2023. június 6.
//
Norbert névnap

A legveszprémibb évadjára készül a Pannon Várszínház

Kedd délután a Hangvilla kávézójában ismertették a 2023/24-es színházi évad bemutatóit.

A huszonnegyedik évadra készülve Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója elsőként arról beszélt, miben tud más lenni a teátrum a város másik két színházától. Kifejtette, mindig is fontos volt számukra, most pedig különösen, hogy a kortárs drámák, a kortárs szerzők minél nagyobb szerepet kapjanak. A kortárs drámák színházaként is emlegetett intézmény három magyar ősbemutatóval is készül a következő évadra.

Szeptember huszonharmadikán mutatják be Egressy Zoltán Cholnoky-kód című darabját, melyet Horváth Csaba rendez. Így a Forte Társulat művészei a Pannon Várszínház színészeivel az előadás erejéig egy társulattá válnak. A József Attila-díjas író Egressy a közelgő bemutatóról a következőket mondta:

Viktort és Lászlót sokkal jelentősebb íróknak tartom, mint amennyire a közvélemény, illetve az aktuális kánonképzők. Nincsenek a helyükön kezelve. Géczi János író kollégám tudta rólam, hogy nagy Cholnoky-rajongó vagyok, az ő ötlete volt, hogy írjak róluk darabot. Az író fivérek mellett fontos szereplő a harmadik híres testvér, Jenő, aki földrajztudós volt. Rengeteg életrajzi elemet felhasználtam a drámához, és egy halom eredeti szöveget is. Ezeket vegyítettem a fikcióval.

Az író hozzátette, kíváncsian várja a bemutatót, s bízik abban, hogy a Cholnokyak története már mélyebben is ismertebb lesz a királynék városában. Az írónak egyébként kivételes kötődése van a városhoz, hiszen édesanyja veszprémi.

A második bemutató a Királynék városa, mely a Gizella-napokon már nagy sikerrel a közönség elé került. A darabot Fabacsovics Lili kifejezetten a veszprémi társulatra írta, s figyelembe vette azt is, a színészeket milyen aspektusok izgatják. Végül a régmúlt szereplői úgy lesznek főhősök, hogy közben a kortárs jelenségekkel is összefonódnak. A zenéjét Süle Zsolt és Kovács Gábor írta. Szintén Lili darabja a Red show című zenés mozgalmi komédia, mely a rendhagyó terek keretein belül lesz bemutatva, először Inotán.

John Fowles A lepkegyűjtő című krimijét Lenchés Márton állítja színpadra, akik játszák: Kárpáti Barbara és Szelle Dávid. A sajtótájékoztatón Dávid elmondta, a Horgas Ádám által színpadra adaptált történet leginkább a jólismert sztoriból azt az utat mutatja be közelről, mely során a férfi gyilkossá válik. Dávid a 2024-es év egyik előbemutatóját is leleplezte, mely egy 2019-ben íródott történet, címe: Bestseller.

Júniusban lesz a tizenkét éve bemutatott Égi vándor című darabnak az ismételt bemutatója, melynek zenéjét Benkő László szerezte. A 2020-ban elhunyt zenészre emlékezve, s tiszteletére emléktáblát is avatnak a Hangvillában.

Vándorfi László megköszönte a városnak, valamint az EKF-nek a támogatást. Előbbi képviseletében Halmay Gábor önkormányzati képviselő szólalt fel, aki rávilágított, ennél veszprémibb évad nem is lehetne az EKF évében. Varga Richárd, az EKF részéről elmondta, bár a régmúlt hősei kerülnek előtérbe, mégsem jelképes múzeumot építve idézik meg a történelmet, hanem kortárs eszközökkel, így válik majd univerzálissá.

Szabó Eszter
Szalai Csaba

További cikkek

Gatyából nem lesz szalonmű?
Gatyából nem lesz szalonmű?
Akár a művészettel (vagy annak valamely “alkalmazott” változatával, például grafikusként vagy fotósként) keresi a kenyerét valaki, akár csak hobbiként, pusztán az élvezet kedvéért ír, rajzol vagy zenél, az alkotás mindenképpen új ablakot nyit a világra, segít másként látni, hallani, érezni, egyszóval megtapasztalni a környezetünket.
Így szólt a Kézfogás Veszprémből az egész Kárpát-medencébe
Így szólt a Kézfogás Veszprémből az egész Kárpát-medencébe
Megmutatjuk, milyen volt, amikor több száz veszprémi óvodás és kisiskolás énekelte a Kézfogás című dalt pénteken a Zöld városban.
A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A nagyszabású, négynapos rendezvény szombati napján három órától az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ szabadtéri színpadán megkezdődött a gála, ahol több mint hatvan kórus, közel ezerháromszáz énekes gyűlt össze.
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
Péntek délután hivatalosan is átadták az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program által támogatott, felújított Dózsavárosi Könyvtárat a nagyközönség számára. A régóta várt beruházásnak köszönhetően végre méltó színteret kaptak a városrész civil szervezetei.
Az égig felért a veszprémi gyerekek éneke
Az égig felért a veszprémi gyerekek éneke
Péntek délelőtt a Zöld városban több száz veszprémi óvodás és kisiskolás énekelte Szarka Tamással, a Ghymes együttes énekesével a Kézfogás című dalt, ami a magyarság összetartozásáról szól. Ez volt az országos és határon túli kezdeményezés központi eseménye idén.