Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
16°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
16°C

A nagy kérdés: miért változik a mosási idő a mosógépeken?

2023. április 11. 9:32

Sokszor feltűnt már Önnek, hogy a mosógép teljesen random megváltoztatja a mosási időt? A ciklus néha rövidebb, néha pedig hosszabb és szeretnénk tudni, hogy miért történik mindez? Egy gyakran megtörténik, nincs semmi baja a gépnek, nem hibás, nem kell azonnal visszaküldeni sem. A mosógép általában a töltetnek megfelelően számítja ki, hogy a mosáshoz mennyi időre van szüksége, hogy a ruhák tökéletesen tiszták legyenek. Ezt jelzi számunkra, de ez csak becslés, nem pontos számadat. 

Ebben a cikkben tehát végre választ adunk arra a kérdésre, hogy miért változik a mosógépeken a mosási idő.

Érzékelési funkció

Az onlineMárkaboltok beépíthető mosógépeinél és persze a hagyományos eszközöknél ugyanúgy előfordulhat, hogy a készülék nem érzékel megfelelően. A legtöbb mosógép súlyautomatikával rendelkezik, érzékeli a töltöttséget, majd kikalkulál egy időt, ami szerinte elég lesz a mosásra. Ez nemcsak időben számít, hiszen így a lehető legkevesebb víz és energia kerül felhasználásra a szennyes ruhák tisztításához. 

A mosási ciklus előtt a háztartási berendezés automatikusan beállítja, hogy mennyi vízre lesz szüksége. Ezt a dobban lévő ruhanemű súlyából állapítja meg, így hiába adott egy program, ha a készülék tudja, hogy az az idő nem lesz megfelelő az adott ruhamennyiséghez. Az eszközben lévő érzékelő nagyjából 1 percig működik, mielőtt vizet adna a ruhákhoz. A mosógépdob elmozdul, körülbelül fél percig forog, így végzi el a kalkulációt. Ekkor beállítja a mosási időt és már végzi is a dolgát. 

A terhelés során minden megváltozhat

A kezdeti érzékelést követően megkezdődik a mosás, viszont a szenzorok ilyenkor sem állnak le. A rendszer folyamatos nézi a töltöttséget, a programot, valamint az öblítések számát, illetve a centrifugálási sebességet. Ilyenkor ismét változhat a mosási idő, ezért fordulhat elő, hogy az elején nem ugyanazt mutatja, mint a közepén. Összességében nagyobb töltettel nő a mosási idő, kisebbel pedig egyértelműen csökkenhet.

De mitől változik meg?

Ahogy említettük, a mosógép a ruhatöltet és a ruhanemű fajtája alapján számítja ki a mosási időt. A kiegyensúlyozatlan töltet azonban könnyedén megnövelheti a ciklusidőt, amely teljesen normális jelenség ezeknél a háztartási gépeknél. Ezek nem mosogatógépek, amelyek egy gomb megnyomásával adott ideig működnek, majd leállnak és jelzik, hogy ők végeztek. 

A kiválasztott programhoz képest a más fajtájú ruhák behelyezésekor szinte minden esetben módosul a mosási időtartam. Fontos tudni, hogy hiába növekszik ez az időintervallum, ez nem jelent egyet az energiafogyasztás növekedésével. Az optimalizált fűtési szakasz ugyanis lehetőséget ad arra, hogy a gép energiát takarítson meg, így ideális teljesítményt biztosít a készülék számára. 

Amennyiben pedig előáztatott ruhák kerülnek a dobba, akkor pedig biztosak lehetünk abban, hogy a mosási idő közel sem lesz ahhoz, aminek amúgy a program szerint lennie kéne. Ilyenkor még az is előfordulhat, hogy a mosógép a töltet kiegyensúlyozása miatt kihagyja a centrifugálást. 
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.