Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 7. Ambrus
Veszprém
0°C
2023. december 7. Ambrus
Veszprém
0°C

Este indultak, hajnalban pedig megérkeztek az ukrán határhoz a V-Busz járművei

2023. április 1. 12:26
Pénteken kora este elindult Veszprémből egy hat autóbuszból álló konvoj egyenesen az ország keleti határa felé, Záhonyba. A menetet a V-Busz flottájának azon buszai alkották, amelyeket a járműpark tavalyi lecserélése után már nem használt a szolgáltató, most viszont ukrán városokban segíthetnek a helyi közösségeknek. Ez Veszprém egyik humanitárius adománya a háború sújtotta szomszédunknak.

Péntek este hat lila busz sorakozott fel Veszprémben a Volántelep udvarán, hogy nem sokkal nyolc óra előtt elinduljanak több száz kilométeres útjukra egészen az ország keleti csücskéig, Záhonyig, majd ott a határt átlépve, immáron ukrán területeken haladva tovább elérjék el állomásukat.

Mindez annak döntésnek az eredménye, amit a városi közgyűlés legutóbbi ülésén egyhangúlag fogadott el, miszerint a V-Busz átadja Ukrajnának tizennégy olyan járművét, amelyek ugyan a szolgáltató tulajdonában vannak, de Veszprémben tavaly óta, amikor is lecserélték a teljes buszparkot már nem teljesítenek szolgálatot.

Ezek közül indult el péntek este hat Mercedes típusú busz a záhonyi határátkelő felé, amiket a V-Busz kollégái vezettek, de a konvojt elkísérte egy szerelőautó is, valamint velük tartott a veszprémi közösségi közlekedésért felelős szolgáltató ügyvezetője is.

Polgári István az indulás előtt portálunknak elmondta, az út körülbelül 10 óráig fog tartani, mivel autópályán is csak 70 km/h-val közlekedhetnek a buszok, az indulás esti óráját pedig éppen ezért választották, hogy a menet ne okozzon fennakadást a magyar utakon.

A Volántelepen Porga Gyula, Veszprém polgármestere is ott volt, amikor elindultak a buszok, amelyek az ukrajnai magyar konzulátus tájékoztatása szerint olyan kárpátaljai városokba és térségekbe kerülnek, ahol iskolabuszként, vagy betegszállítóként, illetve egyéb módokon a helyi közösséget szolgálják majd.

Erre pedig azért volt szükség, mert a háború miatt az eddigi járműveiket immáron katonai logisztikai feladatokra elvitték az ország keleti felébe, így az efféle közszolgáltatások is akadoztak Ukrajnában.

A 18-20 éves buszokat a héten a V-Busz kollégái átnézték műszakilag, ahol kellett, ott a kisebb javításokat elvégezték, így pedig tökéletesen használható járművek indulhattak el Ukrajnába.

Portálunkat szombat reggel értesítette Polgári István, hogy sikeresen elértek Záhonyig, ahol átadták a járműveket Kovács Attilának, ungvári magyar konzulnak, aki kárpátaljai buszvezetőkkel átvitte a határon a lila buszokat, a veszprémi buszvezetők pedig a kísérőautókkal hazajöttek.

Polgári István (balra) és Kovács Attila (jobbra) ZáhonynálPolgári István (balra) és Kovács Attila (jobbra) Záhonynál

A maradék nyolc jármű a következő hetekben követi majd őket ugyanígy.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Fényes pont Veszprém történelmében Fényes pont Veszprém történelmében A néma nőtüntetésre emlékezett szerdai rendezvényén a Veszprémi Nők Kerekasztala (VENŐKE) a megyei könyvtárban. tegnap 21:58 Könnyebb beilleszkedést tesz lehetővé a Szakképzési Centrum a felsőoktatásba Könnyebb beilleszkedést tesz lehetővé a Szakképzési Centrum a felsőoktatásba A Pannon Egyetem és a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikuma szorosabbra fűzte kapcsolatát azzal, hogy kiegészítették már meglévő megállapodásukat. amely eddig alapvetően a vegyipari, informatikai és távközlés területén megvalósult képzéseket foglalta magába.  A Pannon Egyetem a Humántudományi Karon meghirdetett óvodapedagógus,tanító és pedagógia alapszakokat hozzákapcsolja a technikumban folytatott kisgyermekgondozó- és nevelő képzéshez.   2023. december 5. 18:01 Pedagógus béremelést jelentett be Pintér Pedagógus béremelést jelentett be Pintér A cél a gyermekek tudásszintjének növelése, hogy versenyképesek legyenek az Európai Unió területén - jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn az Országgyűlés kulturális bizottsága előtti éves meghallgatásán. 2023. december 4. 17:30 Hogyan lázadhat egy jobboldali fiatal a konzervatív kormány mellett? Hogyan lázadhat egy jobboldali fiatal a konzervatív kormány mellett? Újabb veszprémi politikus neve jelent meg az országos politikában. Halmay Gábor, a Dózsaváros és a Jeruzsálemhegy egyik önkormányzati képviselője az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) ügyvezető alelnöke lett. Azt mondja, a konzervatív beállítottságú fiataloknak számos személyes támadással kell szembenézniük, de van egy nagy különbség liberális társaikhoz képes. Vajon mennyire trendi a fiatalok körében konzervatívnak lenni? Mi lesz a lázadó énjükkel ebben a politikai szervezetben? Ezekről is beszélgettünk. tegnap 12:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.