Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megelevenített szenvedéstörténet, avagy a passiójátékok története

2023. április 7. 9:56
Négy evangélista, Máté, Márk, Lukács és János is leírja Jézus szenvedéstörténetét egészen a feltámadásig. Ezek a bibliai történetek szolgálnak alapjául a ma ismert és ismét fénykorát élő passiójátékoknak. A tradíció már több száz éves, Magyarországon pedig pont 101 éve mutatták be az első ilyen előadást, amit azóta több másik követett. Cikkünkben bemutatjuk a passiójátékok történetét.

Jézus szenvedéstörténetének felidézése már az egészen korai keresztény kultúrában megjelent. Az első századokból írásos emlékek is fennmaradtak, hogy a húsvéti szertartások állandó eleme volt a passió felolvasása, igaz, akkor még kevésbé volt szabályzott az egyházi liturgia. Nagy Szent Leó pápa volt az, aki az 5. században elhelyezte a húsvéti liturgiában a passió pontos helyét: virágvasárnapra és nagyszerdára a Máté-passiót, nagypéntekre pedig a János-passiót. Ezután a 10. századra már mind a négy evangélista passiója bekerült a húsvéti liturgiába, de továbbra is csak felolvasás formájában.

Pontosabban sajátos éneklős, leginkább a gregoriánra hajazó formában adták elő, de visszamenve az időben a középkorig, nem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ezt egy ember, vagy többen énekelték. Vannak viszont árulkodó jelek, hogy akár több ember is részt vett az ilyen középkori passió-előadásokban.

Ennek a dramatikus vonalnak a bizonyítékai azok a jelölések a korabeli dokumentumokban, amelyek megkülönböztetik az egyes sorokat tempó, hangmagasság és hangerő szempontjából. Jézus mondatai előtt például „t” betű, azaz tenere, vagyis „visszafogottan” állt, a tömeg szólamai előtt pedig „s”, sursum, azaz „magasan” jelzés volt.

Akkoriban – a 14-15 századról beszélünk – már általánossá vált, hogy hárman adták elő ezeket a passiójátékokat, némely esetben külön énekesek bevonásával.

A passiókban aztán egyre nagyobb teret kapott a zene is idővel. Megjelentek a többszólamú előadások és külön zenék születettek a passiókhoz. Mindez pedig sokkal tágabb teret adott a passióban rejlő érzelmek kifejezéséhez. Főleg a lutheránus Németországban hódított ez az irány. Nem véletlen, hogy az első nagy zenei mű is innen származik, méghozzá J. S. Bach tollából, ami a passióra épült és a kor világi, valamint egyházi zenéjéből is merített.

A most bemutatott veszprémi passióból egy részletA most bemutatott veszprémi passióból egy részlet

Valamikor ebben az időszakban jelentek meg azok a passiójátékok is, amiket ma is ismerünk, azaz amikor egy színházi előadásra hajazva egy egész társulat adja elő a szenvedéstörténetet. Ennek úttörője egy német falu, Oberammergau volt, ahol a pestisjárvány idején fogadták meg a helyiek, ha túlélik a járványt, hálából passiójátékot szerveznek. 1634-ben meg is szervezték az első ilyen előadást, majd a fogadalmukhoz hűen minden tizedik évben megismételték azt. Ezt pedig a mai napig tartják a bajor faluban, ami ma már igazi turistalátványosság lett.

Az első magyarországi passiójátékot viszont csak a 20. század elején, 1922-ben szervezték meg, legalábbis abban a formában, amikor egy település helyi, amatőr színészei elevenítik meg Jézus utolsó óráit a földön. A heves megyei Mikófalván közel 200-an kapcsolódtak be az előadásba a statisztákkal együtt, a nézőtéren pedig 5000-en voltak. Ennek az előadásnak az ötlete egyébként pont Oberammergauból származott és már az első előadás is hasonló sikereket aratott, mint Németországban.

Mikófalvai passióMikófalvai passió

Érdekesség, hogy amíg a falunak szinte a teljes lakossága lelkesen kapcsolódott be a próbákba, Júdás szerepére mégsem sikerült sokáig megfelelő embert találni, pontosabban senki nem akarta elvállalni az áruló szerepét. Végül egy helyi fiatalt kijelöltek erre a szerepre, aki állítólag színészeket meghazudtoló produkciót mutatott be a színpadon.

Ahhoz, hogy legendás passiójátékokkal találkozzunk nem kell messzire menni Veszprém megyéből sem. Magyarpolányon, a kis bakonyi településen már 1993 óta szerveznek passiójátékokat, az előadások igazi kuriózuma pedig az, hogy kizárólag helyi lakosok, köztük a polgármester játszák el a szerepeket. Mára ez is igazi turistacsalogató esemény lett a környéken, de szinte bárhol szerveznek passiójátékokat, a szép számú közönség garantált. Utoljára például Veszprémben is, ahol a Margit-romoknál szervezték meg a húsvét előtti vasárnap a játékokat, a város sajátos adottságai révén a Golgotát pedig a Benedek-hegy adta.

A magyarpolányi passióról még több érdekességet meg lehet tudni a Veszprém-Balaton Calling podcast aktuális adásából.

Hajas Bálint
további cikkek
A Szentatya elismerte Bódi Mária Magdolna vértanúságát, így a boldogok sorába emeli őt A Szentatya elismerte Bódi Mária Magdolna vértanúságát, így a boldogok sorába emeli őt Ferenc pápa 2024. május 23-án a Bódi Mária Magdolna vértanúságáról szóló dekrétumot aláírásával elismerte. 2024. május 23. 11:23 A művészet hazugság, amely segít felismerni az igazságot A művészet hazugság, amely segít felismerni az igazságot Kedd délután Tündérkezek címmel nyílt kiállítása a Laczkó Dezső Pedagógus Nyugdíjas Klubnak az Agórában, az klub fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából. A tárlatot Herth Viktória művészettörténész nyitotta meg. 2024. május 22. 17:37 Álmodjunk nagyot! Álmodjunk nagyot! Ambiciózusnak lenni valójában jó. Persze hit, szorgalom, kitartás és alázat is kell ahhoz, hogy célt érjünk, és a támogatás sem utolsó, de ha ezek megvannak, csodás dolgokat lehet elérni. Bizonyította ezt a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek szombati balett gálája is. 2024. május 20. 15:32 Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Karády Anna írónő volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk, akiket a jelentkezés során kisorsoltunk, egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket, sőt, a végén dedikált is az írónő. 2024. május 20. 16:16

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.