Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C

Eljutott oda a SÉD, amiről a szerkesztők mindig is álmodtak

2023. május 5. 11:38
A folyóirat 43. lapszámét Géczi János szerkesztő mutatta be szerdán, melynek fő témái az Európa Kulturális Fővárosa megnyitó és a Holtszezon Irodalmi Fesztivál.

Géczi a lap kapcsán úgy nyilatkozott, mostanra egy biztos szerzői társaság alakult ki körülötte, a fő szemponttá a helyi kultúra vált a cikkek válogatásánál, mára pedig szokássá vált az is, hogy a hazai sajtóban szokatlan módon egy-egy igazán sikeres produkcióról több cikk születik, több szemszögből vizsgálva azt. Így például a Bodor Ádám-esttel három írás is foglalkozik, de ugyanígy olvashatunk különböző nézőpontokat a Holtszezon fesztivál alatt zajlott roma irodalmat taglaló beszélgetésről. A szerkesztő szerint a folyóirat így eljutott oda, amilyennek a kezdet kezdetén megálmodták.

A 43. lapszám ezúttal több mint 60 oldalt számlál, és ötven szerző osztja meg benne gondolatait elsősorban két fő témakör, az Európa Kulturális Fővárosa megnyitó program és a Holtszezon Irodalmi Fesztivál kapcsán. A szerzők nem félnek kritikát sem megfogalmazni, illetve megemlékezni arról az ambivalens érzésről, ami például a megnyitót jellemezte, vagyis hogy az izgatott várakozás mellett jócskán voltak olyanok is, akik előzetesen szkeptikusan gondolkodtak. De szó esik az irodalmi fesztivál látogatottságának egyensúlytalanságairól is, ami mind a szerkesztőknek, mind a kultúraszervezőknek megfontolandó lehet Géczi szerint.

A legújabb számban emellett számos rövidebb kritika olvasható, valamint nagyobb lélegzetvételű cikkek például a helyi költészeti hagyományok kapcsán, de a Pannon Várszínház Én vagyok én című szerepjátékának brüsszeli vendégelőadása kapcsán nemzetközi vizekre is evez a lap. Visszatekinthetünk továbbá Ács Tamás Petőfi-estjére, Kádár Tibor festőművész pécsi kiállítására vagy éppen a színháztudományi napokra, míg a Forte Társulat táncelőadásairól szóló írások már a következő lapszámot vezetik fel, melynek vezérblokkja a táncfesztivál lesz.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Visszatér Gregory Porter, Veszprémbe érkezik Paloma Faith és a Caravan Palace Visszatér Gregory Porter, Veszprémbe érkezik Paloma Faith és a Caravan Palace Bejelentették a VeszprémFest 2024-es fellépőit. tegnap 17:55 Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat A kínai Ningbo város lakosságszáma pont akkora, mint Magyarországé: 9,6 millió ember. Ez a város pedig Veszprémmel ápol már húsz éve partnervárosi kapcsolatot. Ennek egyik eredménye a Pannon Egyetemre szervezett fotókiállítás, aminek a megnyitóján a hazánkban tartózkodó ningbói delegáció is részt vett hétfőn. tegnap 15:00 A tízéves Hangvilla-történet Hangvilla A tízéves Hangvilla-történet 2013. november 29-én volt egy színházi előadás Veszprémben. A Pannon Várszínház a „Sose halunk meg” című darabot mutatta be. Ez a kis emlékdarab tíz évvel ezelőttről önmagában még nem érne annyit, hogy felidézzük, de ha hozzátesszük azt, hogy a színpad, ahol előadták az egykori Séd filmszínház helyén épült komplexum deszkái voltak, már érdemes megállni egy pillanatra. Az épületet ma mindenki úgy ismeri, mint Hangvilla. Ezzel debütált a veszprémi kulturális életben a minden szempontból formabontó kulturális intézmény. 2023. december 3. 15:18 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.