Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az ikonikus lengyel-magyar barátságot ünnepelték

2024. március 24. 22:27
Ikonkiállítással és zongorakoncerttel ünnepelte a magyar-lengyel barátság napját a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat vasárnap az Agórában.

Az Agóra második emeleti folyosóján láthatjuk Mészáros-Socha Karolina ikonjait, a kiállítást vasárnap délután nyitotta meg Dávid Mária, a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület elnöke. Az alkotó 1979-ben született Krakkóban. Művészi érdeklődése a zene és a képzőművészet felé is fejlődött. A festészet alapjait a krakkói Pápai Teológiai Akadémia szakrális művészet szakán sajátította el, itt mélyült el benne az érdeklődés a régi művészetek, szimbólumok, festészeti technikák iránt. 2018 és 2023 között több tucat, fatáblákra festett szakrális művet alkotott tojástempera technikával – ezekből láthatunk egy válogatást Veszprémben. 

Az ikonfestészet különlegessége, hogy az ábrázolt szakrális szereplőkön és jeleneteken túl a színek is szimbolikus jelentőséggel rendelkeznek: a sárga-arany az isteni fény szimbóluma, az Istenben elmerülést jeleníti meg. A vörös a szeretetet, jóságot, mártíromságot jelképezi; a bíbor a hatalmat, méltóságot jeleníti meg; a kék a Mennyország, mennyei szférák megidézője; a zöld a reményt és az újjászületést fejezi ki. 

A kiállításmegnyitót koncert követte: Szilasi Alex zongoraművész Chopin zenéjét játszotta. A koncert előtt felszólalt Ovádi Péter parlamenti képviselő, aki megjegyezte: más nemzetek számára furcsa lehet, ahogy a lengyelek és magyarok az emberöltőkön átívelő barátságukat ünneplik. A történelem viharai megszaggatták vitorláinkat, gyakran tereltek minket ugyanolyan irányba, barátként mentsvárai voltunk egymásnak – idézte meg a képviselő a történelmi kapcsolatot, hangsúlyozva: Veszprémben mély hagyománya van a két nép barátságának, városunk élő példája annak, hogyan lehet együttműködni, hogy a különbségek gazdagabbá, a hasonlóságok erősebbé tesznek minket. 

Ovádi Péter parlamenti képviselő, Andrzej Kalinowski konzul és Kövesdi Hanna, a lengyel önkormányzat elnökeOvádi Péter parlamenti képviselő, Andrzej Kalinowski konzul és Kövesdi Hanna, a lengyel önkormányzat elnöke

Andrzej Kalinowski, Lengyelország konzulja is arról beszélt, hogy közös történelmi múltunk, közös uralkodóink nem tudtak volna ilyen köteléket kialakítani, ha a két ország népét nem kötnék össze régi baráti kapcsolatok. A nehéz időkben a lengyelek és a magyarok segítették egymást és leggyakrabban egy oldalon álltak – amikor pedig súlyosnak tűnő nézetkülönbségek alakultak ki, azok végül a gyengeség múló pillanatainak bizonyultak. Történelmi korszakok, politikai vezetők és ideológiák jönnek és mennek, de a magyar és a lengyel nép barátsága túléli ezeket a változásokat.

Szilasi Alex zongoraművészSzilasi Alex zongoraművész

Kalinowski a helyi viszonyokról elmondta: a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat élvezi a város támogatását, Veszprémet sokrétű kapcsolat köti össze Lengyelországgal. A mi feladatunk pedig az, hogy a barátság lángját továbbadjuk a fiatal nemzedéknek is. 

A koncertet követően a program résztvevőit lengyel édességekkel vendégelték meg. 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.