Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 7. Ambrus
Veszprém
1°C
2023. december 7. Ambrus
Veszprém
1°C

Megtartották a veszprémi székesegyházban a nagypénteki szertartást

2023. április 8. 12:18 // Forrás: Veszprémi Érsekség
Nagypénteken este Krisztus kereszthalálára emlékeztünk. Veszprémben a Szent Mihály Főszékesegyházban az ehhez kapcsolódó szertartást Udvardy György érsek vezette, amely három részből áll: az igeliturgiából olvasmányokkal és egyetemes könyörgésekkel, a kereszt előtti hódolatból, valamint a szentáldozásból. Az igeliturgia során a Passiót a Szent Mihály Kamarakórus énekelte Kulcsár Dávid káplán atyával.

Udvardy György prédikációjában elmondta, hogy az isteni irgalomnak eltörölhetetlen pecsétje, jele Jézus Krisztusnak, az Isten Fiának kereszthalála. Mi keresztények, akik ismerjük Krisztust és elköteleztük magunkat Krisztus mellett, kereszthaláláról is csak úgy tudunk elmélkedni, úgy tudunk gondolkodni, hogy már hiszünk a feltámadásban. Ezért merünk kérni az Istentől, mert tudjuk, hogy megváltott bennünket, mert tudjuk, újjáteremti a reményünket, szabadságunkat, a kapcsolatunkat vele, és a bizalmat.

Ezért merünk kérni, ezért fordulunk kéréseinkkel hozzá és ezért borulunk le Jézus Krisztus keresztje előtt, mert számunkra az élet fája, a remény, a megújulás. Érsek atya kiemelte, hogy hatalmas erőt kapunk. Micsoda ajándék, és nemcsak nagypénteken, nemcsak húsvét vasárnap hajnalán, hanem életünk minden pillanatában. Ezért merünk meghalni, ezért akarunk újból engedelmesek lenni, akarunk újból bízni az Istenben, mert hisszük, hogy Jézus Krisztus kereszthalála az életet szerezte meg nekünk. Hála van a szívünkben, ezért merünk kérni és ezért akarunk leborulni előtte, nagy-nagy alázattal és hálával a szívünkben.

A főpásztor ezután a virágvasárnapon letakart feszületről levette a leplet és mindenkit szólított az imádásra: „Íme a szent keresztfa, rajta függött valaha a világnak váltsága!” majd kezdetét vette a kereszt előtti hódolat. A szertartás befejezéseként a főpásztor megnyitotta a szentsírt.

vehir.hu
további cikkek
Udvardy: Elköteleződés Jézus Krisztusban, az Isten Fiában, a Megváltóban, aki él Udvardy: Elköteleződés Jézus Krisztusban, az Isten Fiában, a Megváltóban, aki él Húsvét ünnepén, vasárnap délelőtt dr. Udvardy György érsek celebrálta az ünnepi szentmisét a megújult veszprémi Szent Mihály Főszékesegyházban. 2023. április 10. 12:27 Békét sürgetett Ferenc pápa Békét sürgetett Ferenc pápa Napfényes időben százezer hívő gyűlt össze húsvétvasárnap délelőtt a Szent Péter téren, hogy Ferenc pápával együtt ünnepeljék a föltámadást. Ferenc pápa a központi loggiáról megtartotta húsvéti Urbi et Orbi üzenetét, melyben arra bíztatott, hogy „sietve járjuk be a béke és a testvériség ösvényeit” – számolt be a Vatican News. 2023. április 9. 14:41 Kezdjetek új életet – kérték a magyar vallási vezetők Kezdjetek új életet – kérték a magyar vallási vezetők Húsvét alkalmából a legnagyobb létszámú keresztény egyházak magyarországi vezetői is megszólaltak vasárnap. 2023. április 9. 14:27 Udvardy György: Építkezni szeretnék és ehhez hívom az embereket Udvardy György Udvardy György: Építkezni szeretnék és ehhez hívom az embereket Egyházi vezetőként számos világi feladatot is el kell látnia, miközben egy közösség pásztoraként küzd a nemtelen támadások ellen. Udvardy György, veszprémi érsekkel beszélgettünk a várnegyed felújításáról, a kívülről érkező támadásokról, valamint arról, mit üzen a XXI. század emberének Krisztus kereszthalála és feltámadása. 2023. április 7. 12:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.