2023. június 9.
//
Félix névnap

Megbocsátás App

2023. március 26. 21:11
A digitális vívmányok rohamos előretörését kicsit sem kikarikírozva egy, az érzelmeinket kimutatni segítő applikáció jutott eszembe, javasolnám a fejlesztőknek.

Mindenki hibázik, nem kérdés. Egyszer biztos, más-más mértékben. A Trónok harca forgatókönyvírói például azzal, ahogy a sorozat végét befejezték anno. Na jó, ez ízlés kérdése, de ott van például a Premier League, ahol a Liverpool 7-0-ra legyőzte a Manchester Unitedet. Ennél akadnak nagyobb, s emberibb hibák is, fel sem sorolom, mindenkinek megvan a magáé, amikor másnak ártva szalad előre…

A kérdés, a hogyan tovább? Nem könnyű bocsánatot kérni, ahogy megbocsátani sem. Ha megengednek egy apró általánosítást, akkor elmondanám, hogy országunk kifejezetten nem áll jól az érzelmek kifejezésében, a dolgok nevén nevezésében, hajlamosak vagyunk struccpolitikát folytatni, várni az idő gyógyító hatását, s hogy majd a dolgok maguktól megoldódnak. Miért ne segíthetne ebben egy applikáció? Még mindig jobb a fejünk homokba fúródásánál. A megbocsátás aktusa online zajlana, és kezdete mindössze egy gombnyomás lenne. A másik, „a hibát elkövető” fél látván a jelzést konstatálná, hogy a megbocsátó fél készen áll a dolgok megbeszélésre. Onnan menne minden a maga útján.

Sokszor a nyitás hiányzik, ez itt csak egy gombnyomás lenne. Sértettségünk legyőzése, akár a bocsánatkérésről, akár a megbocsátásról van szó. Ezzel a jelzéssel még meg sem kellene szólalni, csupán jelezni, hogy a megbeszélésre lehetőség van. Nehéz olykor a másik elé állni, a szemébe nézni, hogy elmondjuk, megbocsájtunk. Sokszor a kezdet a legnehezebb, miközben a lélek már lehet, hogy régen megbocsátott…

Kiemelt kép: Pixabay.com

Szabó Eszter

További cikkek

Gatyából nem lesz szalonmű?
Gatyából nem lesz szalonmű?
Akár a művészettel (vagy annak valamely “alkalmazott” változatával, például grafikusként vagy fotósként) keresi a kenyerét valaki, akár csak hobbiként, pusztán az élvezet kedvéért ír, rajzol vagy zenél, az alkotás mindenképpen új ablakot nyit a világra, segít másként látni, hallani, érezni, egyszóval megtapasztalni a környezetünket.
Három csodás rózsakert, ami visszarepít a romantika korába
Három csodás rózsakert, ami visszarepít a romantika korába
Az elmúlt évek egyik legnagyobb sikere volt a Bridgerton-család, amely pezsgő szerelmi drámáival és romantikus díszleteivel a legbolondabb időkben is tiszta eszképizmust kínált. Bár a saját életünket nem tudjuk olyan lazűn átformálni egy tündérmesévé, mint ahogy a sorozat a történelmi tényeket átírta, a mese egyes díszleteit a valóságban is megtalálhatjuk: érkezik a nyár, vele együtt pedig országszerte nyitnak a romantika korát idéző pazar rózsakertek.
Minek ellenség, ha ilyen szövetségesei vannak egy országnak?
Minek ellenség, ha ilyen szövetségesei vannak egy országnak?
Az EU alapítói forognának a sírjukban, ha megtudnák, milyen diplomáciai botrányt sikerülhetett utódjuknak összehozni. Kérdés, hogy valóban lesz-e botrány, vagy érdeklődés miatt elmarad.
Hová tűnt az udvariasság?
Hová tűnt az udvariasság?
Simon Dani jegyzete egy társadalmi problémáról.
Kivételek persze mindig vannak
Kivételek persze mindig vannak
Érzékeny téma, mert tíz emberből kilenc biztos azt mondja majd rá, hogy a szex a gyerek után, az ugyan olyan, sőt jobb, és izgalmasabb, meg a gyerek csak megerősítette azt a fantasztikus intim kapcsolódást kettőtök között, és mindenki alig várja, hogy a munkából hazaesve, a fociedzés, meg házifeladat írás és vacsorakészítés után vadul egymásnak essen a szülői pár. A szexben általában a legjobb, – van némi haszna is ugye, de általában nem azért csináljuk – hogy spontán.