Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Otthon bogarászhatjuk Petőfi kézírását

2023. április 8. 19:35 // Forrás: MTI / VEHIR / OSZK
Digitalizálta és bárki számára elérhetővé tette Petőfi Sándor hagyatékának kéziratait az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK).

Az OSZK Copia rendszerében egyébként hozzáférhetők többek között Babits levelezései és Kölcsey kéziratai is, a sor a költő születésének 200. évfordulója alkalmából bővült ki Petőfi Sándor hagyatékával. Az online felületen négyszáz vers mellett a Petőfinek írt levelek, a költő rajzai és Szendrey Júlia naplója is elérhetővé vált. 

Arany János Signore Capitano! megszólítással írt levelet Petőfinek, amiben megfeddi rövidke válaszaiért.Arany János Signore Capitano! megszólítással írt levelet Petőfinek, amiben megfeddi rövidke válaszaiért.

Az OSZK tájékoztatása szerint a hagyaték legjelentősebb része a költő öccsén, Petőfi Istvánon (1825-1880) keresztül jutott őrzési helyére, a nemzeti könyvtárba. Ez a 79 tételből álló hagyatékrész alapozta meg a Petőfi-ereklyetárat, azaz a Fond VII jelzetű gyűjteményt, amelyet még a 19-20. században is több olyan szerzemény egészített ki, mint Petőfinek az 1845-46-ból származó autográf verseit tartalmazó füzete, Bajza Józsefhez írt levelei és Szendrey Júlia kalandos úton fennmaradt naplói.  

Petőfi Zoltán egynapos korában – édesapja, Petőfi Sándor rajzán.Petőfi Zoltán egynapos korában – édesapja, Petőfi Sándor rajzán.

A hagyatékrészben olyan jelentős kéziratok szerepeltek, mint Petőfi Sándornak az 1847-ben és 1848-ban írt verseit tartalmazó kéziratos füzete, Shakespeare-fordításai, az Úti levelek, továbbá Arany Jánosnak, Egressy Gábornak, Kemény Zsigmondnak és Szemere Pálnak a költőhöz írt levelei, valamint az 1848. március 15-én kinyomtatott Nemzeti dal első példánya a költő kézjegyével. Külön értéket képviselnek Petőfi Arany Jánosról, Bem József tábornokról és Zoltán fiáról készült rajzai, amelyek a nagyközönség előtt jobbára eddig ismeretlenek voltak.   

Sándorom legutolsó két levele – Szendrey Júlia arra inti Zoltán fiát, hogy semmi esetre se hozza nyilvánosságra apja levelezéseitSándorom legutolsó két levele – Szendrey Júlia arra inti Zoltán fiát, hogy semmi esetre se hozza nyilvánosságra apja levelezéseit

A gyűjtemény részét képezi az utolsó két levél – pontosabban azok leirata –, amit Petőfi életében a családjának küldött. Ezeket a leveleket Szendrey Júlia azzal a megkötéssel hagyta fiára, Zoltánra, hogy azokat semmilyen körülmények között nem hozhajta nyilvánosságra, a költőnek ugyanis az volt "számtalanszor nyilvánított akarata, hogy halála után semmi nemű levelei ne bocsáttassanak a közönség elé." Mint fentebb említettük, ez a levelezés most bárki számára hozzáférhetővé vált. Upsz. 

Kezdődött a boldogság, melly ismét jóvá tenné egy élet keserűségét. E napon együtt voltunk! E nap óta vagyok Petőfi jegyese, s e nap óta szeretem őt jobban, mint mindent a világon. Mit tettem és mondtam e napon azt nem tudom, csak annyit hogy az felér eddigi életem minden napjaival. – Szendrey Júlia naplójából, 1847. március 27.Kezdődött a boldogság, melly ismét jóvá tenné egy élet keserűségét. E napon együtt voltunk! E nap óta vagyok Petőfi jegyese, s e nap óta szeretem őt jobban, mint mindent a világon. Mit tettem és mondtam e napon azt nem tudom, csak annyit hogy az felér eddigi életem minden napjaival. – Szendrey Júlia naplójából, 1847. március 27.

Arról, hogy Petőfi Sándor hogyan élt, milyen ember volt, talán nem is saját írásaiból, hanem felesége, Szendrey Júlia naplójából tudhatjuk meg a legtöbbet. A naplót pár évvel ezelőtt kiadta az Atlantic Press, ezúttal azonban a költőnő saját kézírásával olvashatjuk a bejegyzéseket. 

Oh, ha Ön oly szenvedélyes nem volna! Mindég féltem az illy szenvedély lángjaitól, melly éppen heves lobogása által nemcsak mindent, mi közelébe jő, hanem csakhamar önmagát is fölemészti.

– Szendrey Júlia

vehir.hu
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.