Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-1°C
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-1°C

A művészet és a tudomány találkozása

2023. május 11. 23:06
Csütörtök délután Startvonal címmel nyílt tárlat a Csikász Galériában. A Veszprémből indult fiatal és középgenerációs művészek friss munkáit mutatták be a helyen, ahol a legtöbbjük pályája elkezdődött. A kiállítás kurátora: Áfrány Gábor.

A kiállítást Hegyeshalmi László képzőművész, a Művészetek Háza egykori igazgatója nyitotta meg, aki egy Albert Einstein idézettel kezdte meg beszédét: „Minden vallás, művészet és tudomány egyazon fának a különböző ágai. Ezeknek a törekvéseknek a célja az ember életének megnemesítése, a pusztán fizikai létezésből való kiemelése és az egyén elvezetése a szabadsághoz.”.

A Startvonal egy idővonal egyben, harminc plusz harminc év, utalt ezzel az 1960-tól 1990-ig, és az 1990-től a napjainkig tartó időszakra. Aki követi a magyar képzőművészet alakulását, pontosan tudja, mi minden változott meg az elmúlt évtizedekben, folytatta Hegyeshalmi, majd hozzátette, most pedig itt van a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években születettek nemzedéke.

Hogy kikről is van szó pontosan? Albert Ádám, Áfrány Gábor, Csík Richárd, Csiszér Zsuzsi, Deli Anett, Farkas Imre, Fuchs Tamás, Hatala Péter, Hegyeshalmi László, Kelemen Marcel, Környei Ágota, Marton Tamás, Péterfy Ábel, Somody Péter, Szabó Dezső, Tarczy István, Zachar István, Várszegi Kata, Verebics Ágnes.

Tizenkilenc művész, köztük tizenhárman Veszprémben születtek, öten dolgoztak vagy dolgoznak a Művészetek Házában, tizenegyen magas színvonalon oktatnak is egyben, továbbadva tudásukat. A kiállítás szervező ereje, koncepciója többek között a minőség, a helyhez való tartozás (Veszprém és a Művészetek Háza), valamint a közös emlékezet, a kohézió.

A kiállítás anyaga közt közt jelen van többek között a festészet, a kollázs, a print, a fotó, a számítógéppel generált mozgókép. Művészet és tudomány találkozása ez a kiállítás, állítja Hegyeshalmi, amelyben biológia, fizika, kémia, geometria is találkozik a képzőművészeti mesterséggel.

A kiállítás június negyedikéig tekinthető meg.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Hétfő délután a Budapest Music Centerben ismertették a 2024-es fellépők neveit. Ahogy azt már megszokhattuk, megint ígéretes a névsor az egyébként húszéves fesztiválon. tegnap 17:55 Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat A kínai Ningbo város lakosságszáma pont akkora, mint Magyarországé: 9,6 millió ember. Ez a város pedig Veszprémmel ápol már húsz éve partnervárosi kapcsolatot. Ennek egyik eredménye a Pannon Egyetemre szervezett fotókiállítás, aminek a megnyitóján a hazánkban tartózkodó ningbói delegáció is részt vett hétfőn. tegnap 15:00 A tízéves Hangvilla-történet Hangvilla A tízéves Hangvilla-történet 2013. november 29-én volt egy színházi előadás Veszprémben. A Pannon Várszínház a „Sose halunk meg” című darabot mutatta be. Ez a kis emlékdarab tíz évvel ezelőttről önmagában még nem érne annyit, hogy felidézzük, de ha hozzátesszük azt, hogy a színpad, ahol előadták az egykori Séd filmszínház helyén épült komplexum deszkái voltak, már érdemes megállni egy pillanatra. Az épületet ma mindenki úgy ismeri, mint Hangvilla. Ezzel debütált a veszprémi kulturális életben a minden szempontból formabontó kulturális intézmény. 2023. december 3. 15:18 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.