Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Méltó lett a múzeum épülete névadójához és tervezőjéhez

2023. április 30. 20:57
Laczkó Dezső és Medgyaszay István neve is egyaránt több szálon kötődik Veszprémhez, egy lapon mégis csak a városi múzeum kapcsán lehet őket emlegetni. A régész nevét viselő intézmény épületét még a híres tervező vetette papírra, idén pedig úgy újult meg kívül és belül is a szecessziós ház, hogy az mindkettejük előtt méltó tisztelgése a városnak. Portálunknak az utolsó simítások közben volt lehetősége bejutni a Lackó Dezső Múzeumba.

Az Erzsébet-sétány bejáratánál álló múzeumépület története 1912-ig nyúlik vissza, Medgyaszay István tervei után ekkor kezdték el építeni a többszintes épületet, ami kibírta a világháborúkat, sőt megannyi kiállításnak adott már otthont 1925-ös átadója óta.  

Most, majdnem 100 évvel a nyitás után az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően lehetőség nyílt arra, hogy megőrizve a hagyományos építészeti elemeket, de mind gépészetileg, mind állagmegóvás jelleggel felújítsák az épület külsejét és belsejét, minderre 1,3 milliárd forintot fordítottak a programból.

A négyszintes múzeum külseje gyakrlatilag megegyezik a kezdeti idők formáival, csupán néhány nyílászáró osztásán változtattak a mostani felújításkor, de gyakorlatilag a Medgyaszay által megálmodott épülettel lehet találkozni az Erzsébet-liget bejáratánál, vagy ahogy hamarosan nevezik majd a köznyelvben, a Zöld-városközpont kapujánál.

Még egy változás azért feltűnhet azoknak, akik jól ismerték ezt az épületet: eltűnt a homlokzatról a „Múzeumés könyvtár” feliratból a könyvtár szó, igazodva az épület mostani funkciójához. A muzeális értékű könyvgyűjtemény persze nem került el innen, azok a látványkönyvtárban továbbra is megtekinthetőek, csupán nem hirdeti a „cégér” a bejáratnál.

A belső térben viszont már jóval nagyobb átalakítás történt, ez pedig a falakon kívül és belül is értelmezendő. Kezdjük azokkal, amik a falakon belül vannak, vagy olyan helyeken, például a padláson, ahová a látogatók amúgy sem tudnak felmenni.

A múzeum eddig a kórházból kapta a fűtéshez szükséges hőt, most azonban átalakították ezt is immáron a szomszédos zeneiskola biztosítja a fűtést, ehhez új távhővezetékeket építettek meg, a gépészete pedig a padláson van. A kiépítésekor figyelembe vették a tervezők azt is, hogy a műtárgyvédelem szempontjából szabályozható klimatizációt tudjanak biztosítani a kiállítóterekben. Ezzel együtt a szellőztetést is átalakították, valamint a későbbi beázásoktól is megvédték az épületet új szigetelés kialakításával.

Ami a kiállítótereket illeti, itt már látványosabb újdonságokkal találkozhatnak majd a múzeumlátogatók. Megújultak a burkolatok, a járólapok. A homlokzati elemeket restaurálták és megtisztították, valamint kicserélték, vagy felújították a nyílászárókat is. Ez utóbbi beavatkozásnak köszönhetően egy jóval fényesebb múzeumi atmoszféra várja majd a látogatókat.

Szintén a látogatói élményt erősíti majd az is, hogy az elektromos hálózat felújításával új műtárgyvilágítási rendszer került az épületbe, ezek ráadásul dinamikusan módosíthatóak, igazodva az aktuális kiállítás igényeihez.

Ezen kívül az akadálymentesítésre is figyeltek, egy a múzeum oldala felől megközelíthető lifttel kerekesszékkel is könnyen látogatható a múzeum.

Összességében tehát egy olyan történelmi épületet sikerült kialakítani, ami egy 100 évvel ezelőtt élt tervező kézjegyeit viseli magán a mai napig, miközben funkciójában és műszaki képességeiben teljes egészében leköveti a modern kor elvárásait.

Viszont a múzeum falain belül még nem értek véget azok az újítások, ami a helytörténet minél szélesebb körű és interaktívabb bemutatásához kapcsolódnak. Az épület mellett, a Bakonyi ház és a Lackó Dezső Múzeum között egy olyan kertet építenek ki, ahová őshonos bakonyi növényeket ültetnek majd, amiket bárki megtekinthet, megszagolhat, megízlelhet.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
A lótenyésztő nemzet, amely ingyen kapta a gázt, a vizet és a villanyt A lótenyésztő nemzet, amely ingyen kapta a gázt, a vizet és a villanyt Türkmenisztán még ma is a világ egyik legzártabb országa, amely azután se nagyon akarja felfedni a titkait, hogy beléptünk oda. Sziránszki Józsefnek, a Laczkó Dezső Múzeum munkatársának sikerült eljutnia az államba, amely neki sem fedte fel minden titkát, de azért néhányat megosztott a veszprémiekkel is. 2024. március 24. 10:47 Három muskéta visszakerült a Laczkó Dezső Múzeumhoz Laczkó Dezső Múzeum Három muskéta visszakerült a Laczkó Dezső Múzeumhoz Két évvel ezelőtt három 1895 mintájú Mannlicher karabély darabjai és hozzájuk tartozó lőszerek kerültek elő a Veszprémi Érsekség területén zajló ásatáson. A nyolc milliméteres lőszereket az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred szakemberei a vonatkozó kormányrendelet szerint megsemmisítették, a fegyvermaradványokat viszont a szakértői tanúsítvány megszületését követően március 7-én visszaadták a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumnak. 2024. március 8. 15:17 Mit találtak a megye régészei 2022-ben? Mit találtak a megye régészei 2022-ben? Régészeti konferenciát rendeztek pénteken a Laczkó Dezső Múzeumban, ahol a Veszprém vármegye területén 2022-ben végzett kutatások eredményeiről számoltak be a szakemberek. 2024. március 9. 14:58 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.