Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
26°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
26°C

Nem kell mindenkinek élsportolónak lennie, de egészségesnek igen!

2023. május 31. 17:01
Sporttudomány az egészség és teljesítmény szolgálatában címmel tartották meg a XX. Országos Sporttudományi Kongresszust a Pannon Egyetemen. Az országos rendezvény három napon keresztül látja vendégül a szakma jeles képviselőit.

A szerdai nyitónapon elsőként Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős államtitkár szólalt fel, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar sport a magyar kultúra része, ezért is nagy ünnep, hogy idén Európa Kulturális Fővárosa ad otthont a rendezvénynek. Magyaroroszág sportnemzet, kiemelkedő polcra került nemzetközi szinten is, és további cél az élvonalban maradni. Ezen rendezvények arra is jók, hogy a szakértők elméleti meglátások megvitatása, kiboncolása után a gyakorlatban is alkalmazhatják a felvetetteket.

Az élsportban jelenleg a párizsi olimpiára való kvalifikáció a tét, de Schmidt a közelgő atlétikai világbajnokságot is kiemelte, mely idén Budapesten lesz. Hozzátette, a sportnemzetből jó lenne sportoló nemzetté válni. A kongresszus egyik küldetése, hogy az egészség megőrzése, a mindennapos sport, az aktív élet - melyek az életminőséget javítják - fontossága eljusson mindenkihez. Nagy felelőssége van mind ebben az oktatásnak, hiszen korántsem mindegy, hogy az első sportos tapasztalatok milyen nyomot hagynak a gyermekekben. A cél, hogy a kezdeti sikerek után később is kedvük legyen mozogni, aktívan élni. Nem kell tehát mindenkinek élsportolónak lennie, de egészségesnek igen – tette hozzá Schmidt.

A megnyitón beszédet mondott Gelencsér András is, a Pannon Egyetem rektora. Elmondta, a sport és a tudomány az emberi civilizáció óta jelen van, viszont csupán a modern korban lett mindenki számára elérhető és népszerű. A két fogalom véleménye szerint összenőtt, hiszen összetartoznak. Hogy mi az, ami leginkább összeköti a sportot és a tudományt, arról Gelencsér így fogalmazott: a valóság. Ugyanakkor hozzátette, befektetett munka nélkül egyik sem hoz eredményt.

Hegedűs Barbara alpolgármester a város nevében mondott köszönetet, amiért vendégül láthatja Veszprém a háromnapos kongresszust. Hozzátette, a királynék városa egy rendkívül sportos hely, nem csupán a világszínvonalú kézilabda miatt, és nem csupán azért, mert sok olimpikonra lehet büszke a város, de azért is, mert egyre többen mozognak, hiszen egyre nő erre a lehetőség is. Városi futókör kiépítésével, új sportuszodával, és számos egyéb fejlesztéssel igyekeznek segíteni, hogy a mozgás minél vonzóbb legyen széles körben.

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja is felszólalt, aki elmondta, rendkívül büszke arra, hogy az egyetem adhat otthont a rendezvénynek. Hozzátette, a felsőoktatási intézményben fontos a testmozgás, a sport, oly annyira, hogy a hallgatóknak kötelező a sport tárgy teljesítése, ez is tükrözi a Pannon Egyetem mozgáshoz való viszonyulását. Csillag kiemelte, ha az élet bármely területén sikeresek szeretnénk lenni, muszáj a sporton keresztül megtanulni küzdeni, illetve csapatban játszani.

Bartha Csaba, a Magyar Olimpiai Bizottság operatív igazgatója elsősorban a sportolók karrierépítéséről, mint erősítendő célról beszélt, végül pedig Tóth Miklós egyetemi tanár, az MTA doktora szavaival zárult a megnyitó. Tóth a sport és a tudomány összefonódásáról beszélt, megnyitva végül hivatalosan is a rendezvényt.

A továbbiakban szakmai előadások következtek, többek között Schmitt Pál, egykori köztársasági elnök is pulpitusra állt.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. tegnap 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. 2024. július 21. 11:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.