2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Három évtizednyi emléket ad vissza a Veszprém TV

A Veszprém TV az Európa Kulturális Főváros program keretében lehetőséget kapott, hogy megvalósítsa már régóta dédelgetett álmát, egy bárki számára elérhető weboldal létrehozását, ami az elmúlt három évtized archív felvételeit gyűjti össze és teszi kereshetővé a fontosabb pillanatokat. Az archívum mostanra már elérhető és folyamatosan bővülni fog.

A több mint ötvenezer órányi archív felvétel feldolgozása komoly infrastrukturális fejlesztéseket igényelt. A napi munka során ugyanis nincs arra lehetőség, hogy hosszasan kutassanak az archívumban, azonban nyilvánvalóvá vált, hogy ezt az óriási anyagot rendezni kell, már csak az értékmegőrzés érdekében is, továbbá lehetőséget kell adni a megtekintésre az érdeklődők számára – mondta el Herendi Gábor, a Veszprém Televízió Kft. ügyvezető-főszerkesztője a szerda délután tartott sajtótájékoztatón.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyerésének köszönhetően most közel 22 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak a projekt résztvevői.

Porga Gyula polgármester a sajtótájékoztatóan elmondta: a Veszprém TV harminchét éve szól a helyi lakosokhoz és bemutatja az őket érintő eseményeket, ezzel a helyi identitást is erősíti. „Itt élőként akkor tudunk igazán kötődni városunkhoz, ha annak múltját is ismerjük” – mondta a városvezető.

A fejlesztéssel lehetőség nyílt arra, hogy többek között a fiatalok is tematikusan visszakereshessenek olyan felvételeket, amelyek már születésük előtt formálták Veszprém közéletét.  Ezek nem csupán kutatási anyagok lehetnek, hanem a polgármester szerint a szokások, vagy akár a technika, divat évtizedek alatt történt változásait is ugyanúgy érdekes lehet nyomon követni.

Mike Friderika, a VEB 2023 EKF programfejlesztési igazgatója is kiemelte: az EKF indulásakor az egyik legfontosabb cél az volt, hogy minél több helytörténeti elemet tudjanak beemelni a programsorozatba. Ennek nagyon fontos része, hogy ez a hatalmas adatbázis weboldal formájában elérhetővé válik a nagyközönség számára is olyan felvételekkel, amelyek bemutatják, hogyan éltek a helyiek, vagy például a világ történései hogyan csapódtak le a veszprémi közösség életében.

Az archívumban szereplő anyagok inspirációt nyújthatnak az ideköltözőknek, kutatási anyagként szolgálnak középiskolások, egyetemisták számára is, vagy egyszerűen csak témájukból adódóan szórakoztatnak. Hozzátette: reméli, harminc év távlatából majd az EKF-re fognak visszakeresni az itt élők, és arra gondolnak majd, mennyire sikeres év volt a város történetében 2023.

Balogh István, a projekt és a Veszprém Televízió Kft. műszaki vezetője a feladat technikai hátterét részletezte, illetve azt, hogy a legfontosabb feladat számukra az volt, hogy a mindennapi munkájuk során napvilágra került értékes információkról készült felvételeket közkinccsé tehessék. 2021-ben erre lehetőséget is kaptak, a sikeres pályázat után, a projekt első nehézsége a VHS szalagok digitalizációja, a VHS magnók beszerzése, és azok karbantartása volt.

Az anyagok feldolgozása jelenleg is folyamatban van, a videók mellé ugyanis rengeteg egyéb információt is társítani kell ahhoz, hogy kereshetővé váljanak. Ezek az információk papír alapú dokumentumokon találhatóak, amelyeket manuálisan kell feldolgozni, ehhez segítséget a Pannon Egyetem hallgatói nyújtottak. Balogh István külön megköszönte Takács Dorkának, Szabó Bendegúznak, Csendes Zsófiának és Fehér Grétának a munkájukat, kiemelte, nélkülük nem lett volna sikeres a jelenleg 1500 körüli videóanyag feltöltése.

A honlap QR kód segítségével közvetlenül, és a Veszprém TV honlapjáról is elérhető. Egy egyszerű regisztráció után bárki számára kereshetővé válnak a már meglévő – és a jövőben folyamatosan bővülő - archív felvételek, korosztálytól és érdeklődéstől függetlenül mindenki megtalálhatja a számára érdekes, Veszprémmel kapcsolatos múltbéli történéseket.

Az archívum erre a linkre kattintva elérhető, amiben gyors regisztráció után már lehet is böngészni.

Balogh Dóra
Domján Attila

További cikkek

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten a hegymászó keresésére pénteken reggel indult mentőcsapat, ezért befejezték a keresést - írta szombaton a Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal.
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
A kétéltűek közel 370 millió éve élnek a Földön, mi mégis évtizedek alatt a kihalás peremére sodortuk őket. Az állománycsökkenésük Magyarországon is drasztikus ütemben zajlik. Ha a tendencia nem változik, akkor néhány éven belül a legtöbb tájegységünkről eltűnnek. Jó hír viszont, hogy egyénileg is sokat tehetünk a megmentésük érdekében, ha saját kertünkben szaporodó- és élőhelyet biztosítunk számukra. Kántás Zoltán, környezetvédelmi méréstechnikus, aktív természetvédő írása.
Véget értek az írásbeli érettségik
Véget értek az írásbeli érettségik
Befejeződnek pénteken a 2022/2023-as tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszakának írásbeli vizsgái - közölte az Oktatási Hivatal.
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
A Rozé, Rizling, Jazz Napok Veszprém olyan zenei és gasztronómiai fesztiválja, ami 13. éve úgy része a nyári programdömpingnek, hogy még a világjárvány miatt sem maradt el alkalom. Idén az Európa Kulturális Főváros évében ugyanúgy a jól bevált recept szerint készültek a szervezők, de néhány újítás így is bekerült a programok közé. Erről tartottak sajtótájékoztatót csütörtök este a Városháza előtti téren.
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Rendhagyó módon nem a Városházán, hanem az Acticityben rendezték meg a képviselőtestület ülését csütörtökön.