Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 13. Jenő
Veszprém
29°C
2024. július 13. Jenő
Veszprém
29°C

Immu Pets címmel nyílt kiállítása Géczi Jánosnak

2023. április 14. 11:22
Szerda délután a Dubniczay-palotában nyílt a tárlat, mely május tizennegyedikéig megtekinthető.

A magyar képzőművészetben egyedülállónak mondható az anyag, mely az elmúlt években készített dekollázsokból áll. A kiállításra rendkívül nagy volt az érdeklődés. Nem véletlen, hiszen Géczi János író, költő, egyetemi tanár, biológus lévén, még képzőművészettel is foglalkozik, s egyfolytában az alkotás mikéntjéről, vagyis a világban keletkezett hiány betöltésén gondolkodik.

A kiállítás kurátora Bán András, s aki ünnepélyesen megnyitotta a tárlatot, Áfra János költő volt. Ismertette, hogy a dekollázs talált anyagokból, az utcai plakátok rétegzéséből, megmunkálásából, kapirgálásából, a pusztulásból építkező falfestésszerű műfaj. Vagyis Géczi a megrongálódott plakátot, melyről úgy látja - érdemes megmenteni - hazaviszi, s műtermében műalkotássá formálja. 

Géczi már a nyolcvanas évek óta rabja a képzőművészet ezen ágának. A plakátokon mindig megjelenik szöveg, vagy csak betű, mely ha nem feltétlenül látható, de érzékelhető módon tárul elénk.  A József Attila-díjas költőt mindig is érdekelték az irodalom és a képzőművészet határterületén lévő műfajok, vagyis, hogy mikortól nevezhető valami versnek, és mikor esik át – ha képeket is tartalmaz – a képzőművészet térfelére.

A kiállítás az alkotónak nem az életművét hivatott bemutatni, ugyanakkor elkészült egy képeket és tanulmányokat tartalmazó kötet, így már elmondhatjuk, Géczi János eddigi munkássága egy rendkívül vaskos katalógusban megtekinthető.

A program a VEB2023 Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa és Veszprém Vármegyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával valósul meg.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. ma 15:07 Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek és az itt lakóknak. 2024. július 10. 22:14 A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44 Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Július hatodikán tartotta diplomaátadó ünnepélyét a Veszprémi Érseki Főiskola. A 2023/2024-es tanévben ötvenkét hallgató szerzett oklevelet, ebből kilencen alapképzési, és negyvenhárman szakirányú továbbképzési szakon.  A rendezvényen – tanszékvezetői és szakfelelősi megbízásának lejártával – megköszönték dr. habil. Leveleki Magdolna főiskolai tanár, a Szociális Tanulmányok Tanszék vezetőjének munkáját, akire részmunkaidejű oktatóként továbbra is számítanak. 2024. július 7. 14:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.