Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Kiállítással ünnepelték a lengyel-magyar barátságot

2023. március 19. 18:24
A lengyel-magyar barátság napja alkalmából rendeztek kiállítást valamint vendéglátással egybekötött ünnepi műsort szombaton az Agórában. A két ország parlamentjei 2007-ben döntöttek úgy, hogy március 23-át a népek barátságnak szentelik.

Az Agóra emeleti folyosóján látható kiállítás képeit a 19. és 20. századi lengyel portréfestészet nagyjai ihlették: Csoma Szilvia fotós ezeket a képeket reprodukálta, a modelleket – a budapesti Petőfi Sándor Lengyel Iskola diákjait és tanárait – a festményeket megidéző ruhákba öltöztette, ugyanakkor a hitelesség mellett törekedett arra is, hogy új gondolatokat is közöljön, korunkra is reflektáljon. 

A kiállítást Andrzej Kalinowski lengyel konzul nyitotta meg. Felelevenítette, hogy a magyarokat és lengyeleket évszázados baráti kapcsolat köti össze. A két nép a nehéz időkben is kiállít egymás mellett: együtt harcoltak a szabadságért 1848-ban, a magyarok segítettek a lengyel menekülteknek a második világháborúban, és a lengyelek is szolidaritást tanúsítottak 1956-ban. A konzul hozzátette: a királyok, szövetségek és kormányok változnak, történelmi korszakok és ideológiák múlnak el, de a lengyelek és magyarok közötti szimpátia megmarad. Hozzátette: ezt a barátságot folytatni és ápolni kell, és tovább kell adni a fiatal nemzedéknek mindkét országban. 

Ovádi Péter és Andrzej KalinowskiOvádi Péter és Andrzej Kalinowski

Porga Gyula polgármester már az Agóra színháztermében köszöntötte a megjelenteket a kiállítást követő ünnepi műsor előtt. Mint mondta, évente három alkalom adódik Veszprémben, hogy a lengyel-magyar kapcsolatokat megélhessük: a két nép barátságának napja márciusban, a lengyel függetlenség napja novemberben és a két ország kézilabda klubjainak összecsapásai. A polgármester felidézte, hogy évekkel ezelőtt egy szűk asztaltársaság kezdte el a közös hagyományok ápolását, munkájuk pedig mára beérett, az érdeklődők megtöltik az Agóra színháztermét is.

Porga GyulaPorga Gyula

Ovádi Péter parlamenti képviselő a barátságról beszélt. Azt mondta, ha az ember a barátairól beszél, olyan fogalmak hangzanak el, mint a nyitottság, rokonszenv, szeretet, bizalom, együttérzés, törődés. Megjegyezte: a barátság nehezen és hosszú idő alatt alakul ki, de aztán az igaz baráti kapcsolatokat még nehezebben lehet szétszakítani. Hatástalan ellene a politika, az uszítás és a bizonytalanság is. A két nemzet valódi baráti gesztusokat gyakorol egymás irányába, ezt a sportmérkőzéseken és a nemzeti ünnepeken is rendszeresen megtapasztalhatjuk. A képviselő kijelentette: a világon egyedülálló az, hogy két ország, amelynek nincsenek közös határai és őseik nem közös tőről fakadtak, ennyire szoros kapcsolatot ápoljon egymással.

Az Agóra színháztermében a Polonez néptáncegyüttes lépett fel, majd hagyományos lengyel ételeket kóstolhattak a vendégek. 

 

A közel 20 éves múltra visszatekintő Polonez együttes azzal a céllal jött létre, hogy hagyományt és ismertséget teremtsen a lengyel népdal, illetve néptánc világának Magyarországon. Repertoárjában megtalálhatók a népi és a regionális táncok is. Az együttes Nemzetközi fesztiválokon és versenyeken vesz részt kiemelkedő eredményekkel. Szerepeük igen jelentős a hazai lengyel közösség életében. Az együttes alapítója és vezetője Balogh Katarzyna, a XVIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.