Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
30°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
30°C

A művészet és a tudomány találkozása

2023. május 11. 23:06
Csütörtök délután Startvonal címmel nyílt tárlat a Csikász Galériában. A Veszprémből indult fiatal és középgenerációs művészek friss munkáit mutatták be a helyen, ahol a legtöbbjük pályája elkezdődött. A kiállítás kurátora: Áfrány Gábor.

A kiállítást Hegyeshalmi László képzőművész, a Művészetek Háza egykori igazgatója nyitotta meg, aki egy Albert Einstein idézettel kezdte meg beszédét: „Minden vallás, művészet és tudomány egyazon fának a különböző ágai. Ezeknek a törekvéseknek a célja az ember életének megnemesítése, a pusztán fizikai létezésből való kiemelése és az egyén elvezetése a szabadsághoz.”.

A Startvonal egy idővonal egyben, harminc plusz harminc év, utalt ezzel az 1960-tól 1990-ig, és az 1990-től a napjainkig tartó időszakra. Aki követi a magyar képzőművészet alakulását, pontosan tudja, mi minden változott meg az elmúlt évtizedekben, folytatta Hegyeshalmi, majd hozzátette, most pedig itt van a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években születettek nemzedéke.

Hogy kikről is van szó pontosan? Albert Ádám, Áfrány Gábor, Csík Richárd, Csiszér Zsuzsi, Deli Anett, Farkas Imre, Fuchs Tamás, Hatala Péter, Hegyeshalmi László, Kelemen Marcel, Környei Ágota, Marton Tamás, Péterfy Ábel, Somody Péter, Szabó Dezső, Tarczy István, Zachar István, Várszegi Kata, Verebics Ágnes.

Tizenkilenc művész, köztük tizenhárman Veszprémben születtek, öten dolgoztak vagy dolgoznak a Művészetek Házában, tizenegyen magas színvonalon oktatnak is egyben, továbbadva tudásukat. A kiállítás szervező ereje, koncepciója többek között a minőség, a helyhez való tartozás (Veszprém és a Művészetek Háza), valamint a közös emlékezet, a kohézió.

A kiállítás anyaga közt közt jelen van többek között a festészet, a kollázs, a print, a fotó, a számítógéppel generált mozgókép. Művészet és tudomány találkozása ez a kiállítás, állítja Hegyeshalmi, amelyben biológia, fizika, kémia, geometria is találkozik a képzőművészeti mesterséggel.

A kiállítás június negyedikéig tekinthető meg.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. 2024. július 13. 15:07 Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot Laczkó Dezső Múzeum Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot A közgyűlés újabb öt évre bizalmat szavazott a Laczkó Dezső Múzeumot 2019 óta irányító Péterváry-Szanyi Brigittának. A régi-új igazgató pénteken sajtótájékoztatón értékelte az intézmény helyzetét. 2024. július 13. 21:41 Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek és az itt lakóknak. 2024. július 10. 22:14 A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.