Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF

2023. május 25. 15:17
Rendhagyó módon nem a Városházán, hanem az Acticityben rendezték meg a képviselőtestület ülését csütörtökön.

Az egykori gyermekkórház ma balett teremként használt terében Porga Gyula polgármester elmondta: az EKF legnagyobb infrastrukturális beruházásaként felújított épületet érdemes megismerni úgy is, hogy vendégül látja a közgyűlést. 

Napirend előtt Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-Párbeszéd) a Március 15. utcai uszoda sorsa iránt érdeklődött. Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a Március 15. utcai létesítményben több százmillió forint mértékű felújításra van szükség. Ha rendelkezésre áll erre forrás, az önkormányzat kész lesz modernizálni az uszodát, de egyelőre nem látszik erre lehetőség. Ugyanakkor az új sportuszoda hosszabb nyitvatartással várja a lakosságot, az önkormányzat pedig növelte a sportegyesületek támogatását és finanszírozza az iskolák által szervezett úszásoktatást is.

Gerstmár FerencGerstmár Ferenc

Sürgősséggel tárgyalták a parlament által márciusban elfogadott békepárti nyilatkozatot, amelyhez a Megyei Jogú Városok Szövetségének felhívására Veszprém is csatlakozott. Az ellenzéki frakcióvezetők indokolatlannak tartották a sürgősségi napirendre vételt, hiszen a szöveg hónapok óta ismert, lett volna idő rendes úton tárgyalni. A polgármester azonban a szövetség két héttel ezelőtt intézett felhívására hivatkozva indokolta döntését. Porga hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy minél hamarabb vége legyen a háborúban, és ennek érdekében az önkormányzat megtesz minden tőle telhetőt – azt is, hogy menekülteket fogad be és segélyadományokat juttat el Ukrajnában, valamint a menekültek által intenzíven terhelt lengyel testvérvárosunkba, Tarnówba; és azt is, hogy politikai nyilatkozatokkal foglalnak állást a béke mellett. Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-Párbeszéd) módosító indítványt nyújtott be, melyben az önkormányzat kiállt volna a béke és a háború kárainak enyhítése mellett, ugyanakkor kihagyott volna több pontot a parlamenti nyilatkozathoz képest. A módosító indítványt végül nem szavazták meg. 

Hartmann Ferenc módosító indítványt nyújtott beHartmann Ferenc módosító indítványt nyújtott be

Katanics Sándor frakcióvezető (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) megjegyezte: szörnyűnek tartja, hogy a nyilatkozat valójában egy párt kísérlete politikai tőke kovácsolására azáltal, hogy háborúpártinak állítja be mindazokat, akik a nyilatkozat  egy-egy pontjával kapcsolatban észrevételeket fogalmaznak meg. A frakcióvezető visszautasította az efféle manipulációs kísérleteket.  Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) ugyanakkor kijelentette: a közgyűlés egy politikai testület, így nem áll távol tőle, hogy politikai kérdésekkel foglalkozzon, az Országgyűlés határozatát pedig elfogadhatónak tartja.  Kovács Rajmund (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) ellenben kritizálta a polgármestert azért, mert országos politikai témát citál a városi nyilvánosság elé, holott ő maga ezért többször kritizálta az ellenzéki képviselőket.  Gerstmár Ferenc szerint arra lett volna szükség, hogy egyeztetések révén egy olyan változatot alakítsanak ki, amihez mindenki jó szívvel csatlakozott volna.  A szavazáson végül 10 igennel, 5 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett döntöttek az önkormányzat kiállásáról a parlamenti határozat mellett. 

Az is eldőlt, hogy a Cholnoky iskola melletti forfa épületeket – melyekben korábban a gyermekpszichiátrai ellátás működött – a Katolikus Szeretetszolgálat haszonkölcsön szerződés keretében használhatja a jövőben. A civil szervezet korai fejlesztő ellátást kíván működtetni az ingatlanokban, melyek felújításához az önkormányzat 50 millió forint támogatást nyújtana (ez jövő hónapban kerül napirendre). Katanics Sándor aggályokat fogalmazott meg: mint mondta, kételkedik abban, hogy a forfa épületek alkalmas állapotba hozhatók, a döntést nem készítették elő kellőképpen, nincsenek megfelelő körülmények a feladat ellátásához. A napirend parttalan vitába torkollott, Kovács Rajmund azt firtatta, hogy az érsekség a vár felújítására kapott állami támogatást miért nem ilyen célokra fordította – a polgármester pedig emlékeztetett, hogy az érsekség és a civil szervezetként működő Katolikus Szeretetszolgálat két külön entitás, az érsekségnek pedig kötött célra biztosított forrást a kormány. A szóváltás egyre inkább a várfelújítás kritikájába csúszott el a korai fejlesztő ellátás biztosítása helyett. Végül 16 igen és egy tartózkodás mellett döntöttek arról, hogy a Szeretetszolgálat használatba veheti a kérdéses épületeket. 

Porga GyulaPorga Gyula

Számottevő vita még az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás 2022. évi beszámolója kapcsán alakult még ki. Ebből kiderül, hogy vélhetően a királyszentistváni hulladékkezelő telep működésével kapcsolatos korábbi tiltakozó sorozat részeként tett bejelentésre indított OLAF-vizsgálat (ez az Európai Unió csalás elleni hivatala) eredményeként a szervezet 3,8 milliárd forint pályázati támogatás visszafizettetésére tesz javaslatot az Európai Bizottságnak. Az eljárásrend szerint az ügyben a bizottság az állammal veszi fel a kapcsolatot a kérdések tisztázására. Katanics Sándor arról érdeklődött, honnan, milyen forrásból fizeti vissza a kérdéses összeget a társulás, illetve kit terhel a személyes felelősség a történtekért? Bázsa Botond, a társulás elnöke azt válaszolta, hogy egyelőre hozzájuk semmiféle felszólítás nem érkezett, bizottság első lépésben a kormánnyal veszi fel a kapcsolatot. Mindaddig, amíg a vizsgálat pontos részletei nem ismertek, a felelősség kérdéséről sem időszerű beszélni. Hangsúlyozta azonban, hogy a létesítmények átvételekor azokat az arra jogosult szervek ellenőrizték és mindent rendben találtak. Ezzel kapcsolatban Farkas László projektvezető megjegyezte: amikor a bizottság megkapja a kért információkat az államtól, kiderül majd, hogy az OLAF vizsgálata megalapozatlan volt, a kérdéses projektek megvalósultak, sem csalás, sem szabálytalanság nem történt. 

Bázsa BotondBázsa Botond

Az ülésen ezek mellett döntöttek Veszprémi Szemle Várostörténeti Közhasznú Alapítvány, a Gárdonyi Zoltán Zenekarért Alapítvány, a Dowland Alapítvány támogatásáról is, valamint arról, hogy Bereményi Géza és Kovács Krisztina Apacsok című produkcióját megvalósítják Veszprémben. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06 Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.