Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ne dobd ki a kávézaccot!

2023. április 17. 14:09 // Forrás: Greendex
A kapszulás kávék korában egyre ritkábbak a maguk után zaccot hagyó főzőegységek. Fontos tudni, hogy a kávézacc nem való kukába!

A kotyogós vagy a darálós kávéfőzők sok szemetet termelnek, de legalább nincsenek kapszulában, így az egyetlen kidobandó dolog a kávézacc marad – gondolhatnánk. Csakhogy ez messze áll a valóságtól, ugyanis nemhogy nem kukába való az, ami a kávénk után marad, hanem épp ellenkezőleg! A kávézacc az egyik leghasznosabb háztartási „végtermék”, amit a kertben jó helyre téve újrahasznosíthatunk.

A legegyszerűbb, ha komposztként tesszük mindezt. Ha van kertünk, ott nincs is kérdés, de lakásban sem kell mindjárt a kommunális tároló felé venni az irányt, hiszen rengeteg beltéri módszer van a komposztálásra. A kávézacc ugyanis amellett, hogy tele van értékes szerves anyagokkal, sokféleképpen felhasználható odakint, a veteményesben. Remek tápanyagforrás a gilisztáknak és más csúszómászóknak, amelyek a zaccot „átalakítva” értékes termőföldet adnak cserébe.

Az egyik ilyen a kárelhárítás. A csigák – legyenek házasak vagy mezítelenek –, valamint a macskák egyszerűen nem viselik el a zacc illatát, inkább messze elkerülik a virágokat, zöldségeket. Így aztán tisztán tarthatjuk kerti növényeinket! A zacc egyébként nemcsak jó illatú, de kis tálkában a hűtőbe téve még az erős, kellemetlen szagokat is elnyeli.

Egy igen speciális felhasználási területe is van, de ezt csak a profi kertészeknek ajánljuk! A gombaspórákat keverjük össze a zaccal és szalmával, és zárjuk le légmentesen 2–3 hétre szobahőmérsékleten. Az idő leteltével, ha a körülmények megfelelőek voltak, már lehet is „szüretelni”.

Szerző: Bódi Ábel / Greendex

vehir.hu
további cikkek
Snüssz, a svédek büszkesége! Vajon mennyire káros? Snüssz, a svédek büszkesége! Vajon mennyire káros? Már lassan 400 éve létezik, mégis mostanában indult világhódító körútjára a dohányzás alternatívájaként a snüssz. Svédországban manapság már kevesebb mint a lakosság 5 százaléka nyúl cigarettához, ez pedig a snüssz népszerűségének is köszönhető. Mégis milyen mértékben károsíthatja szervezetünket? Milyen hatása van a környezetre? A Greendex cikkében ezekre a kérdésekre keresik a választ. 2023. augusztus 9. 20:43 A kovászos uborka három törvénye Greendex A kovászos uborka három törvénye Amikor telente a nyárról álmodozunk, rendszeresen megjelennek a gondolatokban a strand, a fák árnyéka, a nyáresti hangulat és – előbb vagy utóbb – a kovászos uborka is. Ilyenkor rendszerint erőteljes nyálelválasztás indul meg a szájban, és már-már érezni lehet a hűvös, savanykás ízt. Most viszont egyértelműen a kovászos uborka szezonját éljük, de vajon tudjuk-e, hogy milyen szabályokat kell betartani a készítésekor? 2023. július 25. 16:38 Vidéki hangulat a nagyvárosban Vidéki hangulat a nagyvárosban Bódi Sylvi neve az egész ország számára ismert, de azt sokan nem tudják róla, hogy a főváros zizegése helyett inkább a természetbe vágyik, legyen szó egy kis faluról, vagy akár egy indonéz szigetről. Új vállalkozásában a szívéhez közelálló vidéki élet szépségeit hozza el azoknak, akik a rohanó világban és a betondzsungelben élik mindennapjaikat. 2023. július 17. 9:35 Elkaszált élővilág, elkaszált jövő! Greendex Elkaszált élővilág, elkaszált jövő! A legtöbb ember sajnos ragaszkodik a rövidre nyírt gyep látványához. Valamiért csak ezt fogadja el szépnek, rendezettnek, akár a kertekről, akár a közterületekről van szó. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy az állandó nyírás, gépi kaszálás komoly ökológiai károkat okoz, ezért ideje lenne legalább részben változtatni ezen a szokásunkon. 2023. július 13. 16:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.