Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
6°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
6°C

Hatodik alkalommal szól a lelkekhez a Veszprémi Petőfi Színház

2023. április 21. 11:30
Csütörtök délután elkezdődött a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől lélekig fesztiválja, ami idén már hatodik alkalommal szerepel a veszprémi kiemelt rendezvények sorában. A koncepció idén sem változott, miszerint a színház gyógyító erejével szeretnének reflektálni a világban zajló kihívásokra, viszont 2023-ban az eddigiekhez képest is jóval több kulturális eszközzel, már nemzetközi összművészeti fesztivállal jelentkezik a veszprémi kőszínház. A megnyitón egy videóklip is debütált, ami minden veszprémi szívét megdobogtathatja.

Csütörtök délután a Petőfi színház előtti téren tartották a megnyitóját a négynapos Lélektől lélekig fesztiválnak. Ez az esemény nem számít újkeletűnek a veszprémi fesztiválok sorában, idén már hatodik alkalommal szervezi meg a színház, viszont többek közt az Európa Kulturális Fővárosa programnak (EKF) is köszönhetően kiléphetett a nemzetközi porondra, miközben a kínálata is több művészeti ágat felkarol.

Az ünnepélyes megnyitón először Oberfrank Pál, a Petőfi színház Kossuth-díjas igazgatója köszöntötte a téren megjelenteket, többek közt a Lengyelországból érkezett Lublini Színterápia Alapítvány tagjait és a szlovákiai Divadlo z Pasaze Közösségi Színházat, akik a nemzetközi vonalat képviselik a fesztiválon.

Az igazgató szavai után Kellerné Egresi Zsuzsanna, a színház igazgatóhelyettese úgy fogalmazott: minden ember hordozza a maga keresztjét, és mindenki más, hiszen nem vagyunk egyformák. A színház feladata pedig a segítség. Segítség, hogy a közönség is megfelelően tudjon reflektálni a világ kihívásaira, amiből bőven akad manapság.

Erre épül a Lélektől lélekig fesztivál is, de nem ez az egyetlen olyan megmozdulása a Petőfi színháznak, ami a társadalmi szerepvállalást erősíti. A színházban ugyanis több olyan alkalmazott is dolgozik, akik valamelyik hátrányos helyzetű csoporthoz tartoznak, esetleg fogyatékkal élik az életüket, számukra a színház a mindennapi élet boldogulásában is segít, emelte ki Kellerné Egresi Zsuzsanna.

A Lélektől lélekig fesztivál keretében nyílt meg az a kiállítás is a színház előcsarnokában, ami szintén az EKF gondozásában megvalósult „Otthonra találni a művészetben” projekt eredményeit mutatja be, amikor hajléktalanok művészetterapeuta segítségével készítettek különböző képzőművészeti alkotásokat, ezzel sajátos módon gazdagítva a város kulturális értékeit.

A színházi vezetők után Markovits Alíz, a VEB2023 Zrt. vezérigazgatója mondta el gondolatait. Ezek alapján az EKF programban már a kezdetek óta követik a színház különböző kezdeményezéseit, amelyek tökéletesen illeszkednek a kulturális főváros program célkitűzéseihez, ahol kiemelt szerepet kap a társadalmi szerepvállalás és a közösségépítés. 

Porga Gyula polgármester felidézte azt, amikor hat évvel ezelőtt útjára indult a Lélektől lélekig fesztivál. Ez mindig egy izgalmas esemény, hogy az új koncepciónak van-e létjogosultsága a közösség életében. A Lélektől lélekig már a kezdetek kezdetén bizonyította ezt, mondta a polgármester, aki megköszönve a szervezők munkáját külön kitért rá, hogy mindezt a színház az alaptevékenységén túl végzi.

A beszédek után több színpadi produkció is színesítette a nyitóünnepséget. Felléptek a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió növendékei, valamint a Petőfi Ifjak Akadémia tehetségei a Petőfi színház színművészeivel közös produkciójukban.

Végezetül a Petőfi színház gondozásában bemutatták a „Nem megyek én innen sehova” című dalhoz készült klipet, amiben több városi közéleti és kulturális szereplő is megjelenik, témájában pedig a Veszprémhez tartozást és a lokálpatriotizmust dolgozza fel, miközben Vastag Tamással az élen éneklik az ismert sorokat.

 

A hatodik Lélektől lélekig fesztivál egészen vasárnapig tart, a programokról pedig az alábbi összesítőben lehet tájékozódni.

Hajas Bálint
további cikkek
Élet és halál kérdése a színpadon Élet és halál kérdése a színpadon Anat Gov: Happy Ending című drámáját mutatja be pénteken a Veszprémi Petőfi Színház. Az onkológián játszódó történet saját elmúlásukkal szembesíti a szereplőket – és a nézőket. 2024. április 11. 21:54 Mérföldkőhöz érkezett a Petőfi színház az érzékenyítésben Mérföldkőhöz érkezett a Petőfi színház az érzékenyítésben A Veszprémi Petőfi Színház a hetedik alkalommal rendezi meg április 18-21. között a Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválját. Az előadások után idén is beszélgetések lesznek, hogy az aktuális témákat minél mélyebben körbejárhassák. Az autizmus világnapján zajló sajtótájékoztatón vidéki színházak kapcsolódtak a Petőfi színház autizmusbarát szemléletformáló kezdeményezésükhöz. 2024. április 2. 18:08 'Muszáj komolyan vennünk a másikat, és nem sebet ejteni egymáson' 'Muszáj komolyan vennünk a másikat, és nem sebet ejteni egymáson' Kedd délután, az autizmus világnapján a Veszprémi Petőfi Színház műsorra tűzi Dan Gordon történetét, az Esőembert. A veszprémi bemutató 2019-ben volt, akkor hatalmas sikerrel ment az Anger Zsolt rendezte előadás. Oberfrank Pált, a Teátrum igazgatóját, egyben a darab főszereplőjét kérdeztük, milyen nehézségek elé állította Raymond Babbit, az autista főszereplő megformálása, és arról, szerinte milyen szinten állnak most az emberek az elfogadás kérdésével, amióta a Teátrum tudatosan is figyelmet fordít az érzékenyítésre. 2024. április 1. 22:07 Légy megint bolond egy kicsikét! Légy megint bolond egy kicsikét! Kicsit lükék, kicsit kispolgáriak, de azért nagyon szeretjük őket: a Veszprémi Petőfi Színház színpadára másodszor is visszatér a Mézga család, hogy elmeséljék nekünk újabb kalandjaikat. 2024. március 9. 23:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.