Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Vajon elérkezett a művészek trónfosztásának ideje?

2023. április 18. 12:09
András Ferenc veszprémi filozófus az egyre inkább előtérbe kerülő mesterséges intelligenciáról fejtette ki kérésünkre gondolatait. Egy rendkívül különleges összefüggésben vizsgálja az MI-t, mégpedig a művészetek tükrében. A cikkből kiderül, vajon veszélyben vannak-e az alkotó emberek, és mi lesz, ha majd a mesterséges intelligencia jobb regényt ír, mint az írók, vagy éppen szebb verseket, mint amit a költők valaha tudtak…

Vajon mi köze a filozófiának a mesterséges intelligenciához? – merülhet fel kérdés. András Ferenc filozófus szerint:

az MI fejlesztői olyan kihívásokkal szembesülnek, amivel a legrégebbi ismeretelmélet: azzal az érintkezési ponttal, amikor az elme találkozik a rajta kívüli világgal. Ebben az esetben a mesterséges elme és a feldolgozandó adathalmaz viszonyáról van szó. Szemléltessük ezt egy példán keresztül. Fogunk egy kamerát, kitesszük az udvarra. Behatások érik, végtelen sok hatás a végtelen tájból: fények, árnyékok, árnyalatok, formák makro és mikro szinten, pillanatról pillanatra. A kamera rögzíteni kezdi a feltáruló világot, amely nem lehet azonos magával a világgal, hiszen a kamerának korlátai vannak. Olyan szituáció ez, amelyben a végtelen találkozik a végessel: nem metaforikus, hanem konkrét értelemben."

Az ember is ilyen – folytatja András Ferenc. Amikor kipillant a világra, őt is számtalan impulzus éri, ezekből nem tud mindent érzékelni, az érzékelhetőből nem lehet mindent tudatosítani. Ha kiküldünk valakit az udvarra, hogy mondja el, mit látott, nem számolhat be a mindenségről. Szelektálja, leválogatja a végtelen sok impressziót arra a végesre, ami őt megérinti.

Mindenki mást emelne ki a látottakból, miközben nagy valószínűséggel senki nem kezdené el elemezgetni a mikrorészecskéket, sőt, a hernyók haladási sebessége sem lenne téma.

Tehát, miközben szükségképpen mást és mást érzékelnek a megfigyelők, összegzésképpen durván ugyanazt látják. Ha a kutyánk válna intelligensé, s tőle kérnénk beszámolót a kertben látottakról, teljesen más világ sejlene elénk. Az érzékelés az ő számára is véges, a végtelen sok információból nála is véges halmazt kapnánk, méghozzá olyant, ami egy kutya-világot rajzol.

Tételezzük föl, hogy a kerti kamera az MI érzékszerve. Azt a parancsot kapja az embertől – aki a példa kedvéért legyen egy őrségbe vezényelt katona –, hogy jelezzen, ha veszély közeledik. Az MI látni fogja a környéket, de hogyan tudja eldönteni, mi jelent fenyegetést és mi nem? Az ember feladata megtanítani ezt, hiszen a kamera észlel mindent, amire csak az optikája képes. Az érzékszerv (jelen esetben a kamera) mögé szelekciós szempontrendszert kell adnunk, ami a végtelen sok behatásból leképezi azt a véges halmazt, ami megfelel a fenyegetés kategóriájának. A kérdés adott: mi lesz a létrehozási elve az adathalmaznak?

Mintázatokról szoktak a szelekciós szempontrendszer kapcsán beszélni, mintázatok mentén végzett asszociációkról, amikor a kitöltetlen helyekre hasonló, korábban betáplált kontextusokból helyez be az MI alternatív javaslatokat.

A mintázatok eredete lesz kulcsfontosságú, annak visszafejtése, minek mentén tekintjük csere szavatosnak az egyes javaslatokat. A természetes intelligencia, vagyis az ember ezen az úton az igazság, az igazságérték fogalmához érkezik, mint rendezési elv: két nyelvi forma felcserélhető akkor, ha az adott szövegösszefüggés igazságértéke nem változik (salva veritate).

Az igazság fogalom szerepe kulcsfontosságú, nem ontológiai értelemben, hanem a „nem mindegy” elv működtetése érdekében: a rendezés önkényességének szab határt. A tyúk és a baromfi szavak például olykor felcserélhetőek, olykor nem. Petőfi versében például nem, és nem azért nem, mert a két fogalom használatát másképp szokták meg az emberek, hanem mert a különböző szavak különböző módon kötődnek ahhoz, ami nem az egyéntől, s még csak nem is a nyelvhasználó közösségtől függ. Az igazság minden mintázat egyénektől független alapmintázata.

Sokan ennek épp az ellenkezőjét vallják: egy vers mindenkinek mást jelenthet, annyi igazság van, ahány ember. Csakhogy roppant sokba kerül egy ilyen elv képviselete. Egyrészt elveszítjük a jelentés fogalmát, hiszen ha egy mondat végtelen sok mindent jelenthet, akkor nem jelent semmit. Elveszítjük az üzenet, a mondanivaló, az igaz-hamis, a helyes-helytelen fogalmakat is, mert ha minden mindegy, akkor nincsen sem együttműködés, sem megértés.

A Himnuszra nem mondhatjuk, hogy marveli szuperhősökről szól, vagy ha igen, akkor az nem a nemzet himnusza. A szerzői szándék üzenetet hordoz, ha szabadon értelmezhetnénk mindent, akkor mindent Himnusznak tekinthetnénk."

Sőt, még a szerzői szándék sem lehet önkényes. Sokak szerint Karinthy Micimackója jobb, mint Milne-jé, ami azt jelenti, hogy a műalkotás a két személyhez képest valami harmadik. A tartalom, ami megragadgató, kifejezhető és átadható, nem kötődik kizárólagosan a szerzőhöz. Láttunk erre példát a közelmúltban Janus Pannonius újrafordításában. Költés, átköltés, fordítás – ezek minősége a személyektől független mércére utal, egy olyan igazodási pontra, amit nem feltétlenül az eredeti szerző közelít meg leginkább. Megszoktuk, hogy a költőt hozzáláncoljuk költészetéhez, de nem lehetetlen, hogy valaki Adybb verset ír, mint maga Ady Endre.

Vajon képes lesz erre az MI? Ady összest feltöltve az MI Adybbat írhat Adynál? Az bizonyos, hogy nemcsak a versek, hanem bármilyen kommunikációs megnyilvánulás mögött a motivációk, az indokok végtelenbe nyúló oksági hálója, az élmények szerteágazó láncolata áll. Egy jó Ady vershez magát Adyt kellene feltölteni, de még az sem elegendő: magát a kort, a behatások pillanatról pillanatra változó forrásait.

Döntő jelentőségű lesz annak megítélése, hogy hol húzódik az a határ, amikor a hasonlóságot azonosságnak véljük – fejtegette András Ferenc. Deepfake technológiával manapság bármikor létrehozhatunk olyan hamis képet, amit szabad szemmel képtelenek vagyunk megkülönböztetni a valóditól. Meghaladja a természetes érzékszerv felbontási képességét. Úgy tűnik, egy ilyen hatalomátvétel megtörténhet a tömegek számára készülő műveknél.

Az a befogadó, aki megelégszik a sablonokkal, a tipizálással, a jól mintázható fordulatokkal, annak számára teljesen megfelelő lesz egy MI által előállított vers, regény vagy forgatókönyv. Nem erőlteti az elméjét a részletek felbontásával. Rövidtávon az alkotó művész és az MI szövetsége jósolható, ahol a mennyiségi munkát elvégzi a robot, de az új perspektíva megszülése, a tradíció megtörése az ember feladata marad.

A piacot gyorsan lerabolhatja az MI, de az irányítás szerepét csak akkor veheti át, ha emberibb emberré válik, mint mi vagyunk.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.