Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Otthonra találni a művészetben - hajléktalan emberek alkotásaiból nyílnak kiállítások

2023. április 19. 0:46
Van egy perifériára került társadalmi csoport, akiknek sokszor még hajlék sincs a fejük felett, életük pedig látszólag vakvágányra került. A hajléktalanokon sokan csak átnéznek, mások mérgelődnek a jelenlétükön, viszont az EKF-en belül jelenleg is zajlik egy program, ami a művészetet hívta segítségül, hogy ismét értelmet adjon ezen emberek életének. Az „Otthonra találni a művészetben” keretében hajléktalan emberek ragadnak ecsetet és ceruzát, hogy ebből mi sült ki, azt hamarosan bárki megnézheti különböző városi kiállításokon.

Az Európa Kulturális Főváros programsorozat egyik nem titkolt célja – és ez nem kizárólag a veszprémi projekt sajátossága – hogy a kultúrát és a kultúra különböző ágait használja a közösségépítéshez, vagy ennél még mélyebb szintre lemenve a különböző társadalmi rétegek közti kapcsolat megteremtéséhez.

Sikeres próbálkozás már van a generációk, vagy éppen más nemzetiségű emberek között. Az „Otthonra találni a művészetben” program viszont egy sokkal speciálisabb és kényesebb területen lép fel ezen célok érdekében: a hajléktalan embereket igyekszik felkarolni a képzőművészet eszközeivel.

Idén januárban indult az a 15 alkalomból álló sorozat a veszprémi Befogadás házában, ahol képzett művészetterapeuta segítségével az otthon hátrányos helyzetű lakói eleveníthették meg a papíron, vagy vásznon a saját gondolataikat, érzéseiket különböző képek formájában.

Hogy pontosan milyen fogadtatása volt a kezdeményezésnek, arra is kitértek azon a sajtótájékoztatón, amit kedden tartottak a program szervezői a Művészetek Háza által üzemeltetett Dubniczay-palotában.

A tapasztalatok bemutatása előtt azonban még Csík Richárd, önkormányzati képviselő osztotta meg a gondolatait, ő nemzetközi példákkal, többek közt egy dániai kezdeményezés sikerével támasztotta alá a veszprémi program szükségességét. Az északi országban egy egész intézményt hoztak létre azért, hogy a leszakadó társadalmi csoportokat felkarolják és edukálják, ha kell, akkor képletesen fogják a kezüket, hogy elindulhassanak valamilyen úton. Csík Richárd az „Otthonra találni a művészetben” program kapcsán kiemelte, az is egy nagy előnye, hogy a hajléktalan ember is érzi, hogy valamilyen értéket teremtett, hozzájárult a város építéséhez.

Dr. Ládonyi Zsuzsanna és Csík RichárdDr. Ládonyi Zsuzsanna és Csík Richárd

Ezt a gondolatmenetet folytatta Bonyhádi Szilvia, az EKF projektmenedzsere is, aki a kezdetek óta segíti a kezdeményezés megvalósulását. Ő megemlítette a program mélyebb lelki vonatkozását is, miszerint a hajléktalan emberektől kellő bátorságra is szükség volt, hogy bekapcsolódjanak egy ilyen, eddig számukra ismeretlen kezdeményezésbe. De, mint mondta, senki nem lehet annyira szegény, hogy ne tudjon valami jót tenni, ezek az emberek pedig a művészeten keresztül hoztak létre valami értékeset.

Ahogy említettük, a januárban indult program összesen 15 ilyen foglalkozásból fog állni, amiből 10 már megvalósult a Befogadás házában. Az ötletgazda, Dr. Ládonyi Zsuzsanna a sajtótájékoztatón kiemelte, a foglalkozások csak az egyik pillérjét jelentik a teljes programnak, az elkészült művekből több kiállítást is szerveznek majd, az elsőt éppen a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől-lélekig elnevezésű fesztiválján, ami csütörtökön kezdődik és négy teljes napon át tart.

Imre-Faragó Aranka, Quirin Ágnes és dr. Ládonyi ZsuzsannaImre-Faragó Aranka, Quirin Ágnes és dr. Ládonyi Zsuzsanna

Az ötletgazda hozzátette, hisznek a művészet gyógyító erejében és ebben több segítségük is van, a Finart Design Kft. amely menedzseli a Magyar Máltai Szeretetszolgálat partnerségével a programot, valamint kiemelte a Művészetek Házát és a színházat is.

Ahogy már említettük, az elkészült művekből hamarosan megnyílik a kiállítás a Petőfi Színház előtermében, de májusban a Művészetek Házában, valamint a Szilágyi László utcagalériában is lesz tárlat.

Magáról az alkotás folyamatáról többet elárult Bondor Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép-Dunántúli régió régióvezetője, Imre-Faragó Aranka, a Befogadás házának intézményvezetője és Quirin Ágnes, grafikusművész, művészetterapeuta, a foglalkozások vezetője.

Ezekből a beszámolókból kiderült, hogy a hajléktalan emberek igazi ünnepként élik meg ezeket a foglalkozásokat hétről hétre. Érdekes volt látni – folytatták a szervezők – hogyan változtak át a kezdeti komor színvilágú képek sokkal üdébb, színesebb alkotásokká, ahogy fokozatosan megnyíltak ezek a zárkózott emberek.

Quirin Ágnes hozzátette, az egész folyamatban fontos a pszichológia, hogy elérjék azt, a hajléktalan emberek is teret adjanak érzéseiknek, bármilyenek is legyenek azok, és ezekhez elfogadóan álljon hozzá a külvilág. Például az egyik képen, ami a sajtótájékoztatón is megtekinthető volt egy kora tavaszi olvadó erdőt ábrázolt az alkotó, az olvadás pedig azonosítható az elengedéssel, akár könnyek útján is, magyarázta a foglalkozások vezetője.

A legfontosabb, hogy megéljék ezek az emberek a saját szerethetőségüket, ebben pedig ez az alkotófolyamat segít nekik, foglalták össze a szervezők.

Végezetül elmondták a program még egy fontos eredményét, miszerint több olyan hajléktalan ember is, aki részt vett az „Otthonra lelni a művészetben” programban azóta elkezdett más művészeti területen is alkotni, például hímezni kezdtek. Ez is annak a lassú, ám biztos folyamatnak a része, amelyben ezek az emberek újra találnak valami értelmet, hasznos elfoglaltságot az életüknek.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  tegnap 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  tegnap 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.