2023. június 6.
//
Norbert névnap

Hatodik alkalommal szól a lelkekhez a Veszprémi Petőfi Színház

Csütörtök délután elkezdődött a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől lélekig fesztiválja, ami idén már hatodik alkalommal szerepel a veszprémi kiemelt rendezvények sorában. A koncepció idén sem változott, miszerint a színház gyógyító erejével szeretnének reflektálni a világban zajló kihívásokra, viszont 2023-ban az eddigiekhez képest is jóval több kulturális eszközzel, már nemzetközi összművészeti fesztivállal jelentkezik a veszprémi kőszínház. A megnyitón egy videóklip is debütált, ami minden veszprémi szívét megdobogtathatja.

Csütörtök délután a Petőfi színház előtti téren tartották a megnyitóját a négynapos Lélektől lélekig fesztiválnak. Ez az esemény nem számít újkeletűnek a veszprémi fesztiválok sorában, idén már hatodik alkalommal szervezi meg a színház, viszont többek közt az Európa Kulturális Fővárosa programnak (EKF) is köszönhetően kiléphetett a nemzetközi porondra, miközben a kínálata is több művészeti ágat felkarol.

Az ünnepélyes megnyitón először Oberfrank Pál, a Petőfi színház Kossuth-díjas igazgatója köszöntötte a téren megjelenteket, többek közt a Lengyelországból érkezett Lublini Színterápia Alapítvány tagjait és a szlovákiai Divadlo z Pasaze Közösségi Színházat, akik a nemzetközi vonalat képviselik a fesztiválon.

Az igazgató szavai után Kellerné Egresi Zsuzsanna, a színház igazgatóhelyettese úgy fogalmazott: minden ember hordozza a maga keresztjét, és mindenki más, hiszen nem vagyunk egyformák. A színház feladata pedig a segítség. Segítség, hogy a közönség is megfelelően tudjon reflektálni a világ kihívásaira, amiből bőven akad manapság.

Erre épül a Lélektől lélekig fesztivál is, de nem ez az egyetlen olyan megmozdulása a Petőfi színháznak, ami a társadalmi szerepvállalást erősíti. A színházban ugyanis több olyan alkalmazott is dolgozik, akik valamelyik hátrányos helyzetű csoporthoz tartoznak, esetleg fogyatékkal élik az életüket, számukra a színház a mindennapi élet boldogulásában is segít, emelte ki Kellerné Egresi Zsuzsanna.

A Lélektől lélekig fesztivál keretében nyílt meg az a kiállítás is a színház előcsarnokában, ami szintén az EKF gondozásában megvalósult „Otthonra találni a művészetben” projekt eredményeit mutatja be, amikor hajléktalanok művészetterapeuta segítségével készítettek különböző képzőművészeti alkotásokat, ezzel sajátos módon gazdagítva a város kulturális értékeit.

A színházi vezetők után Markovits Alíz, a VEB2023 Zrt. vezérigazgatója mondta el gondolatait. Ezek alapján az EKF programban már a kezdetek óta követik a színház különböző kezdeményezéseit, amelyek tökéletesen illeszkednek a kulturális főváros program célkitűzéseihez, ahol kiemelt szerepet kap a társadalmi szerepvállalás és a közösségépítés. 

Porga Gyula polgármester felidézte azt, amikor hat évvel ezelőtt útjára indult a Lélektől lélekig fesztivál. Ez mindig egy izgalmas esemény, hogy az új koncepciónak van-e létjogosultsága a közösség életében. A Lélektől lélekig már a kezdetek kezdetén bizonyította ezt, mondta a polgármester, aki megköszönve a szervezők munkáját külön kitért rá, hogy mindezt a színház az alaptevékenységén túl végzi.

A beszédek után több színpadi produkció is színesítette a nyitóünnepséget. Felléptek a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió növendékei, valamint a Petőfi Ifjak Akadémia tehetségei a Petőfi színház színművészeivel közös produkciójukban.

Végezetül a Petőfi színház gondozásában bemutatták a „Nem megyek én innen sehova” című dalhoz készült klipet, amiben több városi közéleti és kulturális szereplő is megjelenik, témájában pedig a Veszprémhez tartozást és a lokálpatriotizmust dolgozza fel, miközben Vastag Tamással az élen éneklik az ismert sorokat.

 

A hatodik Lélektől lélekig fesztivál egészen vasárnapig tart, a programokról pedig az alábbi összesítőben lehet tájékozódni.

Hajas Bálint

További cikkek

A magyar virtus a kulcs – jön a hatodik Operett Fesztivál
A magyar virtus a kulcs – jön a hatodik Operett Fesztivál
A Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál hatéves történetében első alkalommal saját bemutatóra is készül a Veszprémi Petőfi Színház társulata, méghozzá a Csárdáskirálynővel. Június 15-18. között tehát az operetté lesz a főszerep.
Tánclépések egymás felé
Tánclépések egymás felé
Szombattól látható Mark St. Germain Táncórák című kamaradrámája a Latinovits-Bujtor Játékszínben.
A demencia a központi témája a Veszprémi Petőfi Színház legújabb bemutatójának
A demencia a központi témája a Veszprémi Petőfi Színház legújabb bemutatójának
A Veszprémi Petőfi Színház legújabb nagyszínházi bemutatója – Az apa – Florian Zeller története, melyet Kálloy Molnár Péter állított színpadra. A keserves bohózat két főszereplője Palásthy Bea és Rupnik Károly, az előadást a rendező tizenkét éven felülieknek ajánlja.
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
A Veszprémi Petőfi Színház VI. Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja a 10. Színházi Olimpia együttműködésével várja látogatóit április 20-23. között. A Magyarországon megrendezendő olimpiához a Kabóca Bábszínház is erős programmal csatlakozik.
Petőfiről a kulisszák mögött
Petőfiről a kulisszák mögött
A Veszprémi Petőfi Színház a napokban mutatta be a színházuk névadójáról szóló előadást, a Petőfifjút. A költő születésének kétszázadik évfordulója alkalmából most majdnem minden kulturális intézményben Petőfiről van szó. Nézzük, hogyan dolgozta fel az életművét a Veszprémi Petőfi Színház. Videónkban bepillantottunk az alkotói folyamatba, de a közönséget sem hagytuk kérdések nélkül.