Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mennyire befolyásolja az otthon belső kialakítása az ott élők hangulatát?

2023. május 16. 10:55

A 21. század embere életének jelentős részét zárt térben tölti. A belsőépítészet pedig nagymértékben befolyásolja hangulatunkat, érzéseinket, viselkedésünket és közérzetünket. Örökös körforgás ez, amely hatással van életünk alakulására.

Számos belsőépítészeti technikáról és irányzatról kimutatták, hogy csökkenti a stresszt és a depressziót. Bár a lakástervezés és az érzelmi stabilitás közötti kapcsolat megteremtése nem újkeletű, a legújabb tanulmányok még inkább megerősítették ennek érvényességét.

A kellemes belső kialakítás javítja a mentális egészséget!

Ha helyesen vannak felhasználva, a tervezési elemeknek mindegyike olyan környezetet teremthet, amely csökkenti a stresszt és a szorongást. Míg egy praktikus konyhában a főzés kikapcsolódássá válik, addig egy hálószobában a dizájnos ágykeretek és kényelmes kiegészítők segítenek a zavartalan pihenésben.

Manapság ugyanis a tervezők legalább annyi időt töltenek a hangulat megteremtésével, mint az esztétikával. A fény, a növények, a színek, a bútorok és a műalkotások elrendezésének hatásai egyértelműek úgy a konyhában, mint a háló-, vagy fürdőszobában. 

De már az üzleti világ is figyel ezek pszichológiai hatásaira. A vállalati épületeket tervezők színeket, világítást, elrendezéseket, textúrákat és grafikákat használnak motiváló, felemelő terek létrehozására, amelyek elősegítik a hatékonyságot.

Nyilván a nagy tereket mindenki előnyben részesíti, de a kisebb helyiségek is tudnak meglepetést okozni. Azok a helyiségek, amelyek bőséges mennyiségű természetes fényt kapnak a mennyezeten, ablakokon, üvegajtókon keresztül, természetes, hogy ezt a kellemes hatást keltik.

Természethez közeli élmény, hogy az otthon nyugtató legyen!

Ha belépünk egy természetes fénnyel teli helyiségbe, az egyértelműen feldobja a hangulatot. Persze ez nem korlátozódik a ház belső részére, akik rendelkeznek udvarral vagy terasszal, azok kint is élvezhetik ennek előnyeit. 

A különböző méretű és formájú asztalok, fotelok és kerti szék választék, valamint a napozóágyak mind-mind segítenek ezek elérésében.

Mit taníthat a Feng Shui a tervezés során?

Erről a szóról általában a harmónia és a lakás összhangja ugrik be, aminek kiindulópontja a tér berendezéséből fakadó energiaáramlás. A bútorok elrendezése és a színek kiválasztása mellett viszont az egyik legfontosabb a folyamatos szelektálás. Ez azt jelenti, hogy időközönként meg kell szabadulni a felesleges kacatoktól, még akkor is, ha nincsenek szem előtt, hanem a szekrény mélyén lapulnak.

Miért van szükség erre? Egyszerű: ahhoz, hogy a lakás ismét megteljen friss és pozitív energiával, meg kell szabadulni a régiektől. Ilyen egyszerű és nagyszerű módja ez annak, hogy harmóniában éljünk saját otthonunkban!

Nem kell sietni! Ez egy lépésről lépésre zajló folyamat, amely némi átgondolást és önmegértést igényel, hogy a belsőépítészet egészében működjön.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.