Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az erdőkbe csalogat a tavasz íze

2023. március 18. 11:17
Ismét eljött a medvehagyma-szezon, nem mindegy azonban, hol és mennyit gyűjtünk a népszerű növényből!

A tavasz érkezésének hamisíthatatlan jele a medvehagyma megjelenése. A növény jellegzetes fokhagyma-szerű illata betölti az erdőt, íze pedig nem kevésbé kellemes – nem csoda, hogy az elmúlt évtizedben újra felfedeztük magunknak, és a háztartások mellett a csúcsgasztronómiába is betört. 

Pascal Debrunner / UnsplashPascal Debrunner / Unsplash

Népszerűsége nem kis részben annak is köszönhető, hogy saját célra az állami erdőkben szabadon gyűjthetjük – ennek azonban megvannak a szabályai. Fontos tudni, hogy naponta fejenként csak két kilogramm szedhető belőle, és az is csak olyan helyeken, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. Ennek eldöntését segíti a NÉBIH erdőtérképe, ami ide kattintva elérhető – itt ugyanis egy konkrét erdőrészre kattintva megkaphatjuk a legfontosabb adatokat, köztük a természetvédelmi besorolást is.

A szabad gyűjtés azonban csak saját célú felhasználásra vonatkozik, kereskedelmi célokra minden esetben az erdőterület kezelője – állami erdőterületek esetében tehát megyénkben a VERGA vagy a Bakonyerdő – adhat ki erre vonatkozó engedélyt. 

Tomáš Malík on UnsplashTomáš Malík on Unsplash

A NÉBIH arra figyelmeztet, hogy a kereskedelmi forgalomba hozott, piacon árusított medvehagyma címkéjén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot, így a vásárló könnyedén meggyőződhet róla, hogy legális gyűjtésből származik-e a termés. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
A tudatos sminkelés szerepe a női énképben – interjú Eszes Fanni sminkessel A tudatos sminkelés szerepe a női énképben – interjú Eszes Fanni sminkessel A közösségi média térhódításának köszönhetően torz tükörben kezdték látni magukat azok a nők is, akik eddig – mondhatni – elégedettek voltak a külsőjükkel. A fiatalabb generációk pedig már valóban szinte csak ezeken a felületeken szocializálódnak, és amit ott látnak szent és sérthetetlen számukra.  Sormintára készülnek a nők a plasztikai sebészek kezei között, a tökéletes vagy a tökéletesnek látszó az egyetlen elfogadott lehetőség, ha pedig pénzzel nem megy, telefonos applikációk segítségével erősítenek rá a hamis önképre.   2023. szeptember 2. 22:25 A változatlanság illúziója Tamás A változatlanság illúziója A múltunkba visszanézve látjuk, hogy évekkel vagy évtizedekkel ezelőtt mennyire más emberek voltunk, mint ma. Amikor azonban a jövőbe tekintünk, azt feltételezzük, hogy életünk végéig változatlan marad a személyiségünk. 2023. augusztus 27. 20:55 Képesek vagyunk még az édes semmittevésre? Meli Képesek vagyunk még az édes semmittevésre? Vagy az állandó versenyszellem és a teljesítési kényszer már teljesen bedarált minket? 2023. augusztus 22. 11:57 Két évtized alatt megduplázódott a magyarországi bőrrákos esetek száma Két évtized alatt megduplázódott a magyarországi bőrrákos esetek száma A betegek negyede még mindig későn fordul orvoshoz - közölte a Magyar Dermatológiai Társulat. 2023. augusztus 16. 13:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.