Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A művészet és a tudomány találkozása

2023. május 11. 23:06
Csütörtök délután Startvonal címmel nyílt tárlat a Csikász Galériában. A Veszprémből indult fiatal és középgenerációs művészek friss munkáit mutatták be a helyen, ahol a legtöbbjük pályája elkezdődött. A kiállítás kurátora: Áfrány Gábor.

A kiállítást Hegyeshalmi László képzőművész, a Művészetek Háza egykori igazgatója nyitotta meg, aki egy Albert Einstein idézettel kezdte meg beszédét: „Minden vallás, művészet és tudomány egyazon fának a különböző ágai. Ezeknek a törekvéseknek a célja az ember életének megnemesítése, a pusztán fizikai létezésből való kiemelése és az egyén elvezetése a szabadsághoz.”.

A Startvonal egy idővonal egyben, harminc plusz harminc év, utalt ezzel az 1960-tól 1990-ig, és az 1990-től a napjainkig tartó időszakra. Aki követi a magyar képzőművészet alakulását, pontosan tudja, mi minden változott meg az elmúlt évtizedekben, folytatta Hegyeshalmi, majd hozzátette, most pedig itt van a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években születettek nemzedéke.

Hogy kikről is van szó pontosan? Albert Ádám, Áfrány Gábor, Csík Richárd, Csiszér Zsuzsi, Deli Anett, Farkas Imre, Fuchs Tamás, Hatala Péter, Hegyeshalmi László, Kelemen Marcel, Környei Ágota, Marton Tamás, Péterfy Ábel, Somody Péter, Szabó Dezső, Tarczy István, Zachar István, Várszegi Kata, Verebics Ágnes.

Tizenkilenc művész, köztük tizenhárman Veszprémben születtek, öten dolgoztak vagy dolgoznak a Művészetek Házában, tizenegyen magas színvonalon oktatnak is egyben, továbbadva tudásukat. A kiállítás szervező ereje, koncepciója többek között a minőség, a helyhez való tartozás (Veszprém és a Művészetek Háza), valamint a közös emlékezet, a kohézió.

A kiállítás anyaga közt közt jelen van többek között a festészet, a kollázs, a print, a fotó, a számítógéppel generált mozgókép. Művészet és tudomány találkozása ez a kiállítás, állítja Hegyeshalmi, amelyben biológia, fizika, kémia, geometria is találkozik a képzőművészeti mesterséggel.

A kiállítás június negyedikéig tekinthető meg.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. ma 11:39 Hogyan született a Balaton mint álom? Hogyan született a Balaton mint álom? A hatvanas-hetvenes évek balatoni nyaralókultúráját megidéző kiállítás nyílt a Laczkó Dezső Múzeumban csütörtökön. ma 17:35 Szép sikerekkel zárta a tanévet a Paszta Szép sikerekkel zárta a tanévet a Paszta A Komáromi Sándor vezette Pannon Színitanoda számos elismerést zsebelt be az elmúlt időszakban. Vezetője megkeresésünkre részletesen elmondta, pontosan milyen fesztiválokon jártak, de megtudtuk azt is, hogy Komáromi Sándor csapatához még most sem késő csatlakozni. tegnap 12:11 Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét kereszténység Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét A Szentatya májusban döntött arról, hogy Bódi Mária Magdolnát a boldogok sorába emeli, ezzel a Veszprémhez kötődő szentéletű személyek között Szent István, Boldog Gizella, Szent Imre, Szent Margit mellett immáron a vértanúhalált halt fiatal lányt is tisztelhetik a keresztény katolikusok. Van viszont még egy olyan ember, akinek élete összefonódott Veszprémmel, mégis Olaszországban sokkal nagyobb kultusz övezi a nevét, mint Magyarországon. Boldog Ilona a mai Margit-romok között élte az életét, a legendák pedig arról szólnak, hogy itt több csoda is történt az apácával, de mindez csupán egy középkori egyházpolitikai vita miatt lett szélesebb körben ismert. 2024. június 18. 15:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.