Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
25°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
25°C

Így mentett meg egy fiatal életet egy telefonhívás Veszprémben

2023. április 20. 22:03
Akár tragédia is lehetett volna a közelmúltban történt esetből, amikor egy fiatal tizenötéves lány a veszprémi Vidauktról leugorva akart véget vetni az életének. Ma mégis úgy emlékezhetünk erre az esetre, mint amikor tökéletesen működött az a civil segítségnyújtó szolgálat, ami, mint a mellékelt példa mutatja emberéletet is megmenthet. A fiatal lány megmentése után Kiss Katalin, a veszprémi "Kapaszkodó" Mentálhigiénés Egyesület részéről nyilatkozott portálunknak. Ők a veszprémi képviselői annak a telefonos lelki elsősegély szolgálatnak, akik csupán a beszélgetés erejével hoznak vissza embereket az öngyilkosság kapujából, ahogy ez legutóbb is történt.

A Viadukt korlátján néhány méterenként van egy figyelemfelhívó tábla, vagy matrica, ami a 116-123-as telefonszámot hirdeti. Szokatlan megoldás, ám nem véletlenül kerültek oda. Ezt a számot a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége üzemelteti azért, hogy legyen egy mentsvár, egy kapaszkodó azoknak, akikben szuicid gondolatok fogalmazódtak meg és látszólag egyedül maradtak ezzel a krízissel.

A hét minden napján, a nap 24 órájában hívható számon olyan anonim segítők jelentkeznek be, akiknek egy céljuk van, a szavak erejével a vonal túlsó végén segítsenek azoknak, akiknek válságba jutott életük és segítséget kérnek.

Röviden összefoglalva valami ilyesmi játszódhatott le a közelmúltban a Viadukton is, amikor egy fiatal lány mielőtt a mélybe vetette volna magát, felhívta a 116-123-as telefonszámot, ma pedig ugyanúgy köztünk él.

Kiss Katalintól megtudtuk, hogy az országban több városban vannak olyan önkéntesek, akik fogadják ezeket a hívásokat, a veszprémi esetnél is egy másik város önkéntese volt az, akinél csörgött a telefon. Általában 7-12 ilyen kolléga fogadja a hívásokat egyszerre, ők mindannyian a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének (LESZ) tagjai, de anonimitásuk mindvégig biztosított.

Kapcsolódó cikk
Név és arc nélkül segítenek pusztán a beszélgetés erejével
Létezik egy ingyenes telefonszám, amit ha valaki felhív, egy olyan emberrel találkozhat a vonal túlsó végén, aki minden esetben feltétel nélkül meghallgatja a hívót és segít a lelki eredetű problémák megoldásában. A telefonos lelki elsősegély szolgálatnak Veszprémben is vannak munkatársai, de hogy kik ők valójában, arra ebből a cikkből sem kapnak választ. Viszont sok másra igen, a lelki krízishelyzetekről, némely esetben az öngyilkosságok problémájáról és megelőzéséről is.

A mostani veszprémi eset kapcsán a rendőrségi beszámoló arra is kitér, hogy a hatóságokat a telefonszolgálat ügyeletese értesítette. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy ez az általános protokoll része-e?

A protokoll az, hogy a 112-t abban az esetben értesíthetjük, ha a hívó ebbe beleegyezik, jóváhagyja, hogy segítséget küldjünk, vagyis itt is tudott a lány róla. A hívások anonimek, földrajzilag bárhonnan befuthatnak, vagyis a hívó beleegyezése nélkül nem tudunk fizikális segítséget küldeni, hiszen nem tudjuk, hova kell mentő, rendőrség, tűzoltóság. De addig, amíg elérünk a kommunikációban odáig, hogy ezeket megadja a hívó, egyrészt sok idő eltelik a hívás kezdetétől, másrészt a segítőbeszélgetés összes technikáját alkalmazzuk, a tudásunk legmélyére is lenyúlunk, hogy megakadályozzuk a tragédiát. – mesélte  Katalin portálunknak.

Miután Veszprémben a fiatal lánnyal sikerült odáig eljutni, hogy elárulta, hogy éppen hol van és milyen célból ment ki a közel 40 méter magas hídra, valamint beleegyezett, hogy értesítsék a mentőket és a rendőrséget, a hívás még mindig nem szakadt meg.

Ebben az esetben azt gondolom akkornyugodott meg a kolléga, amikor a kiérkező rendőr átvette a telefont és beleszólt. A fizikális segítség megérkezéséig minden bizonytalan, hisz bármi lehet a végkifejlet. Csak a fülünkre hagyatkozhatunk és verbálisan, a vokális elemekre koncentrálva ott kell lenni. Itt nincs hibázási lehetőség, nem lehet ismételni, egy rossz reagálás a részünkről (ami nem is biztos, hogy rossz, de a hívó úgy érzi, hogy mást várt), és a hívó megszakítja a vonalat. Fontos, hogy ott tartsuk őket a vonalban, az „itt és mostra” koncentrálva, mert ebben a cry for help (utolsó segélykiáltás) helyzetben csak így lehet eredményes a munkánk. Csak így lehetünk biztosak abban, hogy sikerült! A helyszínre kiérkező kollégától nem kapunk bővebb információt – XY vagyok átvettem, köszönöm -, hisz más feladatai vannak, neki akkor arra kell koncentrálni.

A mostani eset különösen nagy nyilvánosságot kapott, tekintettel a fiatal lány életkorára is, viszont Katalin megosztott velünk egy esetet, ami éppen veleük történt meg pár hónapja. Akkor a hívó úgy hívta fel a 116-123-at, hogy már bevette a gyógyszereket azért, hogy kioltsa az életét, de kollégájának sikerült elérnie, hogy elárulja helyzetét, és beleegyezett, hogy segítséget küldjenek neki.

A Viadukton kétségbeesett lány is ezt a számot tárcsázta, aminek a hat számjegye több táblán is látszik az ominózus hídon. Katalin elárulta, az, hogy ezek a prevenciós elemek kikerülhettek oda egy civil összefogásnak az eredménye, amiről eddig kevesebb szó esett. A grafikát a  Paper Dog Hungary kollégái tervezték ingyenesen, a kihelyezésben pedig egy kádártai vállalkozó, Gazsi Tamás segített. Ő, amikor Katalin megkérdezte, hogy mivel tartoznak a munkájáért állítólag azt mondta: „Semmivel, ha csak egy életet mentek meg ezzel a munkával, már meg volt a fizetség!” A mostani esetre pedig így reagált szintén Katalinnak: „Azt gondolom, ez volt a legkifizetődőbb projektem."

Ha önnek vagy hozzátartozójának segítségre van szüksége hivja az ingyenes lelkisegély szolgálatot a 116-123 számon.

Hajas Bálint
további cikkek
Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Kékszalag Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Megóvhatta volna a Kékszalag végeredményét a második helyen befutó Prospex-Delta, végül a vitorláscsapat vezetője és kormányosa a csapat többi tagjának véleményével ellentétesen nem tette ezt meg, így a Fifty-Fifty megtarthatta győzelmét. Lichtenberger Attila a Prospex-Delta vezetője az Indexnek beszélt hosszan arról, hogy milyen szabálytalanságot követett el a győztes hajó és végül ők miért nem éltek az óvással. A Prospex-Delta kormányosa egyébként a veszprémi dr. Kaiser Kristóf, akivel korábban mi is készítettünk interjút. tegnap 17:12 Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt állatvédelem Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt Szó sincs arról, hogy végleg bezárna a Veszprémi Állatkórház, csupán más lesz az üzemeltetője, aki vállalta, hogy néhány hónap alatt felújítja az épületet, hogy aztán ismét kinyithasson rendelőként. Megkerestük az új üzemeltetőt, dr. Pásztor Istvánt, hogy többet megtudjunk a részletekről. tegnap 10:46 Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, miszerint a második magyar űrhajóst a vállalat soron következő Ax-4-es missziójával bocsájtják fel a világűrbe - tájékoztatta Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. tegnap 10:47 Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. 2024. július 22. 21:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.