Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Nyitva álltak a kapuk a veszprémi börtönben

2023. május 19. 21:11
Országszerte toboroz a büntetés-végrehajtás, a program első toborzó- és nyílt napját pénteken a Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetben tartották meg.

A nyílt napok célja, hogy a civilek is valósághű képet kapjanak a büntetés-végrehajtásban dolgozók munkájáról, illetve, hogy felkeltsék a pályaorientációs napra ellátogató fiatalok érdeklődését a szakma iránt.

A látványos járőrkutyás bemutatók után Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és dr. Bozsó Zoltán bv. dandártábornok tartott sajtótájékoztatót, amelyen részletezték a büntetés-végrehajtási szervezet fontosságát és a szakmai lehetőségeket.

Ovádi Péter, országgyűlési képviselő köszönti Rétvári Bencét, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárátOvádi Péter, országgyűlési képviselő köszönti Rétvári Bencét, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárát

Rétvári Bence elmondta, rendkívül fontosnak tartja ezeket a toborzó napokat, hiszen remek lehetőség, hogy a fiatalabb korosztályt nagyszámban megmozgassák, és új lehetőségeket mutassanak számukra.

Az államtitkár beszédében kihangsúlyozta, hogy a háborús időkben, amiket élünk, a közbiztonság kérdése kiemelt jelentőséget kap. A szigorú büntetőszabályok, a hatékonyan fellépő rendőrök, a büntetés-végrehajtásban dolgozók munkája, az eddig soha nem látott biztonságtechnikai és informatikai korszerűsítések, illetve a börtönépületek korszerűsítése is mind alapot adnak ahhoz, hogy a magyar emberek biztonságban érezhessék magukat.

A szervezet munkájának nehézsége és szerepe elvitathatatlan. 2015 óta, az illegális migráció megfékezésére is nagy hangsúlyt fektet a kormány, az embercsempészek fogvatartása pedig nagy terhet jelent a büntetés-végrehajtás számára. Magyarországon a börtönök a legmultikulturálisabb közegek, 73 ország, több, mint 2000 állampolgára tölti büntetését, vagy vár az ítéletre embercsempészet miatt.

Ezeknek a raboknak az elhelyezését teljes mértékben a magyar adófizetők állják, hiszen az Európa Unió 653 milliárd forinttal tartozik a magyar államnak az illegális migrációval kapcsolatos költségek megtérítésére, melynek eddig csak az 1%-át fizették ki – mondta el az államtitkár.

Beszéde végén az államtitkár megköszönte mindenkinek, aki a büntetés-végrehajtásban dolgozik, hogy áldozatos munkájukkal mindent megtesznek a magyar emberek biztonságáért.

A büntetés-végrehajtási szervezet mintegy 9 ezer főt foglalkoztat az ország 32 börtönében és intézményeiben. A hivatásos telítettség 90%-os jelenleg, dr. Bozsó Zoltán bv. dandártábornok azonban arra biztat mindenkit, hogy amennyiben érdeklődik a szakma iránt, jelentkezzen, hiszen ez egy valóban biztos hivatás minden időszakban.

Bozsó Zoltán bv. dandártábornok Bozsó Zoltán bv. dandártábornok

A stabil munkahely, folyamatos fejlődési és karrierlehetőségek mellett munkabéren felüli juttatásokat és támogatásokat is biztosítanak. A felkínált munka- és karrierlehetőségek változatosak, hiszen nem csak felügyelőket vagy reintegrációs tiszteket alkalmaznak az intézmények, hanem jogászokat, pszichológusokat és egészségügyi szakdolgozókat is.

A munkakörülmények fejlesztésére kiemelt hangsúlyt fektetnek, ahogy az állomány rekreációs szükségleteinek kielégítésére is, üdülők formájában.

Amennyiben szükséges, a lakhatásban is segítséget nyújtanak, új szolgálati lakásépítési projektekbe is belekezdett a büntetés-végrehajtási szervezet. Tavaly 17 darab, 60 négyzetméteres szolgálati lakásokból álló, energiahatékony lakóparkot építettek fogvatartottak munkáltatásával Budapesten.

A büntetés-végrehajtás leendő munkatársai a felszerelést követően 14 hetes szakmai képzésen vesznek részt, mely idő alatt a teljes illetmény, ingyenes szállás, valamint kedvezményes étkezés is biztosítva van.

Az érdeklődök további rendezvények formájában is tájékozódhatnak a szervezetről és az életpályamodellükről: állásbörzéken, oktatási kiállításokon, falu- és városnapokon, sport- és kulturális rendezvényeken is, és a toborzó- és nyílt napok is folytatódnak még.

Balogh Dóra
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.