Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

A legveszprémibb évadjára készül a Pannon Várszínház

2023. május 23. 23:47
Kedd délután a Hangvilla kávézójában ismertették a 2023/24-es színházi évad bemutatóit.

A huszonnegyedik évadra készülve Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója elsőként arról beszélt, miben tud más lenni a teátrum a város másik két színházától. Kifejtette, mindig is fontos volt számukra, most pedig különösen, hogy a kortárs drámák, a kortárs szerzők minél nagyobb szerepet kapjanak. A kortárs drámák színházaként is emlegetett intézmény három magyar ősbemutatóval is készül a következő évadra.

Szeptember huszonharmadikán mutatják be Egressy Zoltán Cholnoky-kód című darabját, melyet Horváth Csaba rendez. Így a Forte Társulat művészei a Pannon Várszínház színészeivel az előadás erejéig egy társulattá válnak. A József Attila-díjas író Egressy a közelgő bemutatóról a következőket mondta:

Viktort és Lászlót sokkal jelentősebb íróknak tartom, mint amennyire a közvélemény, illetve az aktuális kánonképzők. Nincsenek a helyükön kezelve. Géczi János író kollégám tudta rólam, hogy nagy Cholnoky-rajongó vagyok, az ő ötlete volt, hogy írjak róluk darabot. Az író fivérek mellett fontos szereplő a harmadik híres testvér, Jenő, aki földrajztudós volt. Rengeteg életrajzi elemet felhasználtam a drámához, és egy halom eredeti szöveget is. Ezeket vegyítettem a fikcióval.

Az író hozzátette, kíváncsian várja a bemutatót, s bízik abban, hogy a Cholnokyak története már mélyebben is ismertebb lesz a királynék városában. Az írónak egyébként kivételes kötődése van a városhoz, hiszen édesanyja veszprémi.

A második bemutató a Királynék városa, mely a Gizella-napokon már nagy sikerrel a közönség elé került. A darabot Fabacsovics Lili kifejezetten a veszprémi társulatra írta, s figyelembe vette azt is, a színészeket milyen aspektusok izgatják. Végül a régmúlt szereplői úgy lesznek főhősök, hogy közben a kortárs jelenségekkel is összefonódnak. A zenéjét Süle Zsolt és Kovács Gábor írta. Szintén Lili darabja a Red show című zenés mozgalmi komédia, mely a rendhagyó terek keretein belül lesz bemutatva, először Inotán.

John Fowles A lepkegyűjtő című krimijét Lenchés Márton állítja színpadra, akik játszák: Kárpáti Barbara és Szelle Dávid. A sajtótájékoztatón Dávid elmondta, a Horgas Ádám által színpadra adaptált történet leginkább a jólismert sztoriból azt az utat mutatja be közelről, mely során a férfi gyilkossá válik. Dávid a 2024-es év egyik előbemutatóját is leleplezte, mely egy 2019-ben íródott történet, címe: Bestseller.

Júniusban lesz a tizenkét éve bemutatott Égi vándor című darabnak az ismételt bemutatója, melynek zenéjét Benkő László szerezte. A 2020-ban elhunyt zenészre emlékezve, s tiszteletére emléktáblát is avatnak a Hangvillában.

Vándorfi László megköszönte a városnak, valamint az EKF-nek a támogatást. Előbbi képviseletében Halmay Gábor önkormányzati képviselő szólalt fel, aki rávilágított, ennél veszprémibb évad nem is lehetne az EKF évében. Varga Richárd, az EKF részéről elmondta, bár a régmúlt hősei kerülnek előtérbe, mégsem jelképes múzeumot építve idézik meg a történelmet, hanem kortárs eszközökkel, így válik majd univerzálissá.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.