Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tájfutó-világbajnokság Veszprémben?

2023. április 25. 13:42
Sikeres pályázat esetén mintegy 60 országból 350 élversenyző és közel 5000 fő kísérő, családtag, szurkoló érkezhet Veszprémbe a 2027-es tájékozódási futó világbajnokságra.

A Magyar Tájékozódási Futó Szövetség (MTFSZ) 2022 decemberében pályázatot nyújtott be a 2027. évi felnőtt világbajnokság rendezésére, a rendezői jogokat pedig a Veszprémi Honvéd SE tájfutó szakosztályának adta át Veszprém helyszínnel.

A szövetség beszámolója szerint a Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség (IOF) főtitkára, Sondre Gollurd, valamint a Technikai Bizottság vb-rendezésért felelős tagja, Janos Manarin április 16. és 18. között Veszprémbe látogatott, hogy tájékozódjon a magyar pályázat részleteiről. Találkoztak Porga Gyula polgármesterrel, Ovádi Péter országgyűlési képviselőjével, valamint dr. Gelencsér Andrással, a Pannon Egyetem rektorával. Megtekintették a tervezett terepeket, arénákat, ceremónia helyszíneket, szálláshelyeket. A szervezőbizottság vezetői mellett az MTFSZ részéről Kovács Balázs elnök és Less Áron főtitkár is csatlakozott a programhoz.

A világbajnokság terepei Veszprém környéki erdők lehetnek, de a konkrét terep a versenyig titkosA világbajnokság terepei Veszprém környéki erdők lehetnek, de a konkrét terep a versenyig titkos

Végső döntés – melynek megalapozásához nagyban hozzájárulnak a helyszíni látogatás tapasztalatai – az idén júliusi felnőtt világbajnokság idején várható. Előtte, májusban azonban még Svédországba látogat a delegáció.

Az egy hétig tartó világbajnokságot 2027 júliusában rendezik. Sikeres pályázat esetén mintegy 60 országból 350 élversenyző és közel 5000 fő kísérő, családtag, szurkoló érkezhet Veszprémbe. A verseny központja „olimpiai falu” jelleggel a veszprémi Pannon Egyetem lenne. A világbajnokságon három fő számban – hosszútáv, középtáv és váltóverseny – hirdetnek majd eredményt, de az egyéni számoknak selejtező futamai is lesznek. A vb terepei Veszprém környéki erdők lehetnek, de a konkrét terep a versenyig titkos.

A világbajnoksághoz kapcsolódóan kerülhet sor a Hungária Kupa kísérő rendezvényre, amelyen bárki kipróbálhatja magát laikusként is, és megtapasztalhatja a világbajnokság légkörét.

A rendezvény fővédnökei, elkötelezett támogatói dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, valamint Ovádi Péter és Porga Gyula.

Zatkalik Dávid
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.