Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az erdőkbe csalogat a tavasz íze

2023. március 18. 11:17
Ismét eljött a medvehagyma-szezon, nem mindegy azonban, hol és mennyit gyűjtünk a népszerű növényből!

A tavasz érkezésének hamisíthatatlan jele a medvehagyma megjelenése. A növény jellegzetes fokhagyma-szerű illata betölti az erdőt, íze pedig nem kevésbé kellemes – nem csoda, hogy az elmúlt évtizedben újra felfedeztük magunknak, és a háztartások mellett a csúcsgasztronómiába is betört. 

Pascal Debrunner / UnsplashPascal Debrunner / Unsplash

Népszerűsége nem kis részben annak is köszönhető, hogy saját célra az állami erdőkben szabadon gyűjthetjük – ennek azonban megvannak a szabályai. Fontos tudni, hogy naponta fejenként csak két kilogramm szedhető belőle, és az is csak olyan helyeken, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. Ennek eldöntését segíti a NÉBIH erdőtérképe, ami ide kattintva elérhető – itt ugyanis egy konkrét erdőrészre kattintva megkaphatjuk a legfontosabb adatokat, köztük a természetvédelmi besorolást is.

A szabad gyűjtés azonban csak saját célú felhasználásra vonatkozik, kereskedelmi célokra minden esetben az erdőterület kezelője – állami erdőterületek esetében tehát megyénkben a VERGA vagy a Bakonyerdő – adhat ki erre vonatkozó engedélyt. 

Tomáš Malík on UnsplashTomáš Malík on Unsplash

A NÉBIH arra figyelmeztet, hogy a kereskedelmi forgalomba hozott, piacon árusított medvehagyma címkéjén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot, így a vásárló könnyedén meggyőződhet róla, hogy legális gyűjtésből származik-e a termés. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01 Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.