Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 9. Natália
Veszprém
-5°C
2023. december 9. Natália
Veszprém
-5°C

A tettekre váltott gondolatok ünnepe március 15.

2023. március 14. 23:02
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára emlékeztek meg ünnepi műsorral a Kossuth Lajos Általános Iskola előtt kedden. Az iskola 7. osztályos tanulóinak versszavalása után Brányi Mária alpolgármester nyitotta meg beszédével a magyarság számára egyik legfontosabb történelmi esemény megemlékezését. A városi megemlékezések délután Kádártán folytatódtak, szintén az alpolgármester, valamint helyi kisgyermekek részvételével.

A márciusi ifjak példaként járnak előttünk

A Kossuth iskolánál az alpolgármester szavait elsősorban a jelenlévő diákok és fiatalság számára címezte. Beszédében kiemelte, hogy a forradalmi években több ezer gyerekhős és serdülőkorú harcolt a honvédseregben. Olyan gyerkőchonvédek, akik sokszor szülői ellenvetés dacára, az iskolapadot elhagyva harcoltak a seregben, Kossuth Lajos zászlója alatt. Köztük veszprémi fiatalok is, a jelenlévők 175 évvel ezelőtti kortársai.  Név szerint is megemlítette közülük Farkas Lajos tűzmestert, Perlaky József serdülőkori hadnagyot, illetve Szemerei János hadnagyot, akik akkor – zsenge koruk ellenére – bizonyosságot tettek bátorságról, hazaszeretetről és becsületről.

A példaként felhozott katonák szerencsére nem estek el a csatatéren, sok évtizedig szolgálták még családjukat, a várost, és ezzel együtt nemzetüket is. Szemerei János a komáromi várőrségnél segédtisztként szolgált a harcok alatt, majd az őrséggel együtt tette le a fegyvert, 1861-ben megyei főszolgabírónak választották, 1868-71 megyei alispánnak, majd később téti országgyűlési képviselő volt.

Brányi Mária arra kérte a hallgatóságot - tanárokat és diákokat egyaránt - hogy bár csak megemlékezni gyűltek össze, ne felejtsék el ezeket a hősöket, kutassák a történelmüket és gondozzák az alsóvárosi temetőben a mai napig fellelhető sírjaikat. A mai fiataloknak szerencsére nincs szüksége, hogy ilyen áldozatot vállalva, önkéntes honvédelemre készüljenek, de a rájuk háruló feladat azonban most sem kevésbé fontos vagy kisebb.

A feladat pedig nem más: “erősödjetek, okosodjatok, testben, lélekben és szellemben gazdagodjatok. Ha jól tanultok, ha az előttetek járó példát követitek, és tisztességgel, becsülettel végzitek a mai aktuális feladataitokat, megértéssel, és őszinte kíváncsisággal fordultok egymás és a világ felé, a feladat dandárját már szinte észrevétlenül teljesítettétek. Kívánom jó szívvel, hogy a kortársaitok és a felnőtt társadalom megértő támogatásával végezhessétek a rátok rótt kötelezettségeiteket. Remélem, hogy a közvetlen előttünk álló nemzeti ünnep pedig titeket is szép és tartalmas elgondoltatásra fog ösztönözni.”

A megemlékezés virágait az alpolgármester és az iskola képviseletében Nagyné Czaun Marianna igazgató, Horváth Istvánné igazgatóhelyettes, Zsámár Gyöngyi igazgatóhelyettes és Szikra Ágnes DÖK-elnök helyezeték el az iskola előtt álló Kossuth Lajos mellszobor előtt.

A tettekre váltott gondolatok ünnepe

Kádártán a református közösségi házban tartották meg a városrészi ünnepséget, amelyen részt vettek a Ficánka tagóvoda Pillangó csoportos kisgyermekei is, akik több 48-as dallal készültek az ünnepségre.

Az eseményen Brányi Mária beszédében kitért március 15. szimbólumára, ami a magyaroknak a hittel, önbizalommal teli fiatalos lendületet jelentette.

Megemlítette, voltak korok, amikor csupán a szellem belső szárnyalása jelentette a szabadságot, ilyen volt a 20. század közepe, de a 48-as szabadságharc előtti korszak is. "A tettekre váltott gondolatok ünnepe március 15" - emelte ki Brányi Mária, aki hozzátette, hogy éppen emiatt a pozitív üzenete miatt az egyik legkedvesebb ünnepünk ez.

A műsor és a beszéd után a templom előtti udvaron álló emlékműnél koszorút helyezett el az alpolgármesterrel közösen Katanics Sándor önkormányzati képviselő, valamint Wessetzky Szabolcs református lelkész és Tósakiné Kovács Aranka, a Közösség Kádártáért Egyesület elnöke.

A nap további részében Gyulafirátóton fáklyás felvonulást tartottak az ünnepi programokhoz kapcsolódóan.

Balogh Dóra
Hajas Bálint
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.