Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

A férfiak és a jóga

2023. április 10. 17:34
Mindenki más indíttatásból keres fel egy jógaórát, de egy biztos, mindenkinek nyomós oka van. Szinte mindig ugyanazt a mondatot hallom a férfiak nagy részétől: nem mehetek jógázni, én nem vagyok elég hajlékony. Látom a férfiak szemében a kíváncsiságot és egyben a félelmet is a jógával kapcsolatban. Érthető, hogy a jógáról mindenkinek a magazinokban, Instagramon látható, kitekert pózokban fotózott hajlékony nők jutnak először eszébe. Még mindig úgy tekintünk a jógára, mint amolyan nőknek való divatos mozgásforma.

Tudtad, hogy a jóga egy több ezer éves tudomány és hogy eredetileg kizárólag férfiak gyakorolhatták?

Biztosan hallottad már, hogy a jóga a fizikai fájdalmak és a merevség ellenszere – talán pont ezért kellene elkezdeni –, meg is fordult a fejedben, de… és itt jönnek az előítéletek, félelmek. Mit fognak szólni a haverok az edzőteremben, ha kiderül? Engedd el a kifogásaid, a hiedelmeid! A jógának számtalan jótékony hatása van, tagadhatatlanok az előnyei, adj neki egy esélyt és egyszerűen csak kezdd el. A jóga nem a kitekert pózokról szól vagy arról, hogy elérd a lábujjaid. Nem a teljesítményről és nem arról, hogy jól csinálod-e.

Az oktató munkája, hogy elvezessen a merevségtől a rugalmasságig, a kötöttségtől a mozgástartomány akadálytalan kiterjesztéséig. Lehet, hogy nem lesz könnyű az elején, mert évek óta konditermi edzéseket végzel és kötött vagy vállban, beszűkült a mellkas-vállövi rész vagy sokat futsz, biciklizel és merevek a combhajlító izmok. Ezek miatt nem kell rosszul érezned magad, ezt hozod magaddal. Mindenki a rá jellemző dolgokkal érkezik az órára.

Több ezer éve pontosan arra találták ki a fizikai gyakorlatokat, hogy a testben lévő blokkokat, akadályokat feloldják és az energia akadálytalanul áramolhasson a fizikai testben például egy meditáció alatt. Célirányosan olyan gyakorlatokat használ a jóga, amely a legkomplexebben segít a test elakadásainak helyreállításában. Lehet, hogy nem fogod élvezni az első alkalmakat, mert sok a kötöttség a testedben, de gondolj arra, hány évig „dolgoztál” azért, hogy ennyire merev légy. A jó hír, hogy van rá egy sok ezer éves tapasztalatokkal teli hatékony mozgásforma, ami segíteni fog, és biztos, hogy működik. A kevésbé jó hír, hogy meg kell dolgoznod azért is, hogy feloldd a blokkokat. Lehet, hogy az elején nem lesz könnyű és kellemes érzés feszegetni a határokat, de hidd el, minden izzadtságcseppet megértesz a végén és nagyon hálás leszel magadnak, hogy nem adtad fel a munkát önmagaddal. Megszűnnek a fájdalmaid, jobb lesz a teljesítményed más sportágakban, türelmesebb leszel magaddal, sokkal jobban fogod érteni és használni a tested, mint valaha. Az a tapasztalat, amit ezen az úton az önmagaddal folytatott munka kapcsán szerzel, amit magadról tanulsz közben egy hihetetlen „utazás”, ami csak akkor lesz a tiéd, ha nyitott vagy, elkezded és végigmész az úton. Engedd el az elvárásaid és élvezd az utazást! Ha igent mondasz, egy új kaland kezdete lehet az életedben és ne felejtsd el, az életben minden a tapasztalásért van!

Csáti-Ersók Marietta / Fotó: Svitlana - stock.adobe.com / Rawpixel Ltd |Forrás: Getty Images/iStockphoto 

vehir.hu
további cikkek
Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza Life&Style Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza Aki vegán éttermet nyit, az nem csak egy új gasztronómiai vállalkozásba kezd. Valamiért az ilyen vendéglátóhelyeknek van egy semmi máshoz nem hasonlítható különleges, megnyugtató atmoszférája. Pláne akkor, ha a hely évszázados történelemmel bír, amiről mintha mesélnének a falak. Veszprém legújabb ilyen étterme pontosan ilyen. 2023. október 16. 13:19 A gyümölcs, ami pálinka akart lenni, de valami sokkal izgalmasabb lett Life&Style A gyümölcs, ami pálinka akart lenni, de valami sokkal izgalmasabb lett Eddig leginkább csak a hollywoodi filmekből ismertük azt a történetet, amikor a főhős egy elhibázott döntése miatt indulnak el a bonyodalmak, aztán kellő merészséggel ezekkel szembenéz, majd a végén bölcsebben, tapasztaltabban learatja a babérokat. Pedig a Balaton-felvidéki valóság is szül ilyen helyzeteket, de itt még mozgó vonatokról sem kell leugrálni hozzá, mint a filmekben, elég csak a gyümölcsösbe kisétálni. 2023. október 16. 13:11 Ősszel sem kell elbúcsúzni a természetes vitaminforrásoktól! Life&Style Ősszel sem kell elbúcsúzni a természetes vitaminforrásoktól! Legyen színpompás ősszel is a tányérod! 2023. október 16. 13:07 Fenntartható luxus a mindennapokban Life&Style Fenntartható luxus a mindennapokban Rybicska Nóra ékszerkészítő vállalkozása nem gyermekkori vágyálomból indult ki, és soha nem is volt az a nő, aki sportot űzött volna a szebbnél szebb ékszerek felhalmozásából. Az egyszerű, letisztult elegancia illik hozzá, az ékszerekben pedig az alkotó folyamat, az apró mechanikai részletek fogták meg. Az úton a férje segítségével indult el, aki tizenkilencre húzott lapot, és parfüm helyett fűrésszel és reszelővel lepte meg a feleségét a különböző ünnepeken. Nórával a drágakövek és egyéb anyagok eredetétől kezdve a karátszámon át igyekeztünk a legapróbb részletekig megbeszélni, hogy mitől válhat egyedivé egy olyan luxusékszer, ami fenntartható és még a mindennapokban is a megfizethető kategóriába esik. 2023. október 16. 13:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.