2023. június 6.
//
Norbert névnap

Ne dobd ki a vágott füvet!

2023. május 20. 8:47
Greendex
Az egyik legjobb tápanyag lehet a kertben, de csak akkor, ha ésszel csinálod. Különben többet árthat, mint használ!

A tavasz ezen időszaka a fűnyírásé, hiszen a napnak már bőven van ereje, de mellé igen sok csapadék is esik. A gyep ennek köszönhetően szinte jól láthatóan nő, napról-napra, mintha húznák. Ez persze jó a kertészeknek, akiket ilyenkor hetente akár kétszer is hívnak a fű karbantartására, de aki maga vágja, annak sok bosszúságot okoz, hogy egy hét se telik el, és már nem is látszik, hogy dolgozott volna a kerttel…

Ráadásul sokan azt gondolják, hogy a levágott fű semmire sem jó, komposztálni sem lehet igazán, így csak nyűg az egyszeri kertész számára. Ez azonban nagy tévedés, ugyanis habár magas a nitrogéntartalma, ez mégis egy elengedhetetlen tápanyag növényeink számára. Ha egy helyre gyűjtjük az avart és a levágott füvet, akkor egészséges tápanyagoforrást kapunk, amit vagy mulcsként, vagy az ágyásainkba dolgozva fel tudunk használni.

A talajon hagyott vágott fű jó mikrokörnyezetet biztosít (kép: Canva)A talajon hagyott vágott fű jó mikrokörnyezetet biztosít (kép: Canva)

Van persze más módja is ennek, méghozzá ha elfelejtjük a fűnyíró fűgyűjtő tartályát. Egyrészt megspórolunk vele egy csomó időt, amit állandó tisztítása jelent, másrészt az így a talajra kerülő vágott fű kiválóan „visszakomposztálódik” a talajra. Amíg a talajt takarja, addig olyan mikrokörnyezetet biztosít a gyepnek, ami több vizet tart vissza és nehezebben szárad ki. Ugyanakkor nem veszélytelen, hiszen ha túl hosszú és sok fűmaradékot hagyunk ott, akkor könnyen berohadhat, ami már ártalmas lehet az egészséges gyepnek.

 

Bódi Ábel

vehir.hu

További cikkek

Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Megkapja a neki járó fényt Veszprém egyik ikonikus látványossága, a Viadukt, de mellette a Városháza, a Tűztorony és a Hősök kapuja is fényesebb lesz hamarosan.
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
Mutatunk pár érdekességet a dióról, hogy mi minden rejlik egy kemény csonthéj mögött.
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Az emelkedő tengerszint és a város süllyedő alapja nagy veszéllyel fenyeget. Olaszország nem szeretné, hogy a várost örökre elnyelje a tenger, így a katasztrófa elkerülése érdekében különböző szabályozásokat vezetnek be, és ötletekkel állnak elő.
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Öt országból érkeztek középiskolás fiatalok az Európai Parlament Nagykövet Iskoláinak regionális nemzetközi találkozójára Veszprémbe, amit június 1. és 3. között tartanak.
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
A legutóbbi városi közgyűlésen volt egy vita, majd egy szavazás, ami egységesíthette volna a kormánypárti és ellenzéki képviselőket, egyszóval egyöntetűen a veszprémi döntéshozókat. Fontos kérdésben ilyen utoljára az EKF pályázat benyújtásakor történt, de az ukrán háború ellen felszólaló békepárti nyilatkozat elfogadása nem ugrotta meg a szintet. Véleménycikk egy közgyűlési vita margójára.