Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Sótonyi szerint hasznos és tanulságos tornán van túl a férfi junior kézilabda-válogatott

2023. május 3. 14:21 // Forrás: MTI
Sótonyi László szövetségi edző szerint hasznos és tanulságos tornán van túl a nyári világbajnokságra készülő magyar férfi junior kézilabda-válogatott.

A 21 éven aluliak csapata múlt hétvégén a Párizs külvárosának számító Serris-ben előbb 33-32-re legyőzte Szerbiát, majd 40-34-re nyert a házigazda Franciaország ellen. Sótonyi szerdán az MTI-nek úgy nyilatkozott, tartalékos összeállításban szerepeltek, hiszen a felnőtt válogatott Európa-bajnoki selejtezőin játszottak heten azok közül, akik megszokott tagjai a junior keretnek: Krakovszki Bence, Krakovszki Zsolt, Ónodi-Jánoskúti Máté, Imre Bence, Palasics Kristóf, Fazekas Gergő és Ilic Zoran.

"Ez kiváló alkalom volt nekik és a szövetségi kapitánynak, másrészt nekünk is, hogy teszteljünk új játékosokat, és egy kicsit bővítsük a keretet" - magyarázta a játékosként 190-szeres válogatott Sótonyi.

A franciák a megszokott keretükkel szerepeltek a tornán, mindössze egy hiányzójuk volt. Jóval nagyobbak, erősebbek, mint a magyar kézilabdázók, de a szakvezető elmondása szerint ezt a fizikai különbséget csapatjátékkal, taktikai és mentális felkészültséggel sikerült ellensúlyozni.

Bravúros magyar tornagyőzelem Franciaországban - Fotó: FFHandball - IconSportBravúros magyar tornagyőzelem Franciaországban - Fotó: FFHandball - IconSport

"Ismét bizonyosodott, hogy egy csapat - akkor is, ha az alapembereit nélkülözi - fegyelmezettséggel, alázatossággal és csapatjátékkal esetenként sikeresebb, mintha egy-egy emberre építene. Ez volt a legfontosabb tanulsága a tornának" - mondta az edző.

Hangsúlyozta, a felkészülési tornák célja, hogy a nyári világbajnokságig megtalálják azt az összeállítást és játékot, amivel úgy szerepelhetnek, hogy a játékosok hasznos tapasztalatokat gyűjtsenek, és a jövőben is minél többen bekerülhessenek a felnőtt keretbe. Sótonyi szerint örvendetes, hogy heten is lehetőséget kaptak a múlt héten, és nagyon bízik benne, hogy közülük minél többen állandó tagjává tudnak válni a felnőtt válogatottnak.

"Egy-egy korosztályból - ami két évet ölel fel - általában ha egy-két ember odaér a felnőtt szintre, az jónak számít, de bízunk benne, hogy most sikerül meghazudtolni a statisztikát" - jegyezte meg.

Ennek kapcsán rávilágított, hogy egy játékos fejlesztése, nevelése hosszú távú folyamat, nem csak 14-től 18 éves koráig tart, hanem előtte is és utána is. Hozzáfűzte: a férfiaknál 23-24 éves korig fejleszteni kell kondicionálisan, technikailag és taktikailag a kézilabdázókat, másrészt rendkívül fontos, hogy megfelelő minőségi játékpercet kell kapniuk.

"Számtalanszor szembesülök vele, hogy tehetséges, taktikailag képzett, kondicionálisan rendben lévő játékosok tűnnek el, mert a kispad végén ülnek, márpedig a klubjukban játszaniuk kellene, hogy be lehessen építeni őket a felnőtt válogatottba" - szögezte le.

A tavalyi U20-as Európa-bajnokságon ötödik magyar együttes a június 20-től július 2-ig tartó világbajnokság athéni E csoportjában szerepel majd Dánia, Argentína és Norvégia társaságában.

Sótonyi szerint bő két hetük lesz a felkészülésre, hiszen május végén érnek véget a bajnokságok. Kivételt jelent a döntőt játszó Telekom Veszprém és Szeged, sőt ha a bakonyiak bejutnak a Bajnokok Ligája június 17-18-án sorra kerülő négyes döntőjébe, akkor Lukács Péter és Ilic Zoran egyáltalán nem tud részt venni a felkészülésben.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.