Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
20°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
20°C

Otthonra találni a művészetben - hajléktalan emberek alkotásaiból nyílnak kiállítások

2023. április 19. 0:46
Van egy perifériára került társadalmi csoport, akiknek sokszor még hajlék sincs a fejük felett, életük pedig látszólag vakvágányra került. A hajléktalanokon sokan csak átnéznek, mások mérgelődnek a jelenlétükön, viszont az EKF-en belül jelenleg is zajlik egy program, ami a művészetet hívta segítségül, hogy ismét értelmet adjon ezen emberek életének. Az „Otthonra találni a művészetben” keretében hajléktalan emberek ragadnak ecsetet és ceruzát, hogy ebből mi sült ki, azt hamarosan bárki megnézheti különböző városi kiállításokon.

Az Európa Kulturális Főváros programsorozat egyik nem titkolt célja – és ez nem kizárólag a veszprémi projekt sajátossága – hogy a kultúrát és a kultúra különböző ágait használja a közösségépítéshez, vagy ennél még mélyebb szintre lemenve a különböző társadalmi rétegek közti kapcsolat megteremtéséhez.

Sikeres próbálkozás már van a generációk, vagy éppen más nemzetiségű emberek között. Az „Otthonra találni a művészetben” program viszont egy sokkal speciálisabb és kényesebb területen lép fel ezen célok érdekében: a hajléktalan embereket igyekszik felkarolni a képzőművészet eszközeivel.

Idén januárban indult az a 15 alkalomból álló sorozat a veszprémi Befogadás házában, ahol képzett művészetterapeuta segítségével az otthon hátrányos helyzetű lakói eleveníthették meg a papíron, vagy vásznon a saját gondolataikat, érzéseiket különböző képek formájában.

Hogy pontosan milyen fogadtatása volt a kezdeményezésnek, arra is kitértek azon a sajtótájékoztatón, amit kedden tartottak a program szervezői a Művészetek Háza által üzemeltetett Dubniczay-palotában.

A tapasztalatok bemutatása előtt azonban még Csík Richárd, önkormányzati képviselő osztotta meg a gondolatait, ő nemzetközi példákkal, többek közt egy dániai kezdeményezés sikerével támasztotta alá a veszprémi program szükségességét. Az északi országban egy egész intézményt hoztak létre azért, hogy a leszakadó társadalmi csoportokat felkarolják és edukálják, ha kell, akkor képletesen fogják a kezüket, hogy elindulhassanak valamilyen úton. Csík Richárd az „Otthonra találni a művészetben” program kapcsán kiemelte, az is egy nagy előnye, hogy a hajléktalan ember is érzi, hogy valamilyen értéket teremtett, hozzájárult a város építéséhez.

Dr. Ládonyi Zsuzsanna és Csík RichárdDr. Ládonyi Zsuzsanna és Csík Richárd

Ezt a gondolatmenetet folytatta Bonyhádi Szilvia, az EKF projektmenedzsere is, aki a kezdetek óta segíti a kezdeményezés megvalósulását. Ő megemlítette a program mélyebb lelki vonatkozását is, miszerint a hajléktalan emberektől kellő bátorságra is szükség volt, hogy bekapcsolódjanak egy ilyen, eddig számukra ismeretlen kezdeményezésbe. De, mint mondta, senki nem lehet annyira szegény, hogy ne tudjon valami jót tenni, ezek az emberek pedig a művészeten keresztül hoztak létre valami értékeset.

Ahogy említettük, a januárban indult program összesen 15 ilyen foglalkozásból fog állni, amiből 10 már megvalósult a Befogadás házában. Az ötletgazda, Dr. Ládonyi Zsuzsanna a sajtótájékoztatón kiemelte, a foglalkozások csak az egyik pillérjét jelentik a teljes programnak, az elkészült művekből több kiállítást is szerveznek majd, az elsőt éppen a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől-lélekig elnevezésű fesztiválján, ami csütörtökön kezdődik és négy teljes napon át tart.

Imre-Faragó Aranka, Quirin Ágnes és dr. Ládonyi ZsuzsannaImre-Faragó Aranka, Quirin Ágnes és dr. Ládonyi Zsuzsanna

Az ötletgazda hozzátette, hisznek a művészet gyógyító erejében és ebben több segítségük is van, a Finart Design Kft. amely menedzseli a Magyar Máltai Szeretetszolgálat partnerségével a programot, valamint kiemelte a Művészetek Házát és a színházat is.

Ahogy már említettük, az elkészült művekből hamarosan megnyílik a kiállítás a Petőfi Színház előtermében, de májusban a Művészetek Házában, valamint a Szilágyi László utcagalériában is lesz tárlat.

Magáról az alkotás folyamatáról többet elárult Bondor Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép-Dunántúli régió régióvezetője, Imre-Faragó Aranka, a Befogadás házának intézményvezetője és Quirin Ágnes, grafikusművész, művészetterapeuta, a foglalkozások vezetője.

Ezekből a beszámolókból kiderült, hogy a hajléktalan emberek igazi ünnepként élik meg ezeket a foglalkozásokat hétről hétre. Érdekes volt látni – folytatták a szervezők – hogyan változtak át a kezdeti komor színvilágú képek sokkal üdébb, színesebb alkotásokká, ahogy fokozatosan megnyíltak ezek a zárkózott emberek.

Quirin Ágnes hozzátette, az egész folyamatban fontos a pszichológia, hogy elérjék azt, a hajléktalan emberek is teret adjanak érzéseiknek, bármilyenek is legyenek azok, és ezekhez elfogadóan álljon hozzá a külvilág. Például az egyik képen, ami a sajtótájékoztatón is megtekinthető volt egy kora tavaszi olvadó erdőt ábrázolt az alkotó, az olvadás pedig azonosítható az elengedéssel, akár könnyek útján is, magyarázta a foglalkozások vezetője.

A legfontosabb, hogy megéljék ezek az emberek a saját szerethetőségüket, ebben pedig ez az alkotófolyamat segít nekik, foglalták össze a szervezők.

Végezetül elmondták a program még egy fontos eredményét, miszerint több olyan hajléktalan ember is, aki részt vett az „Otthonra lelni a művészetben” programban azóta elkezdett más művészeti területen is alkotni, például hímezni kezdtek. Ez is annak a lassú, ám biztos folyamatnak a része, amelyben ezek az emberek újra találnak valami értelmet, hasznos elfoglaltságot az életüknek.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. 2024. július 13. 15:07 Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot Laczkó Dezső Múzeum Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot A közgyűlés újabb öt évre bizalmat szavazott a Laczkó Dezső Múzeumot 2019 óta irányító Péterváry-Szanyi Brigittának. A régi-új igazgató pénteken sajtótájékoztatón értékelte az intézmény helyzetét. 2024. július 13. 21:41 Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek és az itt lakóknak. 2024. július 10. 22:14 A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.