Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 29. Taksony
Veszprém
-1°C
2023. november 29. Taksony
Veszprém
-1°C

A legveszprémibb évadjára készül a Pannon Várszínház

2023. május 23. 23:47
Kedd délután a Hangvilla kávézójában ismertették a 2023/24-es színházi évad bemutatóit.

A huszonnegyedik évadra készülve Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója elsőként arról beszélt, miben tud más lenni a teátrum a város másik két színházától. Kifejtette, mindig is fontos volt számukra, most pedig különösen, hogy a kortárs drámák, a kortárs szerzők minél nagyobb szerepet kapjanak. A kortárs drámák színházaként is emlegetett intézmény három magyar ősbemutatóval is készül a következő évadra.

Szeptember huszonharmadikán mutatják be Egressy Zoltán Cholnoky-kód című darabját, melyet Horváth Csaba rendez. Így a Forte Társulat művészei a Pannon Várszínház színészeivel az előadás erejéig egy társulattá válnak. A József Attila-díjas író Egressy a közelgő bemutatóról a következőket mondta:

Viktort és Lászlót sokkal jelentősebb íróknak tartom, mint amennyire a közvélemény, illetve az aktuális kánonképzők. Nincsenek a helyükön kezelve. Géczi János író kollégám tudta rólam, hogy nagy Cholnoky-rajongó vagyok, az ő ötlete volt, hogy írjak róluk darabot. Az író fivérek mellett fontos szereplő a harmadik híres testvér, Jenő, aki földrajztudós volt. Rengeteg életrajzi elemet felhasználtam a drámához, és egy halom eredeti szöveget is. Ezeket vegyítettem a fikcióval.

Az író hozzátette, kíváncsian várja a bemutatót, s bízik abban, hogy a Cholnokyak története már mélyebben is ismertebb lesz a királynék városában. Az írónak egyébként kivételes kötődése van a városhoz, hiszen édesanyja veszprémi.

A második bemutató a Királynék városa, mely a Gizella-napokon már nagy sikerrel a közönség elé került. A darabot Fabacsovics Lili kifejezetten a veszprémi társulatra írta, s figyelembe vette azt is, a színészeket milyen aspektusok izgatják. Végül a régmúlt szereplői úgy lesznek főhősök, hogy közben a kortárs jelenségekkel is összefonódnak. A zenéjét Süle Zsolt és Kovács Gábor írta. Szintén Lili darabja a Red show című zenés mozgalmi komédia, mely a rendhagyó terek keretein belül lesz bemutatva, először Inotán.

John Fowles A lepkegyűjtő című krimijét Lenchés Márton állítja színpadra, akik játszák: Kárpáti Barbara és Szelle Dávid. A sajtótájékoztatón Dávid elmondta, a Horgas Ádám által színpadra adaptált történet leginkább a jólismert sztoriból azt az utat mutatja be közelről, mely során a férfi gyilkossá válik. Dávid a 2024-es év egyik előbemutatóját is leleplezte, mely egy 2019-ben íródott történet, címe: Bestseller.

Júniusban lesz a tizenkét éve bemutatott Égi vándor című darabnak az ismételt bemutatója, melynek zenéjét Benkő László szerezte. A 2020-ban elhunyt zenészre emlékezve, s tiszteletére emléktáblát is avatnak a Hangvillában.

Vándorfi László megköszönte a városnak, valamint az EKF-nek a támogatást. Előbbi képviseletében Halmay Gábor önkormányzati képviselő szólalt fel, aki rávilágított, ennél veszprémibb évad nem is lehetne az EKF évében. Varga Richárd, az EKF részéről elmondta, bár a régmúlt hősei kerülnek előtérbe, mégsem jelképes múzeumot építve idézik meg a történelmet, hanem kortárs eszközökkel, így válik majd univerzálissá.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Programajánló: a japán kultúra veszprémi szemmel Művészetek Háza Programajánló: a japán kultúra veszprémi szemmel Izgalmasnak ígérkező programmal várja szerda este az érdeklődőket a Művészetek Háza és a FOTON, ahol egészen a „felkelő Nap országáig” utazhat el a közönség, legalábbis két veszprémi fotós objektívén keresztül ismerhetik meg a távol-keleti ország kultúráját. tegnap 12:01 Herenden egymást érik a tehetségek Herenden egymást érik a tehetségek Sportegyesületeinek és művészeti csoportjainak szervezett gálát Herend városa szombat este, hivatalosan is elismerve sikeres szerepléseiket. 2023. november 26. 17:27 Evidencia, amiért mégis minden nap tenni kell Evidencia, amiért mégis minden nap tenni kell Magától értetődő, hogy megünnepeljük a születésnapokat, az évfordulókat, a nagy életeseményeket – ünnepelni azonban mást is lehet. Például a barátságot. Így tett az Országos Lengyel Önkormányzat is szombaton, amikor a magyar–lengyel barátság és a lengyel függetlenség napja alkalmából szerveztek koncertet a Hangvillában. 2023. november 26. 9:58 Hipp-hopp, színházba megy Vuk Hipp-hopp, színházba megy Vuk Fürge róka lábak, surranó kis árnyak tűnnek fel november 26-tól a Veszprémi Petőfi Színházban: Fekete István közkedvelt meséjét viszik színpadra a teátrumban, ami nemcsak a gyerekeknek lehet izgalmas, de a felnőtteknek is tanulságos mondanivalóval bír a felelősségről és a (pót)szülői létről. 2023. november 24. 22:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.