül az Agóra színházterme szolgált. A rendezvényen számos elismerést adtak át. A Légierő és a veszprémi Erkel Ferenc Városi Fúvószenekar közösen örvendeztették a nagyérdeműt. 2024. március 15. 14:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.