Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
22°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
22°C

A kovászos uborka három törvénye

2023. július 25. 16:38 // Forrás: Greendex
Amikor telente a nyárról álmodozunk, rendszeresen megjelennek a gondolatokban a strand, a fák árnyéka, a nyáresti hangulat és – előbb vagy utóbb – a kovászos uborka is. Ilyenkor rendszerint erőteljes nyálelválasztás indul meg a szájban, és már-már érezni lehet a hűvös, savanykás ízt. Most viszont egyértelműen a kovászos uborka szezonját éljük, de vajon tudjuk-e, hogy milyen szabályokat kell betartani a készítésekor?

A kovászos uborkát akár magában, köretként, szendvicsben vagy savanyúságként is el lehet fogyasztani, de iható a levet is. Kovászos uborkát készíteni szerencsére viszonylag egyszerű, létezik azonban néhány megkerülhetetlen szabály. Ezekre mindenképpen érdemes figyelni, hogy az idegőrlő várakozás után valóban a magyar gasztrouniverzum egyik legfényesebb csillaga legyen az eredmény.

Örömmel nyugtázhatjuk azt is, hogy a kovászos levek nemcsak gasztronómiai élvezetet nyújtanak, hanem a fermentáció során megjelenő baktériumok rendkívül jó hatással vannak a bélflóránkra és az immunrendszerünkre.

A kovászos uborka három törvénye

Nulladik lépésként szerezzük be a legszükségesebb alapanyagokat! Vegyünk egy (vagy több) megfelelően nagy befőttesüveget! Menjünk ki a piacra, és vegyünk kovászolni való uborkát! Bár általános szabály nincs az uborka adottságaival kapcsolatban, azt mondják, hogy a legjobb a se nem túl nagy, se nem túl kicsi, nagyjából 8–10 cm-es, semmiképp sem puha, még véletlenül sem löttyedt, tehát elég kemény uborka. Ami még mindenképp kerüljön a kosárba: kapor, fokhagyma, kenyér! Minden egyéb már csak úri huncutság, de ha ízlésünk úgy diktálná, ezekből bizonyára úgyis lesz otthon.

Első törvény: legyen elég sós a víz!

Az alaposan kimosott üveg aljára mehet néhány gerezd fokhagyma, egy fél csokor kapor (a másik fele majd a tetejére), majd elkezdhetjük feltölteni az uborkákkal. Ezeket előzetesen mossuk meg, vágjuk le a végeiket, majd ejtsünk rajtuk hosszanti bemetszéseket! Technikai tudást csak az utóbbi művelet kíván. Fontos, hogy ne szaladjunk túl, a késsel álljunk meg nagyjából az uborka négyötödénél, majd egy fél fordítás után a másik irányból ismételjük meg az iménti műveletet!

Amíg ezzel bíbelődünk, már felforrt a vizünk, amelyben feloldottunk literenként egy nagy evőkanál sót (amely lehetőleg nem jódozott, és nincs csomósodásgátlóval kezelve). A sózás nem kimondottan az íz miatt fontos. Ha túl kevés sót használunk, akkor a folyamatban részt vevő baktériumok egyensúlya felborulhat, és a végeredmény nem lesz megfelelő.

Második törvény: fűszerezzünk bátran!

Az üveg feltöltése során próbáljuk az uborkákat minél szorosabban elhelyezni, közéjük pedig jöhetnek további fűszerek. A kötelező fokhagyma (amelyet szintén érdemes bemetszeni) és a kapor mellett a legtöbb helyen borsot is használnak. Ezeken túl viszont már jöhetnek az egyéni megoldások, az saját ízlésnek megfelelő fűszerek.

Gyakran kerül az üvegbe mustármag, babérlevél, erős paprika. Van, aki zsenge, hámozott tormagyökeret is tesz bele. Valahol rendszeres szereplő a szegfűbors és a borókabogyó is. Ez abszolút a kísérletezés terepe! Ha több üveggel is készítünk, akkor érdemes lehet az egyiket picit megbolondítani, új ízeket, fűszereket kipróbálni, hogy legyen mivel büszkélkedni a kerti partin.

Fűszerek terén valaki egészen messzire merészkedik: diót, meggyet vagy szőlőágat is tesz bele. Ennek is megvan a kémiai háttere, még ha ez nem is elsősorban az ízért felelős. A dióban, a meggyben és a szőlőlevélben magas a csersavtartalom, ami segít ropogósan tartani az ubikat.

Harmadik törvény: melegben, de ne a napon!

Miután feltöltöttük az üvegünket az uborkákkal, a fűszerekkel és a langyos, sós vízzel, már csak a tetejére helyezendő kenyér van hátra. Ez bármilyen kenyér lehet, ha az intenzívebb ízt kedveljük, akár meg is piríthatjuk. A feltét feladata a kovászolófolyadék cukortartalmának a növelése. A közhiedelemmel ellentétben a kovászos uborka nem a kenyérben lévő kovásztól lesz jó. Elkészültéhez nincs szükség kovászra. Keményítőre van szükség. Vannak is helyek, ahol krumplit használnak kenyér helyett (ez gluténmentes megoldásnak is jó).

A kovászos uborkát nem azért csináljuk nyáron, mert ekkor többet süt a nap. Azért készítjük nyáron, mert az uborka ekkor szezonális, így nagy mennyiségben és olcsón hozzájuthatunk. A kovászos uborka elkészítéséhez ugyanis csak melegre van szükség, napfényre nem. Sőt, ha túl sok nap éri, megpuhul, nem lesz kellemes az állaga. Sokan az állandó hőmérsékletre is próbálnak figyelni. Aki az uborkát kültéren érleli, éjszakára beviszi a lakásba, majd reggel újra ki a szabadba. Az optimális hőmérséklet nagyjából 25–30 °C.

+1 törvény: mindig legyen víz alatt!

A kovászos uborka üvege alá érdemes tányért tenni, hogy az esetlegesen kifutó lé ne a semmibe folyjon. Ezzel együtt a tetejére is helyezzünk egy tányért! Az ubink hőmérséklettől függően 3–5 nap alatt készül el, amire a lé színének változásából következtethetünk. A végső diagnózis felállításában a kóstolás segít, de azért ne együk meg rögtön a felét! Nagyon figyeljünk arra, hogy az uborkák és a kenyér végig legyen folyadék alatt, hogy ne indulhasson be semmilyen káros folyamat! Ha több lé folyik ki a kelleténél, akkor sós vízzel pótoljuk!

Az elkészült uborka levét szűrjük le, majd öntsük vissza a közben – a praktikum jegyében – dobozba pakolt savanyúságra! A kovászos uborka hűtőben több napig eláll, de olyanról még nem lehetett hallani, hogy valakinél megmaradt volna. Az uborkával együtt a levét is érdemes meginni, az egyik legjobb nyári hűsítő, ráadásul összetétele miatt rendkívül egészséges is.

Kovászos nem csak uborka lehet

A kovászos uborka készítési folyamatát fermentációnak nevezzük. Itt ugyanaz a tejsavas erjedés játszódik le, mint a tél ikonikus savanyúsága, a savanyú káposzta esetében is. Ugyanez a folyamat zajlik a bor, a joghurt, a kefir és a sajtfélék készítésekor is.

A kovászos uborka mellett nyugodtan kísérletezhetünk más zöldségekkel is. Bármivel próbálkozhatunk, amiből amúgy is csinálnak savanyúságot. Ha egy zöldségnek van cukortartalma, akkor kovászolható, például a retek, a zöldbab, a brokkoli, vagy épp a cukkini.

Szerző: Novák Zsombor

vehir.hu
további cikkek
Snüssz, a svédek büszkesége! Vajon mennyire káros? Snüssz, a svédek büszkesége! Vajon mennyire káros? Már lassan 400 éve létezik, mégis mostanában indult világhódító körútjára a dohányzás alternatívájaként a snüssz. Svédországban manapság már kevesebb mint a lakosság 5 százaléka nyúl cigarettához, ez pedig a snüssz népszerűségének is köszönhető. Mégis milyen mértékben károsíthatja szervezetünket? Milyen hatása van a környezetre? A Greendex cikkében ezekre a kérdésekre keresik a választ. 2023. augusztus 9. 20:43 Vidéki hangulat a nagyvárosban Vidéki hangulat a nagyvárosban Bódi Sylvi neve az egész ország számára ismert, de azt sokan nem tudják róla, hogy a főváros zizegése helyett inkább a természetbe vágyik, legyen szó egy kis faluról, vagy akár egy indonéz szigetről. Új vállalkozásában a szívéhez közelálló vidéki élet szépségeit hozza el azoknak, akik a rohanó világban és a betondzsungelben élik mindennapjaikat. 2023. július 17. 9:35 Elkaszált élővilág, elkaszált jövő! Greendex Elkaszált élővilág, elkaszált jövő! A legtöbb ember sajnos ragaszkodik a rövidre nyírt gyep látványához. Valamiért csak ezt fogadja el szépnek, rendezettnek, akár a kertekről, akár a közterületekről van szó. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy az állandó nyírás, gépi kaszálás komoly ökológiai károkat okoz, ezért ideje lenne legalább részben változtatni ezen a szokásunkon. 2023. július 13. 16:46 Lándzsás útifű, az igénytelen gyógynövény Greendex Lándzsás útifű, az igénytelen gyógynövény Rétek, legelők, útszegélyek, taposott gyomtársulások világszerte elterjedt jellegzetes évelő, tőrózsás növénye. Az Európa-szerte, sőt csaknem az egész világon elterjedt lándzsás útifű számos betegségre gyógyír. 2023. július 10. 11:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.