Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
20°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
20°C

llyés Ferenc: nem egyéni ambíciók vezérelnek

2023. április 14. 20:23 // Forrás: MTI
Ilyés Ferenc kijelentette, nem egyéni ambíciók vezérlik a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöki posztján, amelyre pénteken választották meg.

"Amikor a 2000-es évek legelején Székelyföldről az anyaországba érkeztem, kaptam egy óriási lehetőséget. Jó játékos akartam lenni és a magyar válogatottban szerepelni. Hosszú utat jártam be, de álmomban sem gondoltam, hogy egyszer az MKSZ elnöke lehetek" - kezdte székfoglaló beszédét a korábbi 229-szeres válogatott balátlövő, akit 139 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett választott meg a tisztújító küldöttgyűlés.

Kapcsolódó cikk
Ilyés Ferenc a Magyar Kézilabda Szövetség új elnöke
Ilyés Ferenc korábbi 229-szeres válogatott játékost választotta elnökké a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) küldöttgyűlése pénteken.

Hozzátette, óriási megtiszteltetés, hogy két olimpián képviselhette hazáját, és a magyar válogatott csapatkapitánya lehetett. Rengeteget kapott a sportágtól, ebből szeretett volna minél többet visszaadni játékosként, majd klubvezetőként is, mostantól pedig az MKSZ elnökeként ugyanez a célja.

"Felemelő érzés, hogy a magyar kézilabdacsalád elnökké választott, de számomra ez a pozíció csupán egy titulus, amelynek lényege a sportág szolgálata. A mai nap és a következő öt év sem rólam szól, mert nem egyéni ambíciók vezérelnek, hanem az egész sportág, amelyben legfontosabb az együttműködés" - szögezte le Ilyés.

Ilyés Ferenc, a Magyar Kézilabda Szövetség megválasztott elnöke beszédet mond a szövetség tisztújító küldöttgyűlésén a Budapest Kongresszusi Központban 2023. április 14-én. Az egyetlen jelöltként induló korábbi 229-szeres válogatott játékosra a 140 megjelent küldött közül 139-en szavaztak. MTI/Kovács TamásIlyés Ferenc, a Magyar Kézilabda Szövetség megválasztott elnöke beszédet mond a szövetség tisztújító küldöttgyűlésén a Budapest Kongresszusi Központban 2023. április 14-én. Az egyetlen jelöltként induló korábbi 229-szeres válogatott játékosra a 140 megjelent küldött közül 139-en szavaztak. MTI/Kovács Tamás

A legfontosabb feladatok felsorolását azzal kezdte, hogy a következő bő öt esztendőben két olimpia is lesz, a 2024-es és a 2028-as.

"Eredményeket ígérni nagyon nehéz. Megtanultam rövid klubvezetői pályafutásom alatt, hogy a pályán kívülről már nincs ráhatásunk a mérkőzésekre, de mindent meg fogunk tenni, hogy a férfiválogatott sikeresen megvívja az olimpiai selejtezőt jövő tavasszal, a női csapat pedig a lehető legjobban szerepeljen az idei olimpiai kvalifikációs világbajnokságon" - mondta az új elnök.

Az utánpótlás kérdéskörét érintve elárulta: szeretné, ha közösen megvizsgálnák a legfőbb feladatokat, hogy a képzőközpontokból, az akadémiákról és a klubokból olyan játékosok kerüljenek az NB I-be, az európai kupákba és a válogatottakba, akik felnőtt szinten is megállják a helyüket.

"Az előző időszak Kocsis Máté vezetésével olyan lehetőségeket teremtett, amelyekért mindannyian köszönettel tartozunk. Ezzel az örökséggel kötelességünk jól sáfárkodni, és mindenképpen számítunk Kocsis Máté további segítségére is, hiszen tudjuk, hogy szeretett sportága a szívügye" - fogalmazott.

Ilyés Ferenc, a Magyar Kézilabda Szövetség megválasztott elnöke (b) és Kocsis Máté korábbi elnök a szövetség tisztújító küldöttgyűlésén a Budapest Kongresszusi Központban 2023. április 14-én. Az egyetlen jelöltként induló korábbi 229-szeres válogatott játékosra a 140 megjelent küldött közül 139-en szavaztak. MTI/Kovács TamásIlyés Ferenc, a Magyar Kézilabda Szövetség megválasztott elnöke (b) és Kocsis Máté korábbi elnök a szövetség tisztújító küldöttgyűlésén a Budapest Kongresszusi Központban 2023. április 14-én. Az egyetlen jelöltként induló korábbi 229-szeres válogatott játékosra a 140 megjelent küldött közül 139-en szavaztak. MTI/Kovács Tamás

Hangsúlyozta: már van hol, van kivel és van mivel kézilabdázni, ezalatt a csarnokokat, az egyesületeket, a csapatokat, a felszereléséket és a körülményeket értette, majd hozzáfűzte, van lehetőségük a magyar kézilabdázás fejlődéséért a határokon innen és túl a lehető legtöbbet megtenni.

A küldöttgyűlés utáni sajtótájékoztatón az új elnök az MTI kérdésére elmondta: amikor elődje január elején bejelentette, hogy nem jelölteti magát újra, akkor beszélt vele, és megvitatták, hogy ő lehetne az egyik jelölt.

"Bárkivel beszéltem kézilabdás berkekben, mindenki támogatott, a családom úgyszintén. Azt mondták, nagyon nagy feladat, de az én habitusomnak, hozzáállásomnak megfelel ez a pozíció. Senki nem akart eltántorítani" - hangsúlyozta.

Ilyés úgy fogalmazott, korábban is mindenkivel jóban volt, mindenhol minimum elfogadták, de lehet, hogy szerették is. Ezt szeretné kihasználni, mert együttműködés nélkül nem lehet eredményeket elérni. Elmondása szerint főállású elnök lesz, és minden munkanapját Budapesten tölti majd.

Ilyés Ferenc, a Magyar Kézilabda Szövetség megválasztott elnöke és Pálinger Katalin megválasztott alelnök a szövetség tisztújító küldöttgyűlésén a Budapest Kongresszusi Központban 2023. április 14-én. Az egyetlen jelöltként induló új elnökre, korábbi 229-szeres válogatott játékosra a 140 megjelent küldött közül 139-en szavaztak. MTI/Kovács TamásIlyés Ferenc, a Magyar Kézilabda Szövetség megválasztott elnöke és Pálinger Katalin megválasztott alelnök a szövetség tisztújító küldöttgyűlésén a Budapest Kongresszusi Központban 2023. április 14-én. Az egyetlen jelöltként induló új elnökre, korábbi 229-szeres válogatott játékosra a 140 megjelent küldött közül 139-en szavaztak. MTI/Kovács Tamás

Mint rávilágított, a sportágat mindig a férfi és a női felnőtt válogatott szereplése alapján ítélik meg, ezért aktívan részt akar venni a menedzselésükben.

A székelyudvarhelyi születésű és nevelésű 41 éves Ilyés 2000-ben igazolt Magyarországra, a Szeged és a Veszprém csapatát is két időszakban erősítette, megfordult Makón, illetve a német TBV Lemgo és a lengyel Wisla Plock együttesénél, majd 2016-tól 2021-ig Tatabányán szerepelt. A magyar bajnokságot háromszor, a Magyar Kupát és az EHF Kupát kétszer, a KEK-et egyszer nyerte meg. A válogatottban 2003 és 2019 között 229 mérkőzésen 502 gólt szerzett. Az olimpián 2004-ben Athénban és 2012-ben Londonban is negyedik volt, világbajnokságon a 2009-es ötödik helyezés a legjobb eredménye.

Visszavonulása óta a MOL Tatabánya KC klubmenedzsereként és az MKSZ határon túli magyar kézilabdáért felelős elnöki megbízottjaként dolgozott, illetve az Együtt növünk fel! alapítvány kuratóriumi elnökeként tevékenykedett.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.