A tavasz érkezésének hamisíthatatlan jele a medvehagyma megjelenése. A növény jellegzetes fokhagyma-szerű illata betölti az erdőt, íze pedig nem kevésbé kellemes – nem csoda, hogy az elmúlt évtizedben újra felfedeztük magunknak, és a háztartások mellett a csúcsgasztronómiába is betört.
Népszerűsége nem kis részben annak is köszönhető, hogy saját célra az állami erdőkben szabadon gyűjthetjük – ennek azonban megvannak a szabályai. Fontos tudni, hogy naponta fejenként csak két kilogramm szedhető belőle, és az is csak olyan helyeken, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. Ennek eldöntését segíti a NÉBIH erdőtérképe, ami ide kattintva elérhető – itt ugyanis egy konkrét erdőrészre kattintva megkaphatjuk a legfontosabb adatokat, köztük a természetvédelmi besorolást is.
A szabad gyűjtés azonban csak saját célú felhasználásra vonatkozik, kereskedelmi célokra minden esetben az erdőterület kezelője – állami erdőterületek esetében tehát megyénkben a VERGA vagy a Bakonyerdő – adhat ki erre vonatkozó engedélyt.
A NÉBIH arra figyelmeztet, hogy a kereskedelmi forgalomba hozott, piacon árusított medvehagyma címkéjén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot, így a vásárló könnyedén meggyőződhet róla, hogy legális gyűjtésből származik-e a termés.