Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Eljutott oda a SÉD, amiről a szerkesztők mindig is álmodtak

2023. május 5. 11:38
A folyóirat 43. lapszámét Géczi János szerkesztő mutatta be szerdán, melynek fő témái az Európa Kulturális Fővárosa megnyitó és a Holtszezon Irodalmi Fesztivál.

Géczi a lap kapcsán úgy nyilatkozott, mostanra egy biztos szerzői társaság alakult ki körülötte, a fő szemponttá a helyi kultúra vált a cikkek válogatásánál, mára pedig szokássá vált az is, hogy a hazai sajtóban szokatlan módon egy-egy igazán sikeres produkcióról több cikk születik, több szemszögből vizsgálva azt. Így például a Bodor Ádám-esttel három írás is foglalkozik, de ugyanígy olvashatunk különböző nézőpontokat a Holtszezon fesztivál alatt zajlott roma irodalmat taglaló beszélgetésről. A szerkesztő szerint a folyóirat így eljutott oda, amilyennek a kezdet kezdetén megálmodták.

A 43. lapszám ezúttal több mint 60 oldalt számlál, és ötven szerző osztja meg benne gondolatait elsősorban két fő témakör, az Európa Kulturális Fővárosa megnyitó program és a Holtszezon Irodalmi Fesztivál kapcsán. A szerzők nem félnek kritikát sem megfogalmazni, illetve megemlékezni arról az ambivalens érzésről, ami például a megnyitót jellemezte, vagyis hogy az izgatott várakozás mellett jócskán voltak olyanok is, akik előzetesen szkeptikusan gondolkodtak. De szó esik az irodalmi fesztivál látogatottságának egyensúlytalanságairól is, ami mind a szerkesztőknek, mind a kultúraszervezőknek megfontolandó lehet Géczi szerint.

A legújabb számban emellett számos rövidebb kritika olvasható, valamint nagyobb lélegzetvételű cikkek például a helyi költészeti hagyományok kapcsán, de a Pannon Várszínház Én vagyok én című szerepjátékának brüsszeli vendégelőadása kapcsán nemzetközi vizekre is evez a lap. Visszatekinthetünk továbbá Ács Tamás Petőfi-estjére, Kádár Tibor festőművész pécsi kiállítására vagy éppen a színháztudományi napokra, míg a Forte Társulat táncelőadásairól szóló írások már a következő lapszámot vezetik fel, melynek vezérblokkja a táncfesztivál lesz.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét kereszténység Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét A Szentatya májusban döntött arról, hogy Bódi Mária Magdolnát a boldogok sorába emeli, ezzel a Veszprémhez kötődő szentéletű személyek között Szent István, Boldog Gizella, Szent Imre, Szent Margit mellett immáron a vértanúhalált halt fiatal lányt is tisztelhetik a keresztény katolikusok. Van viszont még egy olyan ember, akinek élete összefonódott Veszprémmel, mégis Olaszországban sokkal nagyobb kultusz övezi a nevét, mint Magyarországon. Boldog Ilona a mai Margit-romok között élte az életét, a legendák pedig arról szólnak, hogy itt több csoda is történt az apácával, de mindez csupán egy középkori egyházpolitikai vita miatt lett szélesebb körben ismert. tegnap 15:21 Perverz magyar népmesék? Perverz magyar népmesék? Mindig is arra vágytam, hogy felnőtt fejjel megmutathassam a kislányomnak a kedvenc meséimet, és közösen átéljük újra azt a varázslatos világot. Nem úgy képzeltem azonban, hogy zavartan nézek, hol a gyerekre, hol a tévére, hogy vajon ő is látta-e, amit én láttam. 2024. június 17. 16:01 Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán. 2024. június 16. 15:05 „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. 2024. június 15. 21:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.