Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

'Bravúros nyomozással fogták el a gyilkost!'

2023. március 16. 9:40
Darcsi István írása egy igaz történetről, ami még az újságírás egy korábbi korszakában történt meg. Gyilkosság, nyomozás és egy óriási fake news, amikor még nem is ismerte senki ezt a fogalmat.

Borváró, alias Brestlmayer Zoltán igazi egyéniség volt a veszprémi sajtóban. A ’90-es évek elején ismertem meg, akkor már nyugdíjas éveit töltötte, és némi honoráriumért szabadúszóként írt a helyi lapokba. Akkoriban bedolgozott a Naplóba, de az MDF és a Princz Gábor irányította Postabank által létrehozott konkurens Új Hírekbe is. Közben gondolatai megjelentek a dr. Horváth Balázs által alapított Veszprémi Vasárnap/Veszprém Vármegye című hetilapban, valamint a balatonfüredi székhelyű országos terjesztésű autókereskedelmi hetilapban, az Autopress-ben. Annak idején minden komolyabb cégnek volt üzemi lapja, természetesen ezekben is megtalálhatók voltak a monogramja alapján mindenki által BöZö-nek szólított zsurnaliszta munkái.

Az igazságügy volt a szakterülete, rendszeresen felbukkant a bíróságon, emellett kiváló rendőrségi kapcsolatokkal is rendelkezett. De gondolkodás nélkül elvállalt olyan témát is, amiben nem volt járatos. Ilyenkor igénybe vette élettársa, az Őrház utcai Pannon Nyomdában korrektorként dolgozó, nagy lexikai tudással rendelkező Hauszner Irma segítségét.

Amikor bejött a szerkesztőségbe, többen körülvették, mert a tarsolyából mindig előkerült egy érdekes régi sztori. Ennek ára többnyire egy kisfröccs vagy egy féldeci volt. Nekem azért is fizetnem kellett, ha nem tegeztem le vagy bácsinak neveztem az apámmal nagyjából egykorú kollégát. Aztán egy idő után megtanultam, hogy nem kifizetődő téveszteni…

BöZö az ’50-es években a Szolnok Megyei Néplap munkatársa volt. A nyári uborkaszezonban nem volt mivel megtölteni az újságot, és ami bekerült, az is dögunalom volt. Egy lapindító értekezleten a főszerkesztő próbálta felrázni a csapatát, de kevés sikerrel, mert ahogy mondták: ez egy unalmas város, itt nem történik soha semmi. „Ha nem történik, akkor találjatok ki valamit!” - parancsolt rá embereire a főszerkesztő.

Néhány nappal később a megyei rendőrfőnök beérkezve a kapitányságra, a szokásos reggeli kávéval és a friss újságokkal ült le az íróasztala mögé. Miután belekortyolt a feketébe, a döbbenettől kikerekedett szemekkel olvasta el a Szolnok Megyei Népújság első oldalán vezető helyen található címet: „Bravúros nyomozással fogták el a gyilkost!”. Erről ő semmit sem tudott, ezért a titkárnővel hívatta a bűnügyi helyettesét, ám ő is tanácstalanul nézett ki a fejéből. Telefonáltak a lap főszerkesztőjének, de ő sem tudott semmit az ügyről. Azonnal BöZö keresésébe fogtak, ami akkoriban nem volt könnyű vállalkozás, ugyanis még vezetékes telefon is elvétve akadt, nem úgy mint ma, amikor mindenkinek a zsebében ott lapul egy kis számítógép.

Félnapi keresés után sikerült előkeríteni a szenzációs cikk szerzőjét. BöZö azonnal bevallotta, hogy az anyag a saját agyszüleménye. Mentségére felhozta, hogy pozitív az írás kicsengése, hiszen a rendőrök gyors nyomozással fogták el a gyilkost… Amikor a főszerkesztő le akarta szúrni, azzal vágott vissza, hogy: „Főnök, te mondtad, hogy ha nem történik semmi, akkor találjunk ki valamit.” Ezután elmaradt a büntetés, de felhívták BöZö figyelmét arra, hogy ilyet többé ne csináljon.

Darcsi István
további cikkek
A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09 Az emberek lelke éberkómába esett véleménycikk Az emberek lelke éberkómába esett A magyar közélet minőségét nem azzal tette tönkre leginkább a politika, hogy szomszédok már nem beszélnek egymással, vagy hogy családi ebédek torkolnak üvöltöző veszekedésbe. Sokkal nagyobb baj, hogy az emberek lelke éberkómába esett. Ennek pedig jó példája, hogy tízezrek tapsolnak egy minden jel szerint nárcisztikus, abuzáló embernek a színpadon. Véleménycikk arról, amikor az érzelmi intelligenciát takaréklángra csavarja a politikai erekció. ma 9:54 A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A húsvéti időszakban számos család gondolja úgy, hogy élő nyúllal lepi meg a gyermekeket, ugyanakkor fontos mérlegelni, hogy állatot tartani hosszú távú elköteleződést jelent. tegnap 10:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.