Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Történelmi koronafotók Veszprémben

2023. május 8. 10:25
Szelényi Károlynak a koronázási jelvényekről készült fotóiból nyílt kiállítás vasárnap a jezsuita templomban.

A kiállítást prof. dr. Pálffy Géza, a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője nyitotta meg egy előadással. Ebben a koronázási jelvények veszprémi kapcsolódásairól beszélt: a palást kötődik legközvetlenebbül városunkhoz, hiszen a hagyomány szerint itt készült. Pálffy felhívta a figyelmet arra, hogy a paláston található az államalapító házaspár egyetlen ismert, hiteles kortárs ábrázolása. Ráadásul a palást az egyetlen koronázási kellék, amiről biztosan tudhatjuk, hogy I. István idejében készült. 

Pálffy Géza és Szelényi KárolyPálffy Géza és Szelényi Károly

Érdekesség, hogy a veszprémi püspökök rendszeresen kezükbe vehették a Szent Koronát. A királyt ugyan hagyományosan az esztergomi érsek koronázta, a királynékat azonban Veszprém püspöke. A szertartás részeként a püspök a királyné jobb vállához érintette a koronát – ezzel azt szimbolizálta, hogy feleségként ő a támasza az uralkodónak a kormányzásban. 

A Szent Korona egyetlen alkalommal járt Veszprémben: a második világháború idején, amikor a közelgő szovjet hadsereg elől a Szálasi-kormány elmenekítette Budapestről, rövid ideig itt, a Sziklában őrizték, innen pedig kalandos úton külföldre került, és csak 1978-ban tért haza, amikor az Egyesült Államok visszaadományozta azt Magyarországnak. Ekkor készültek Szelényi fotói a koronázási jelvényekről. 

Pálffy rámutatott, hogy Szelényi 1978-as fotói történeti jelentőségűek. A királyság idején ugyanis a koronázási jelvényeket egy lepecsételt ládában tartották, és csak a koronázás alkalmára vették elő – ekkor is csak a szűk politikai elit láthatta. Ez a magyarázata annak, hogy az évszázadok során csak nagyon kevés hiteles ábrázolás készült róla – a szélesebb közönség először tehát ekkor, Szelényi képein keresztül láthatta az ékszereket.

Ezeket a fotókat láthatjuk a Gizella-napok alatt a Séd-völgyben található jezsuita templomban.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Másokat támogatnak, és közben magukon is segítenek kiállítás Másokat támogatnak, és közben magukon is segítenek Az elmúlt egy évben közel 70 nemzetközi, nehéz sorsú fiatal vett részt egy 18 napos nemzetközi képzési folyamaton, mely során önkéntességen keresztül rengeteget tanultak önmagukról és a világról, és arról, hogy a szupererő bennük is ott van, tetteikkel és gondolataikkal befolyásolják a világ alakulását. Erről a projektről nyílt kiállítás a Művészetek Házában, a Dubniczay-palotában. 2023. szeptember 15. 20:27 Miért kerül negyven fej a Színházkertbe? Miért kerül negyven fej a Színházkertbe? A Színházkert buszmegálló alatti részét már lezárták és intenzíven takarítják a kordon mögött. Erre szükség is van, hiszen negyven darab fejnek kelleni fog a hely. 2023. szeptember 17. 8:59 Ecsetvonások kamarazenéje kiállítás Ecsetvonások kamarazenéje Születésének kilencvenedik évfordulója alkalmából rendeztek kiállítást Bojtor Károly festőművész munkáiból Veszprémben, a Dubniczay-palotában.  2023. szeptember 9. 21:37 Fiatal művészek alkotásain keresztül láthatjuk a jövőt HybridCycle Fiatal művészek alkotásain keresztül láthatjuk a jövőt Harmadszorra ad otthont a HybridCycle kiállításának a Balaton Pláza. Nem szokványos helyszín, de épp ez a célja az említett fenntarthatósági ügynökségnek: felhívni a figyelmet a fenntarthatóságra, méghozzá rendhagyó terekbe helyezett művészeti projekteken keresztül. A Wood Wide Web, Láthatatlan kapcsolódásaink című kiállítás szó szerint megkerülhetetlen. 2023. szeptember 7. 17:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.