Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C

A menstruációs szegénység ellen tenne az LMP

2023. április 5. 13:17
Gerstmár Ferenc, az LMP veszprémi önkormányzati képviselője Bakos Bernadett országgyűlési képviselővel tartott közös sajtótájékoztatót szerda délelőtt.

A magyar nők több mint húsz százalékát érintheti a menstruációs szegénység, ami azt jelenti, hogy több mint egymillió nőnek okoz gondot az egészségügyi betétek és más női higiéniai termékek beszerzése. Emiatt a kamaszlányok minden hónapban napokra kimaradnak az iskolából, a felnőtt nők pedig a munkából.

Az LMP áfamentességgel tenné elérhetővé a termékeket, valamint javasolja, hogy az önkormányzati, állami szociális intézményekben tegyék ingyenesen hozzáférhetővé. Bakos kezdeményezésére a kőbányai önkormányzat már elindított egy programot: évente kétmillió forintból megvalósítható a menstruációs szegénység visszaszorítása.

Gerstmár Ferenc Bakos Bernadett példáját követve a következő öt év helyi esélyegyenlőségi programjának folyamatban lévő tervezése során szorgalmazza, hogy központilag, önkormányzati forrásból történjen meg a termékek megvásárlása és szétosztása a Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézményben, a Családok Átmeneti Otthonában, a hajléktalanellátásban.

Gerstmár kapcsolatfelvételt javasol a helyi tankerülettel, szakképzési centrummal, a kórházzal azért, hogy fogadják el helyi általános iskolákban, valamint középiskolákban az egészségügyi betéteket, méghozzá az iskolai és területi védőnők bevonásával.

Szabó Eszter

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.