Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hosszasan tekergett a biciklis techno-felvonulás

2023. április 3. 15:54
A liverpooli Dogshow DJ-duó szombaton különleges kerékpáros felvonulásra invitálta a veszprémieket: a sort a két zenész vezette, akik kerékpáros utánfutóra szerelt hangszereiken játszottak. A bolondos megmozduláshoz rengetegen csatlakoztak.

Bár Veszprém domborzata alaposan megdolgoztatja azokat, akik két keréken közlekednének a városban, mégis évről évre növekszik a biciklisták száma. Sokan közülük a közösségi megmozdulásokhoz is szívesen csatlakoznak: szombaton is hatalmas tömeg gyűlt össze a Kossuth utcán, ahonnan este hétkor útjára indult a város több utcáját is érintő felvonulás.

A sor élén a liverpooli DJ-duó, a Dogshow haladt, akik az EKF Interurbán programsorozat részeként érkezetek városunkba. Az Interurbán lényege, hogy kéthetente más-más város (jellemzően az Európa Kulturális Fővárosa vagy az UNESCO zene városa címet viselő települések) művészei érkeznek a Bakonyba, bemutatni szülőföldjük kultúráját. A Dogshow pénteken, a Wine&Vinylben mutatkozott be, ahol az elmondások szerint jó hangulatú partyt csaptak, szombaton pedig az egész várost bejárták. A felvonuláson hosszasan kanyargott a kerékpárosok sora a Jutasi úti lakótelepen, a Cholnokyvárosban, az Egyetemvárosban és végül az Óváros téren. 

 

LIVERPOOL, EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

A települést hétfőn Chris Routledge fotós mutatta be egy előadás keretében a Wine&Vinylben. Itt megtudhattuk, hogy a Mersey-folyó mocsárvidékén először János király építtetett várat 1207-ben,  ami ötszáz évig állt: 1715-ben ennek a köveiből építették az első állandó dokkot a kikötőben. Liverpool a következő évtizedekben az emberkereskedelemből gazdagodott meg – bár a kikötőbe nem futottak be rabszolgákat szállító hajók, itt volt a székhelye azoknak a társaságoknak, akik a piacot működtették – és a város könyvtárát, múzeumát is az ezen keresett pénzből építtették fel. 

A dokk megváltoztatta Liverpool életét: száz év alatt ötezerről 55 ezerre nőtt a népesség. A következő robbanást a nagy ír burgonyavész okozta az 1840-es években: ekkor egyetlen év alatt 300 ezer ír bevándorló érkezett a kikötővárosba.

Liverpool számos dologban világelső. Innen indult a világ első utasszállító vonata 1830-ban. Itt építették az első felhőkarcolókat az 1860-as években. A XX. század elején még Anglia leggazdagabb városai közé tartozott: egy időben épült a protestáns és a katolikus katedrálisa is. A gazdagság azonban szertefoszlott, és 1993-ban már az Európai Unió legszegényebb városai közé tartozott, ahonnan csak az utóbbi években mászott ki – részben éppen a 2008-as Európa Kulturális Fővárosa év hatásának köszönhetően. 

» A következő megálló » Bologna, Olaszország

Emilia-Romagna tartomány székhelye húsvét hétfőn (16:30) mutatkozik be: ekkor ad koncertet a Csermák Antal Zeneiskolában a NefEsh Trio, akik közel-keleti zenéket játszanak a zsidó pészah és a keresztény húsvét tiszteletére. Pénteken (17:00) előadást hallhatunk a város történelméről a Wine&Vinylben. A következő héten, április 20-án, csütörtökön (17:00) olasz főzőkurzuson tanulhatjuk meg az eredeti bolognai ragu elkészítését a Hello Chefben, majd másnap Pasolini bolognai éveiről vetítenek dokumentumfilmet (19:00) a Pannon Egyetem E épületében. A tésztát szombaton az Expresszóban mozoghatjuk le, ahol előbb (20:00) a Bologna Bridge Band, majd (21:30) a Savana Funk kelti a hangulatot.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.