Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Fényben úszik a székesegyház

2023. április 6. 13:53
Nagycsütörtökön először nyitotta meg a kapuit a hívők előtt a Szent Mihály Főszékesegyház, mióta két éve elkezdődtek a felújítási munkálatok. A délelőtti szentmisén, amelyet Udvardy György érsek mutatott be a főegyházmegye papsága is részt vett, akik megújították fogadalmukat a győztes Szent Mihály arkangyalt ábrázoló üvegablak fényében. Cikkünkben képgalérián is bemutatjuk a székesegyházat.

Csütörtök délelőtt teljesen megtöltötték a hívők, valamint a főegyházmegye papjai a Szent Mihály Főszékesegyházat Veszprémben, ahol a nagycsütörtökhöz kapcsolódó papi fogadalomtétel megerősítése is megtörtént, valamint az egyházi szokásoknak megfelelően az érsek az olajszentelést is elvégezte.

Az ünnepi alakalom két szempontból is fontos esemény volt Veszprém életében. Egyrészről a városban ezeréves hagyományokkal rendelkező kereszténységnek a húsvéti szertartását immáron ismét a legméltóbb helyen tudták elvégezni, de az elmúlt időben számos alkalommal a figyelem középpontjába kerülő építési projekt eredményével is most először szembesülhetett a város lakossága.

A hétköznap délelőtti időpont ellenére számos hívő érkezett a Várba, rajtuk kívül pedig a főegyházmegye papjai is jelen voltak, közösen teljesen megtöltve a székesegyházat.

A szentmise kezdetén Takáts István, érseki helynök köszöntötte a megjelenteket, külön kiemelve Soltész Miklós egyházügyi államtitkárt. Ezután az atya elmondta, milyen újítások történtek az egyházi épületben. Rövid beszédében kiemelte, hogy a falakban még mindig azok a kövek vannak, amit Szent István korában tettek le elődeink, így pedig a múlt és jelen találkozik a székesegyházban.

Abban az épületben, aminek a felújítása számos vitának is az alapjául szolgált a mögöttünk hagyott időszakban, kezdve a falak fehérre festésétől az üvegablakok lecseréléséig.

Utóbbiakon, azaz az üvegablakokon az oltár fölött a győztes Szent Mihály alakja látható, tehát a kezdeti hírekkel szemben mégsem hófehérek lettek. A székesegyház védőszentje a korábbiakhoz hasonlóan ugyanúgy képi ábrázolással is jelen van az épületben, de előző harcos ábrázolása után most már győztesként jelenik meg.

Az új színes ablakokat sikerült úgy megépíteni, hogy az azokon beszűrődő napfény már-már mennyei fénnyel árassza el az oltárt, a templom letisztult falai pedig optikailag tovább erősítik ezt az érzést.

Habár a korábbi falfestés valóban eltűnt a székesegyházból és egy letisztultabb külsőt kapott, mindez kiemeli azokat a formákat és építészeti megoldásokat, amelyek eddig beleolvadtak a környezetükbe. Ilyen például a kazettás mennyezet, a díszes üvegablakok, vagy az oszlopok faragványai, amelyek megadják az épület karakterisztikáját.

A szentmisén megszólalt az új, 2300 sípból álló orgona is, a liturgiát pedig a szintén újonnan beépített közvetítőrendszer és kivetítők segítségével a templom bármelyik sarkából követhették a hívők, de ugyanez a technika az online, vagy televíziós közvetítésekhez is alkalmas.

Udvardy György, érsek szentbeszédében úgy fogalmazott, egy gyönyörű lehetőséget kaptak a veszprémi hívek Istentől azzal, hogy megújulhatott a főegyházmegye központja. A székesegyházban minden azért van, hogy Istent dicsőítse, ezen a helyen megjelenik a tanítás valódi ereje, ami vígaszt és erőt nyújt minden keresztény számára, fogalmazott az érsek.

A szertartás során a főegyházmegye papjai megújították papi fogadalmukat is. Udvardy György paptársaihoz intézett szavaiban úgy fogalmazott, Isten azzal, hogy új gondolatokat ad a papoknak, segít nekik, hogy ebben a viharos időszakban is jól tudják hirdetni az igét. A fogadalom megerősítése után az érsek megáldotta az oltárt, valamint a szent olajat is.

A Szent Mihály Főszékesegyházban ezentúl már minden vasárnap tartanak miséket, májustól pedig már nem csak misenapokon lesz látogatható.

Galéria
Fényben úszik a megújult Szent Mihály Főszékesegyház
Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Veszprémi Érsekség Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Február utolsó hétvégéjén ismét idegenvezetést szervezett a várban zajló munkálatok helyszínére a Work In Progress kiállítássorozat keretében a Veszprémi Érsekség. 2024. február 27. 21:08 A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. 2024. február 22. 16:55 Különleges falképekre bukkantak a veszprémi várnegyed épületeinek megújításakor Különleges falképekre bukkantak a veszprémi várnegyed épületeinek megújításakor A Szent Imre Templomban Lukács evangélista, a korábban kanonokházként működő Tejfalusy Házban egy marcona osztrák katona alakja bukkant elő a veszprémi várnegyedben zajló műemléki feltárás során.  2024. február 5. 13:32 Denevérek, elhangolódott harangok és Szent István érméje a veszprémi Várban várfelújítás Denevérek, elhangolódott harangok és Szent István érméje a veszprémi Várban Denevérek, akik leállították az építkezést, harangok, amik hangolásra szorulnak és egy Árpád-kori lelet, aminek megtalálását még a régész is alig hitte el. A veszprémi várnegyed megújítása számos izgalmat hozott az elmúlt időben, most ezeknek a kulisszatitkait olvasóinknak is eláruljuk. 2023. október 26. 22:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.